Care este legătura între mâncatul târziu în noapte şi creşterea în greutate

download

Dimensiune font:

| 14-01-2023 11:10

 Obezitatea afectează aproximativ 42% din populația adultă din SUA și contribuie la apariția bolilor cronice, inclusiv diabetul, cancerul și alte afecțiuni.

Nici Europa nu stă prea bine la acest capitol. Conform unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe anul 2022, aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. Acelaşi raport scrie că aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate.

În timp ce mantrele populare de dietă sănătoasă sunt împotriva gustărilor de la miezul nopții, puține studii au investigat în mod cuprinzător efectele simultane ale alimentației târzii asupra celor trei jucători principali în reglarea greutății și, prin urmare, riscul de obezitate: reglarea aportului de calorii, numărul de calorii pe care le ardeți și modificările moleculare ale țesutului adipos.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School de la Brigham and Women’s Hospital a constatat că atunci când mâncăm are un impact semnificativ asupra consumului de energie, apetitului și căilor moleculare din țesutul adipos.

 

Mâncatul târziu creşte riscul de obezitate, confirmă specialiştii

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate”, a explicat autorul principal Frank Scheer, profesor de medicină HMS și director al programului de cronobiologie medicală în Divizia de somn și tulburări circadiene la Brigham and Women’s. 

„Cercetările anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, creșterea grăsimii corporale și scăderea succesului în greutate. Am vrut să înțelegem de ce”, a mai adăugat Scheer.

„În acest studiu, am întrebat dacă timpul în care mâncăm contează atunci când totul este menținut consecvent”, a declarat primul autor Nina Vujović, cercetător în programul de cronobiologie medicală.

Vujović, Scheer și echipa lor au studiat 16 de pacienți cu un indice de masă corporală în intervalul supraponderal sau obez. Fiecare participant a finalizat două protocoale de laborator: Unul cu un program strict de masă timpurie, iar celălalt cu aceleași mese, fiecare programat aproximativ patru ore mai târziu în zi.

În ultimele două până la trei săptămâni înainte de începerea fiecărui protocol în laborator, participanții au menținut un program fix de somn și trezire, iar în ultimele trei zile înainte de a intra în laborator, au urmat cu strictețe diete identice și programe de masă la domiciliu. 

Mâncatul la ore târzii afectează arderea caloriilor

„Am descoperit că mâncatul după patru ore face o diferență semnificativă pentru nivelul nostru de foame, modul în care ardem calorii după ce mâncăm și modul în care stocăm grăsimea”, a spus Nina Vujović .

În laborator, participanții și-au documentat în mod regulat foamea și apetitul, au furnizat probe de sânge mici frecvente pe tot parcursul zilei și au măsurat temperatura corpului și consumul de energie.

Pentru a măsura modul în care timpul de consum a afectat căile moleculare implicate în adipogeneză sau modul în care organismul stochează grăsime, cercetătorii au colectat biopsii de țesut adipos de la un subset de participanți în timpul testelor de laborator, atât în ​​protocoalele de alimentație timpurie, cât și în cele târzii, pentru a permite compararea modelelor/nivelurilor de expresie genetică între aceste două condiții de alimentație. 

Mâncatul la ore înaintate afectează apetitul

Rezultatele au arătat că mâncatul mai târziu a avut efecte profunde asupra foamei și a hormonilor care reglează apetitul, leptina și ghrelina, care influențează dorința noastră de a mânca. În mod specific, nivelurile hormonului leptină, care semnalează sațietate, au fost scăzute pe parcursul celor 24 de ore în condițiile de alimentație târzie, comparativ cu condițiile de alimentație timpurie.

Când participanții au mâncat mai târziu, au ars, de asemenea, calorii într-un ritm mai lent și au prezentat expresia genelor țesutului adipos spre creșterea adipogenezei și scăderea lipolizei, care promovează creșterea grăsimilor.

În special, aceste descoperiri transmit mecanisme fiziologice și moleculare convergente care stau la baza corelației dintre consumul târziu și riscul crescut de obezitate.

Vujović a explicat că aceste constatări nu sunt doar în concordanță cu un număr mare de cercetări care sugerează că mâncatul mai târziu poate crește probabilitatea de a dezvolta obezitate, dar aruncă o nouă lumină asupra modului în care acest lucru ar putea apărea.

Folosind un studiu încrucișat randomizat și controlând îndeaproape factorii comportamentali și de mediu, cum ar fi activitatea fizică, postura, somnul și expunerea la lumină, cercetătorii au reușit să detecteze schimbările în diferitele sisteme de control implicate în echilibrul energetic, un marker al modului în care corpurile noastre utilizează alimentele pe care le consumăm. 

Cercetătorii vor să facă studii mai detaliate pe femei

În studiile viitoare, echipa lui Scheer își propune să recruteze mai multe femei pentru a crește generalizarea rezultatelor lor la o populație mai largă. În timp ce această cohortă de studiu a inclus doar cinci femei participante, studiul a fost înființat pentru a controla faza menstruală, reducând confuzia, dar făcând recrutarea femeilor mai dificilă.

Mergând mai departe, Scheer și Vujović sunt, de asemenea, interesați să înțeleagă mai bine efectele relației dintre ora mesei și ora de culcare asupra echilibrului energetic.

„Acest studiu arată impactul alimentației târzii față de cea timpurie. Aici, am izolat aceste efecte prin controlul variabilelor confuze, cum ar fi aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină, dar în viața reală, mulți dintre acești factori pot fi ei înșiși influențați de calendarul meselor", a spus Scheer.

„În studiile la scară mai largă, unde controlul strâns al tuturor acestor factori nu este fezabil, trebuie să luăm în considerare cel puțin modul în care alte variabile comportamentale și de mediu modifică aceste căi biologice care stau la baza riscului de obezitate”, a adăugat Scheel.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei