Victor Babeș - 166 de ani de la moarte

Dimensiune font:

| 19-10-2021 10:45

Victor Babeş, medic şi bacteriolog, renumit om de ştiinţă, s-a născut la 28 iulie 1854, la Viena, iar tatăl său, Vincenţiu Babeş, a fost o personalitate a vieţii politice şi culturale din Banat.

 

 

Studiile gimnaziale le-a făcut la Lugoj, iar după absolvirea liceului s-a înscris la Conservatorul de artă dramatică din Budapesta. Renunţă însă la aceste cursuri şi, în iarna anului 1871, se înscrie la Facultatea de Medicină din Budapesta. După absolvirea cu succes a anului I, decide să-şi continue studiile la Viena, potrivit volumului ''Pe urmele lui Victor Babeş'', de Mihai Neagu Basarab (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1988).

A fost chemat de profesorul Karl von Rokitansky, în octombrie 1875, şi numit asistent definitiv la Catedra de anatomie patologică a Facultăţii de Medicină din Budapesta, fiind totodată student în ultimul an la această facultate, pe care a absolvit-o în 1876. La 2 august 1878 a obţinut, la Viena, doctoratul, cu calificativ maxim, iar în 1881 - titlul de docent, în urma unui examen susţinut la Budapesta.

În toamna anului 1882 a plecat într-o călătorie de studii în Germania şi Franţa, continuându-şi, astfel, specializarea la Munchen, Heidelberg, Strassbourg, Paris şi Berlin (1882-1886), potrivit Dicţionarului "Membrii Academiei Române" (Bucureşti, Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, 2003).

 

 

 

La Paris, Victor Babeş îl cunoaşte pe André Victor Cornil, titularul Catedrei de anatomie patologică, care înfiinţase împreună cu Louis-Antoine Ranvier un institut şi publicase un tratat de histologie patologică. În institutul lui A. V. Cornil, Victor Babeş stăruie, în cadrul lucrărilor curente, cu precădere asupra aspectului bacteriologic al cazurilor care i se prezentau. Profesorul Cornil a acceptat propunerea lui Babeş de a scrie împreună un tratat de bacteriologie şi i-a oferit acestuia un post de preparator la institutul său. (''Pe urmele lui Victor Babeş'', Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1988). Astfel, în 1885, Victor Babeş împreună cu savantul francez A.V. Cornil publică cel dintâi tratat complet de bacteriologie din lume - ''Les bactéries et leur rôle dans l'étiologie, l'anatomie et l'histologie pathologique des maladies infectieuses''.

În câteva luni Victor Babeş a publicat aproape 20 de lucrări ştiinţifice şi a făcut o serie de descoperiri de importanţă deosebită. În august 1887, Victor Babeş vine la Bucureşti, unde, în acelaşi an, pune bazele Institutului de Patologie şi Bacteriologie, pe atunci unic în lume şi care avea iniţial patru secţii: Secţia I pentru cercetarea bolilor infecţioase la om, denumită ulterior Secţia de bacteriologie şi anatomie patologică, sub conducerea lui Gh. Marinescu, viitorul mare neurolog; Secţia a II-a pentru cercetarea bolilor infecţioase ale animalelor; Secţia a III-a, de chimie patologică şi biologică; Secţia a IV-a, pentru tratamentul antirabic, se menţionează în volumul ''Oameni de ştiinţă...Conexiuni...Gesturi frumoase'', autor C. Popescu-Ulmu (Editura Albatros, Bucureşti, 1981).

În cadrul Institutului de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti - primul institut de cercetări ştiinţifice înfiinţat în România - a organizat, în 1888, al doilea centru de vaccinare antirabică din lume, după cel creat de Louis Pasteur la Paris, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române". Victor Babeş a fost, între 1885-1887, profesor la Catedra de Histopatologie a Facultăţii de Medicină din Budapesta, iar apoi, între 1887-1926, profesor de anatomie patologică şi bacteriologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

A adus contribuţii de renume mondial în studiul turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, malariei, pelagrăi etc., descoperind corpusculii virotici din celulele creierului animalelor turbate (''Corpusculii Babeş-Negri'') şi peste 50 de germeni patogeni noi. În literatura de specialitate agenţii patogeni care provoacă unele boli la animale au fost denumiţi ''babesii'', iar respectivele boli - ''babesiose'' (''babesia bovis'' şi ''babesia ovis'').

Considerat de însuşi Pasteur drept unul dintre cei mai competenţi specialişti în problemele turbării, datorită atât studiilor referitoare la anatomia patologică a acestei afecţiuni, cât şi perfecţionărilor aduse tehnicii de vaccinare antirabică, Victor Babeş a pus bazele experimentale şi clinice ale seroterapiei şi a introdus în România vaccinarea antirabică la numai trei ani de la iniţierea ei (tratament asociat: vaccin şi ser antirabic, cunoscut drept ''metoda română de tratament antirabic''). A fost al doilea după Pasteur care a studiat ''concurenţa vitală'' dintre speciile bacteriene şi a introdus pentru prima oară în lume tehnica antibiogramei (Dicţionarul "Membrii Academiei Române").

Pionier în medicină şi biologia universală, Victor Babeş a fost creator al şcolii române de morfopatologie şi microbiologie. În 1895 a formulat principiul serovaccinării. A preparat în laboratorul său diverse săruri şi vaccinuri pentru prevenirea şi combaterea în masă a unor boli transmisibile şi a fost unul dintre promotorii activi ai medicinei sociale din România.

Opera lui Victor Babeş este inclusă în peste o mie de lucrări publicate, iar vieţii şi operei sale i-au fost consacrate numeroase cărţi şi articole. Victor Babeş a fost membru corespondent (1 aprilie 1889) apoi membru titular (11 martie 1893) al Academiei Române, vicepreşedinte al Academiei Române (14 aprilie 1899-6 aprilie 1900; 8 octombrie 1918 - 11 iunie 1919), precum şi preşedinte al Secţiunii Ştiinţifice a Academiei Române (1922-1925). A fost, de asemenea, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris, membru al Comitetului Internaţional pentru Combaterea Leprei din Paris, precum şi triplu laureat al Academiei de Ştiinţe din Paris, fiind distins cu premiile ''Montyon'' şi 'Bréant''.

Printr-un decret din 2 martie 1925 s-a hotărât ca ''Institutul de Patologie şi Bacteriologie'' din Bucureşti să se numească ''Institutul dr. Victor Babeş''. În prezent, în Bucureşti funcţionează Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş".

Victor Babeş a murit la 19 octombrie 1926, la Bucureşti.  

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Ce se întâmplă cu cei care folosesc ChatGPT des. Experții trag un semnal de alarmă despre efectul „bizar”
09/05/2025 06:01

Expertii au descoperit că utilizatorii care folosesc cel mai des ChatGPT, pentru cel mai indelungat timp, devin dependenti de acest chatbot. E un efect „bizar” care ingrijorează comunitatea stiintifică. ...

Între tradiție și TikTok. Viața cu trei generații la mesele de sărbătoare
02/05/2025 08:46

În week-end, de sărbători sau in zilele libere, asa cum a fost de 1 Mai, cum este la Paste ori de Crăciun, in multe apartamente din Iasi are loc un ritual sacru. Nu e ca la biserică, dar e aproape la ...

Cuvintele care ne țin în brațe
25/04/2025 08:03

Întreabă. Nu pentru a controla răspunsul. Nu pentru a străluci. Întreabă asa cum ai deschide o fereastră intr-o dimineată linistită, lăsand lumina să cadă pe chipul celuilalt. O intrebar ...

 Cuvintele din spatele urii
25/04/2025 07:18

Hate speech-ul in mediul online reprezintă o problemă complexă si multifatetată, care afectează in mod disproportionat tinerii, adolescentii si copiii. Acest fenomen neplăcut constă in distribuirea de me ...

Funeraliile Papei Francisc paralizează Roma. 10.000 de forțe de ordine și 200.000 de pelerini așteptați
24/04/2025 15:45

Roma devine epicentrul unei mobilizări fără precedent, in contextul funeraliilor Papei Francisc, programate sambătă, 26 aprilie, in Piata Sfantul Petru. Evenimentul coincide cu Ziua Eliberării Italiei, ce ...

„Poate”, două silabe de speranță
22/04/2025 16:45

  Există un cuvant, discret ca o adiere, care nu ridică glasul, nu se impune, nu cere confirmări. Si totusi, in tăcerea lui adancă, stă intreaga noastră nădejde. Acest cuvant e poate. Nu are sigur ...

Testamentul Papei Francisc: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decoraţiuni speciale şi cu singura inscripţie: Franciscus / Testamentul a fost scris la 29 iunie 2022
21/04/2025 22:04

 Papa Francisc a cerut in testamentul său, dat publicităţii de Vatican, să fie inmormantat in Bazilica Papală Santa Maria Maggiore. Sfantul Părinte a mai cerut ca mormantul să fie simplu, fără dec ...

Papa Francisc a murit - Care sunt cardinalii favoriți pentru Scaunul Pontifical
21/04/2025 13:20

 Papa era intr-o stare critică in timp ce se lupta cu complicatiile respiratorii la Spitalul Gemelli din Roma. Sănătatea lui proastă a generat incertitudine asupra Anului Sfant si asupra Bisericii Cato ...

Hildegard din Bingen, călugărița vizionară care vindecă și astăzi
21/04/2025 09:21

Într-o perioadă dominată de intuneric si incertitudine, o femeie remarcabilă a adus lumina cunoasterii si alinării sufletesti in Europa medievală. Hildegard din Bingen (1098-1179) nu a fost doar o si ...

Paștele – o promisiune care renaște în fiecare dintre noi
20/04/2025 07:43

 În linistea diminetii de Pasti, cand lumina pătrunde usor prin perdele, iar timpul pare să-si fi pierdut graba, se simte ceva din ordinea interioară a lumii. Nu e neapărat bucuria zgomotoasă a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei