Care este diferenta dintre lucrarile dentare metalo ceramice si cele din zirconiu?

Dimensiune font:

| 09-04-2024 15:27

 Care este diferenta dintre lucrarile dentare metalo ceramice si cele din zirconiu?

Coroanele si puntile dentare metalo ceramice se folosesc de mult timp in stomatologie. Rezultatele excelente obtinute cu aceste lucrari, fac ca ele sa fie folosite pe scara larga si in zilele noastre.
Pe de alta parte, zirconiul este un material care a aparut relativ recent in stomatologie. Calitatile sale exceptionale au revolutionat atat protetica dentara cat si implantologia, unde zirconiul are astazi multiple aplicabilitati.
In acest articol vom analiza diferentele dintre restaurarile metalo ceramice si cele pe baza de zirconiu, incercand sa le subliniem atat avantajele cat si dezavantajele.
1. Lucrarile dentare metalo ceramice
Coroanele si puntile dentare metalo ceramice au o vasta aplicabilitate in stomatologie. Ele se folosesc pe scara larga si aproape ca nu exista cabinet sau clinica stomatologica care sa nu execute acest tip de lucrari.
Care este structura unei lucrari metalo ceramice?
O reconstructie metalo ceramica este alcatuita dintr-un schelet metalic de sustinere, peste care se ard mai multe straturi de ceramica dentara. Suportul metalic va asigura rezistenta lucrarii, in timp ce portelanul este responsabil de estetica finala.
a) Scheletul metalic
Pe de o parte, asigura rezistenta intregii reconstructii, pe de alt parte ofera suport ceramicii dentare.
Cu anumite exceptii, ceramica dentara nu poate fi folosita de una singura intr-o lucrare dentara deoarece nu este suficient de puternica pentru a rezista actiunii fortelor masticatorii. Este motivul pentru care restaurarile dentare (mai ales cele extinse) au nevoie de un suport de sustinere.
Scheletul metalic poate fi confectionat din diverse aliaje:
- aliaje din crom cobalt (Cr/Co)
- aliaje de titan
- aliaje de aur
Ultimele 2 sunt superioare calitativ dar au si costul mai ridicat.

b) Ceramica dentara
Ceramica sau portelanul dentar va acoperi metalul pe toate partile fiind singura care va ramane vizibila. Ceramica se va pozitiona in mai multe straturi, care se ard separat in cuptoare specifice.
Intre aliajele metalice si ceramica se dezvolta legaturi chimice puternice, aspect ce contribuie la cresterea rezistentei lucrarii.
Portelanul dentar are o gama foarte mare de culori, fiind posibile si multiple combinatii intre acestea. De aceea, estetica generala a lucrarilor va fi foarte buna.
Care sunt avantajele lucrarilor metalo ceramice?
* se pot folosi pentru aproape orice tip de restaurari dentare
* au rezistenta si estetica foarte bune
* pot avea o durata de viata de pana la 15 ani
* pretul unei coroane sau punti metalo ceramice este rezonabil
* daca se folosesc aliaje de aur sau titan, atat rezistenta cat si durabilitatea restaurarilor vor creste semnificativ; este adevarat, si pretul va fi mai mare
Care sunt dezavantajele reconstructiilor metalo ceramice?
* chiar daca estetica este buna, nu se ridica la nivelul lucrarilor din zirconiu sau integral ceramice
* in anumite situatii, pot duce la aparitia unei coloratii gri spre negru la nivelul gingiei datorita prezentei scheletului metalic
* daca startul ceramic este prea subtire, metalul de culoare inchisa poate transpare prin lucrare
* aliajele din Cr/Co nu sunt atat de biotolerabile, fiind citate anumite reactii alergice; din acest punct de vedere, zirconiul sau aliajele din aur sunt net superioare
2. Lucrarile dentare din zirconiu
Zirconiul este o ceramica de culoare alba care are proprietati mecanice si estetice exceptionale.
De fapt, termenul de "zirconiu" nu este foarte corect. Zirconiul pur este un metal, dar in stomatologie se foloseste o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu. Totusi, pentru simplitate, majoritatea medicilor vor folosi termenul de zirconiu.
Zirconiul se prelucreaza exclusiv cu ajutorul sistemelor computerizate; este unul din motivele pentru care costul acestor lucrari va fi mai mare.
Zirconiu are 3 aplicatii in stomatologie:
a) Schelet de sustinere pentru coroanele si puntile ceramice
In aceste situatii, zirconiul joaca rolul aliajelor metalice din compozitia lucrarilor metalo ceramice. Peste suportul de zirconiu, se vor pozitiona mai multe straturi de portelan dentar. Se obtin astfel restaurari cu o rezistenta si estetica deosebite.
b) Lucrari protetice integral din zirconiu
In anumite cazuri, coroanele si puntile dentare pot fi confectionate exclusiv din zirconiu fara strat de ceramica deasupra. Aceste lucrari vor avea culoarea alba si rezistenta si durabilitate excelente.
Se indica mai ales in zonele din spate, mai putin vizibile, ale cavitatii orale la nivelul molarilor si a premolarilor.
c) Implanturi dentare
Bonturile artificiale si chiar si intreg implantul pot fi confectionate din zirconiu. Medicii pot apela uneori la bonturi artificiale din zirconiu (in loc de cele din titan) pentru a imbunatati aspectul estetic al lucrarilor pe implanturi.
In acest articol ne vom referi la lucrarile dentare din zirconiu cu ceramica (pct. a).
Care sunt avantajele lucrarilor zirconiu ceramica?
* rezistenta si duritate excelenta; zirconiul este cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora
* estetica deosebita: avand o culoare alba cu o transluciditate caracteristica nu mai apare problema ascunderii scheletului metalic de culoare inchisa
* zirconiul nu corodeaza si, in consecinta, nu mai exista riscul aparitiei unei coloratii inchise la nivelul gingiei ca in cazul lucrarilor cu schelet metalic
* biocompatibilitate perfecta: zirconiul este foarte bine tolerat de tesuturile organismului si nu are efect alergic
* precizie foarte ridicata deoarece restaurarile sunt executate cu ajutorul sistemelor computerizate
Care sunt dezavantajele lucrarilor zirconiu ceramica?
* Singurul dezavantaj este pretul crescut. Costul unei coroane zirconiu ceramica este in medie cu 65% mai mare decat cel al unei coroane metalo ceramice clasice.
Pretul crescut se datoreaza atat materialul in sine cat si aparaturilor necesare prelucrarii acestuia.

Concluzii
Executate corect, atat lucrarile metalo ceramice cat si cele din zirconiu vor avea rezultate foarte bune. Este evident ca, zirconiul are multiple avantaje atat de nivel estetic cat si al rezistentei.
Totusi, pretul mai ridicat ar putea face alegerea mai dificila pentru anumiti pacienti. Este indicat sa te consulti mai intai cu medicul tau; el va sti sa iti recomande cele mai bune optiuni in functie de particularitatile cazului.
Este bine sa tii cont de aceste recomandari si sa nu alegi coroana sau puntea dentara doar in functie de pretul ei.

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Antibiotice Iași lansează 3 produse inovative la Conferința Națională de Fitoterapie Practică și Nutraceutice
09/05/2025 13:58

 În anul aniversar ce marchează 70 de ani de activitate, Antibiotice Iasi lansează trei suplimente alimentare inovative in cadrul celei de-a VII-a editii a Conferintei Nationale de Fitoterapie Prac ...

Cancerul tiroidian: cauze, simptome, diagnostic și tratament
09/05/2025 11:45

Cancerul tiroidian: cauze, simptome, diagnostic si tratament Cancerul tiroidian este o afectiune oncologică manifestată prin dezvoltarea unor celule cu functii morfo-structurale anormale, la nivelul glande ...

O singură întrebare i-a schimbat complet viața unui român plecat în Elveția: „Mulţi nu înţeleg ce înseamnă asta”
09/05/2025 05:59

De-a lungul anilor, nenumărati romani au plecat dincolo de hotare, in căutarea unui trai mai bun. Iar una dintre cele mai atractive destinatii din lume a fost, si rămane in continuare, Elvetia. Acum, un roma ...

Planta pe care trebuie să o pui în apa puilor de găină pentru a-i feri de boli. Soluția naturală care le stimulează producția de ouă în viitor
09/05/2025 05:58

Desi tot mai multi gospodari caută alternative naturale pentru ingrijirea animalelor de curte, o practică traditională rămane esentială: utilizarea pelinului pentru mentinerea sănătătii puilor. Această ...

8 mai, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian
08/05/2025 09:23

În fiecare an, pe 8 mai, este marcată Ziua Mondială de Luptă impotriva Cancerului Ovarian, o initiativă globală menită să crească gradul de informare si constientizare cu privire la această boal� ...

SOS, moțiune simplă împotriva ministrului interimar al Sănătății. Acuzațiile pe care i le aduce partidul Dianei Șoșoacă lui Alexandru Rafila
08/05/2025 05:52

SOS Romania, partidul Dianei Sosoacă, a initiat o motiune simplă impotriva ministrului interimar al Sănătătii, Alexandru Rafila, si sustine că sub mandatul social-democratului tara „s-a transformat intr ...

Pericole de sezon: viespi, albine, furnici, purici, păianjeni.   Sfatul medicului: la ce să fim atenți
06/05/2025 19:28

Pe măsură ce vine căldura, autoritătile medicale avertizează asupra riscului crescut de intepături si muscături de insecte, mai ales in zonele turistice si de agrement, cum ar fi Delta Dunării. Desi Rom ...

Bolile cardiovasculare îi ucid pe români
05/05/2025 12:00

Pe 6 mai este marcată anual Ziua Europeană de Constientizare a Insuficientei Cardiace, o initiativă dedicată informării si educării populatiei cu privire la una dintre cele mai frecvente si grave afectiun ...

Vaccinul anti-acnee, aproape de realitate. Ce promite și când ar putea apărea
04/05/2025 15:45

Un nou vaccin experimental destinat tratării acneei este testat in prezent de compania farmaceutică Sanofi, intr-un studiu clinic de fază I/II lansat in aprilie 2024. Dacă va trece cu succes toate etapele d ...

Cum crești un copil fără E-uri și fără stres? Ghidul părinților care aleg hrana adevărată
04/05/2025 14:04

Să cresti un copil „fără E-uri” nu inseamnă să te temi de orice ambalaj, ci să fii un adult curios, care citeste etichetele, alege simplu si refuză să pună in farfurie produse care contin c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei