Depresia la femei: 5 lucruri pe care trebuie să le știți

viol  fata_trista_banca_sh

Dimensiune font:

| 06-06-2021 10:19

Într-o lume a socializării și relațiilor virtuale intense, oamenii au devenit tot mai singuri și depresivi. Fiind o tulburare de dispoziție, depresia poate provoca simptome severe ce afectează emoţiile, gândirea şi activitățile zilnice. Frecvența mai mare a acestei afecțiuni la femei poate fi explicată prin existența unor factori biologici, hormonali și sociali predispozanți. Astfel, în cazul femeilor, sindromul premenstrual, menopauza şi nașterea reprezintă cauze posibile suplimentare pentru depresie.

1. Depresia este o afecțiune medicală

Depresia este o tulburare de dispoziție frecventă, ce poate avea consecințe grave. Astfel, simptomele depresiei pot scădea capacitatea de a lucra sau de a studia, pot afecta somnul sau alimentația, putând reduce dramatic capacitatea individului de a se bucura de viață. „Depresia este cauzată de o combinație de factori genetici, biologici, de mediu și psihologici, însă nu este un semn al slăbiciunii unei persoane sau al unui defect al caracterului. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au nevoie de tratament pentru a-şi îmbunătăți starea de sănătate. Dacă sunteți prieten sau membru al familiei unei femei cu depresie, puteți oferi sprijin emoțional, înțelegere, răbdare. Încurajați-o să solicite ajutor specialistului (de exemplu, un psiholog sau psihiatru) și amintiți-i că, în timp și cu ajutorul tratamentul, se poate simți mai bine”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Anumite medicamente și unele afecțiuni medicale, cum ar fi o tulburare tiroidiană, pot provoca aceleași simptome ca depresia. O comunicare bună cu specialistul vă poate ajuta să faceți alegeri bune referitoare la sănătatea dumneavoastră.

2. Depresia doare, la propriu

Pentru multe persoane, depresia este considerată un mit, fiind asociată, în percepția generală, doar cu simptome ce țin de latura psihică. „Însă, o persoană cu depresie poate prezenta și multe simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, crampe sau probleme digestive. Astfel, durerea fizică este asociată unei tulburări somatice și oamenii apelează deseori la unele specialități medicale pentru a fi tratate simptomele fizice, care de fapt sunt semne ale depresiei”, consideră dr. Petronela Nechita.

Dacă aveți oricare dintre următoarele semne și simptome de cel puțin două săptămâni, este posibil să suferiți de depresie: stare de spirit tristă, anxioasă, sentimente de deznădejde sau pesimism, iritabilitate, sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau neputință, scăderea energiei sau oboseală, dificultăți de somn, trezire dimineața devreme sau somn excesiv, pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități, lentoare în mișcare, senzație de neliniște, dificultăți de concentrare, de memorie sau de luare a deciziilor, modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății, gânduri de moarte sau suicid sau tentative de suicid, dureri de cap, crampe sau probleme digestive fără o cauză fizică clară.

3. Anumite tipuri de depresie sunt specifice femeilor

Sarcina, perioada postpartum, perimenopauza și ciclul menstrual sunt toate asociate cu schimbări fizice și hormonale dramatice. Anumite tipuri de depresie pot apărea în diferite etape ale vieții unei femei:

Tulburare disforică premenstruală (TDPM)

Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice si psihologice care se produc înainte de perioada menstruației, fiind o problemă medicală care afectează femeile de vârstă fertilă. „Statisticile arată că mai mult de o femeie din 3 suferă de SPM, simptomele cele mai frecvente fiind: balonare, cefalee, acnee, dificultăți de concentrare, creștere în greutate, sensibilitate a sânilor, oboseală, iritabilitate, anxietate, accese de plâns, tulburări de dispoziție și/sau depresie. Tulburarea disforică premenstruală (TDPM) este o formă severă de SPM”, afirmă medicul psihiatru ieșean.

Depresia perinatală

Femeile gravide se confruntă în mod obișnuit cu diferite manifestări de dimineață, creștere în greutate și schimbări de dispoziție. Îngrijirea unui nou-născut este, de asemenea, o provocare. „Multe mame experimentează baby blues – un termen folosit pentru a descrie modificări ușoare ale dispoziției și sentimente de îngrijorare, nefericire și epuizare pe care multe femei le experimentează uneori în primele două săptămâni după nașterea unui copil. Aceste stări durează de obicei o săptămână sau două și apoi dispar atunci când o proaspătă mamă se adaptează la ritualul de îngrijire a unui nou-născut”, spune dr. Petronela Nechita.

Depresia perinatală este o tulburare de dispoziție care poate afecta femeile în timpul sarcinii și după naștere și este mult mai gravă decât „baby blues”. Cuvântul „perinatal” se referă la perioada dinaintea și după nașterea unui copil. Mamele cu depresie perinatală au sentimente de tristețe extremă, anxietate și oboseală care le pot îngreuna îndeplinirea sarcinilor zilnice, inclusiv îngrijirea lor, a noului născut.

„Depresia perinatală afectează 10-20% dintre femei, fiind un episod depresiv care apare în timpul sarcinii (depresie prenatală), fie la 6 – 12 luni de la naștere (depresie postnatală). Se estimează că depresia din timpul sarcinii afectează 7,4% până la 12,8% dintre femei, cele aflate în al doilea și al treilea trimestru de sarcină fiind cele mai susceptibile. Prevalența depresiei ce apare după naștere pare a fi de 10-15% în general și de 25% la femeile cu venituri mici. Femeile cu depresie severă prezintă un risc crescut de auto-vătămare, consum de substanțe nocive, dificultăți conjugale, dificultăți parentale și chiar sinucidere”, arată medicul psihiatru de la Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

În cazul în care suspectați că aveți depresie perinatală, ar trebui să discutați cu specialistul în domeniul sănătății mintale. Dacă observați semne de depresie la o persoană dragă în timpul sarcinii sau după nașterea copilului, încurajați-o să meargă la un specialist.

Depresia perimenopauzală

Perimenopauza (tranziția în menopauză) este o fază normală în viața unei femei și care, uneori, poate fi o provocare. Dacă treceți prin perimenopauză, este posibil să vă confruntați cu perioade anormale, probleme de somn, schimbări de dispoziție și bufeuri.

„Depresia afectează fiecare femeie diferit. Dacă vă confruntați cu iritabilitate, anxietate, tristețe sau pierderea plăcerii în momentul tranziției menopauzei, este posibil să vă confruntați cu depresie perimenopauzală. Nu orice femeie care este deprimată experimentează fiecare simptom. Severitatea și frecvența simptomelor , precum și durata acestora vor varia în funcție de individ și de gravitatea bolii”, explică dr. Petronela Nechita.

4. Depresia poate fi tratată

Chiar și cele mai severe cazuri de depresie pot fi tratate. Astfel, în mod obișnuit, depresia este tratată cu medicamente, psihoterapie sau folosind o asociere a celor două. „Antidepresivele sunt medicamente utilizate în mod obișnuit pentru tratarea depresiei. Oamenii răspund diferit la antidepresive și este posibil să fie nevoie să încercați diferite medicamente pentru a-l găsi pe cel care funcționează cel mai bine”, spune medicul psihiatru ieșean.

Există multe tipuri diferite de psihoterapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia interpersonală. Abordarea particulară pe care o folosește terapeutul depinde de starea de tratat și de pregătirea și experiența terapeutului. De asemenea, terapeuții pot combina și adapta elemente și abordări diferite.

5. Oamenii de știință sunt dedicați cercetării în domeniul sănătății mintale

Cercetătorii continuă să studieze depresia pentru a îmbunătăți modul în care această afecțiune este diagnosticată și tratată. „De exemplu, acum se lucrează pentru a înțelege cum și de ce modificările hormonilor de reproducere declanșează tulburări ale dispoziției, inclusiv depresia postpartum, tulburarea disforică premenstruală și depresia perimenopauză. De asemenea, oamenii de știință încearcă să înțeleagă mai bine de ce unele femei prezintă un risc mai mare decât altele de a suferi de depresie”, concluzionează dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
De ce oamenii intră în depresie după Crăciun și Revelion. Psihologul Radu Leca: Are legătură cu sentimentul de neputință și nemulțumire
02/01/2025 13:02

Psihologul Radu Leca ne-a spus de ce apare depresia post-sărbători si cum putem face tranzitia la noul an mai usoară. Depresia de după sărbătorile de iarnă, cunoscută si ca „blues-ul post-sărbători ...

Ambasadorul Rusiei la București a fost găsit inconștient în ambasadă
01/01/2025 10:06

Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a fost găsit marti seară, inconstient in sediul ambasadei. La fata locului a fost solicitată interventia de urgentă a unei ambulante. Din Ambasadă apelul ...

Belșug de E-uri pe masa de Revelion. Aproape 170 de substanțe nesănătoase si zahăr cât pentru o săptămână
31/12/2024 12:00

Excesul alimentar e cel mai prost obicei al SărbătorilorExcesul alimentar e cel mai prost obicei al Sărbătorilor Fiecare roman isi doreste să aibă pe masa de Revelion cat mai multe si diverse feluri de m ...

Te confrunți des cu stări de nervozitate și iritare? Iată câteva tehnici de relaxare eficiente pentru a-ți recăpăta echilibrul emoțional!
30/12/2024 11:01

Te confrunti des cu stări de nervozitate si iritare? Iată cateva tehnici de relaxare eficiente pentru a-ti recăpăta echilibrul emotional!   Stările de nervozitate apar adesea ca răspuns la stres, o ...

Revoluția AI în serviciile medicale. Promisiuni și provocări
29/12/2024 12:45

Într-un ritm ametitor, inteligenta artificială (AI) pătrunde in fiecare colt al societătii, dar niciun domeniu nu pare mai promitător si mai vulnerabil decat cel al serviciilor medicale. Această tehn ...

Medicii din ambulatorii se tem de înghețarea valorii punctului per serviciu medical
28/12/2024 10:20

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă critică articolul din proiectul ordonanţei ‘trenuleţ’ care prevede ingheţarea pentru tot anul 2025 la 5 lei a valorii punctului per s ...

De ce mi se zbate ochiul? Află ce înseamnă acest lucru
27/12/2024 18:59

Multă lume se intreabă de ce mi se zbate ochiul, nestiind cauza acestui fenomen, ei bine, acesta mai este cunoscut sub numele de fasciculatie oculară, este destul de comun si poate avea multiple cauze. De l ...

7 remedii pentru tuse, răceală, gripă, durere în gât cu alimente și băuturi pe care le aveți în casă
25/12/2024 19:18

 7 remedii pentru tuse, răceală, gripă, durere in gat cu alimente si băuturi pe care le aveti in casă. Sezonul de iarnă este aici si odată cu el o multime de probleme de sănătate vin neinvitate.&n ...

Cine a descoperit penicilina? Iată povestea unei descoperiri care a salvat milioane de vieți
25/12/2024 18:30

 Este interesant cine a descoperit penicilina pentru că acest moment a reprezentat un moment de cotitură in istoria medicinei, deschizand calea către tratarea eficientă a infectiilor bacteriene si salv ...

Prânzul 'ieftin' de Crăciun, care s-a transformat într-un coșmar: O femeie și-a îmbolnăvit familia, iar fiica ei a ajuns la spital
25/12/2024 14:45

O femeie a povestit cum o metodă de economisire a banilor pentru o petrecere de Crăciun s-a intors impotriva ei, cand toti invitatii au ajuns să sufere de toxiinfectie alimentară, Femeia, care a ales să r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei