Alertă la nivel mondial: varianta invizibilă a Omicron face ravagii, oamenii se infectează pe bandă rulantă
Dimensiune font:
BA.2, denumită „varianta invizibilă a Omicron”, a devenit dominantă la nivel global. Posibila explicație pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri ar putea fi ridicarea simultană a restricțiilor în mai multe țări. Subvarianta BA.2 a Omicron, extrem de contagioasă, a devenit dominantă la nivel mondial, provocând valuri în multe țări din Europa și Asia și stârnind îngrijorare în Statele Unite. BA.2 reprezintă acum aproape 86% din toate cazurile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este mai contagioasă decât celelalte subvariante ale Omicron, BA.1 și BA.1.1, însă dovezile de până acum sugerează că nu ar provoca boli grave, scrie Reuters.
Ca și în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva variantelor anterioare, cum ar fi Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecția scade în timp. Cu toate acestea, conform datelor Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie, protecția este restabilită de o doză booster, în special pentru prevenirea spitalizării și a decesului. Răspândirea BA.2 a fost pusă pe seama recentelor creșteri ale cazurilor în China, precum și a infecțiilor record din țări europene precum Germania și Regatul Unit. Cu toate acestea, unele țări europene înregistrează acum o creștere mai lentă a numărului de cazuri noi sau chiar un declin. BA.2 a fost numită „varianta invizibilă", deoarece este mai greu de urmărit.
O preocupare cheie cu privire la această subvariantă este reinfectarea persoanelor care au avut deja BA.1, în special pentru că o serie de țări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble" ale ratelor de infectare surprinzător de apropiate. Însă datele din Marea Britanie și Danemarca au arătat că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, până acum au fost descoperite doar câteva cazuri de reinfectare cu BA.2 la persoane care au avut BA.1. Oamenii de știință spun că o posibilă explicație pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri de BA.2 ar putea consta în ridicarea simultană a restricțiilor în mai multe țări. „BA.2 a fost varianta care a circulat când toți acești oameni au încetat să mai poarte măști", a declarat Dr. Andrew Pekosz, virusolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.
Indiferent de cauza răspândirii repide a BA.2, oamenii de știință sunt de părere că este un memento pentru faptul că virusul continuă să provoace daune, în special în rândul celor nevaccinați, subvaccinați și vulnerabili. „Rămâne o problemă uriașă de sănătate publică”, a declarat Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau