Diabetul, cunoscut drept "ucigasul tacut". Cele 10 simptome pe care oamenii le ignora

Medicina DIABET

Dimensiune font:

| 12-09-2020 09:31

Diabetul mai este numit "ucigasul tacut" pentru ca se poate dezvolta fara simptome. Totusi, exista anumite semne de ingrijorare care nu trebuie ignorate.

Ce este diabetul?

Diabetul este o tulburare metabolica severa, caracterizata prin cresterea nivelului de glucoza din sange. Afecteaza calitatea vietii pacientului si creste riscurile de complicatii grave. Mult mai ingrijorator este insa faptul ca adesea semnalele de alarma ce indica prezenta diabetului sunt ignorate. Se estimeaza ca unul din trei diabetici nu stie ca sufera de aceasta boala.

Unul din trei diabetici nu stie ca sufera de aceasta boala

In general, simptomele diabetului pot fi confundate cu simptomele altor tulburari, mai frecvente si inofensive. Astfel, se estimeaza ca unul din trei diabetici nu stie ca sufera de aceasta boala, noteaza Doza de Sanatate.

Problema este ca, daca nu obtin un tratament corespunzator, riscul acestor pacienti de a dezvolta complicatii este foarte ridicat. Din acest motiv, este esential ca toata lumea sa stie sa recunoasca semnalele care indica prezenta diabetului in corp, astfel incat sa sa se prezinte din vreme la medic.


Urinare frecventa

Urinarea frecventa poate fi cauzata de o infectie urinara sau de consumul excesiv de lichide. Insa, daca urinati frecvent fara sa va regasiti in niciuna dintre cele doua situatii, este posibil sa suferiti de diabet.

In cazul diabetului, rinichii sunt suprasolicitati pentru ca organismul se straduieste sa elimine excesul de glucoza prin intermediul urinei.

 

 

Sete excesiva

Acest simptom este asociat cu cel anterior. Pe masura ce organismul elimina urina, setea se intensifica din cauza nevoii de a inlocui lichidele pierdute.

Pofta de mancare excesiva

Senzatia de foame poate fi provocata atat de hipoglicemie (glicemie scazuta), cat si de hiperglicemie (glicemie crescuta). Cauza acestui simptom este ca celulele nu primesc cantitatea optima de zahar. Ele trimit semnale de alerta creierului, iar persoanei afectate i se face foame.

Uscaciunea gurii

Uscarea excesiva gurii este foarte neplacuta si poate semnala prezenta unor probleme de sanatate grave. Pe langa faptul ca sugereaza ca esti deshidratat, acest simptom poate arata ca suferi de diabet de tip 2.

In plus, uscarea mucoasei bucale creeaza un mediu propice proliferarii bacteriilor, crescand riscul dezvoltarii infectiilor gingivale si problemelor dentare.

Oboseala excesiva

Oboseala excesiva sau cronica este un simptom care nu trebuie niciodata ignorat.
Desi este firesc sa ne simtim obositi in urma suprasolicitarii fizice sau psihice, senzatia de oboseala poate indica si faptul ca celulele nu sunt aprovizionate cu suficienta glucoza.

Oboseala poate fi intretinuta si de urinarea frecventa, inclusiv noaptea, ceea ce intrerupe somnul si, pe termen lung, extenueaza.

Tulburari de vedere

Ochii sunt unele dintre organele cel mai afectate de prezenta diabetului. Glicemia ridicata afecteaza retina, cauzand vedere incetosata. Cateodata, apar sclipiri de lumina care impiedica vederea corecta.

Daca suferiti de diabet si nu urmati un tratament adecvat, riscul de a dezvolta tulburari de vedere ireversibile sau de a va pierde complet vederea este foarte mare.

Infectii

Bacteriile, virusurile si ciupercile se dezvolta mai usor in medii bogate in glucoza, astfel ca diabetul creste frecventa infectiilor de orice fel. Diabeticii dezvolta adesea infectii vaginale, cutanate sau urinare.

Amorteala sau furnicaturi la nivelul extremitatilor

Furnicaturile si amortelile sunt efectul distrugerii nervilor din cauza diabetului. Ambele senzatii pot fi recurente si sunt deseori insotite de durere si inflamatii.

Daca boala nu este tinuta sub control, leziunile nervilor pot deveni permanente, fapt ce are consecinte dramatice.

Pierdere sau crestere in greutate

Pierderea sau cresterea in greutate pot fi consecinta inabilitatii organismului de a utiliza insulina. Diabetul impiedica aprovizionarea celulelor cu glucoza, motiv pentru care organismul recurge la proteinele din muschi pentru a obtine energie.
De asemenea, diabetul poate creste semnificativ pofta de mancare, in special de dulciuri, fapt care duce la ingrasare.

Leziunile se vindeca greu

Diabetul provoaca degradarea vaselor sanguine. Drept consecinta, organismul nu va mai avea puterea sa vindece la fel de repede micile taieturi si zgarieturi. Excesul de glucoza afecteaza venele si arterele, reducand abilitatea acestora de a transporta sange catre celule, pentru a vindeca leziunile. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 11:40

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Leacurile din bătrâni pentru tuse, un remediu la îndemâna oricui, care funcționează
29/10/2024 11:34

Leacurile din bătrani pentru tuse, un remediu la indemana oricui, care functionează Tusesti de ceva timp si nu stii cum să mai tii sub control accesele? E momentul să apelezi la leacuri din bătrani pentru ...

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău
28/10/2024 11:29

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierul ...

Investiții fără precedent în sistemul medical din România: Ciolacu anunță modernizarea a 119 spitale
28/10/2024 08:21

Candidatul PSD la Preşedinţie, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că, in prezent, in 119 unităţi medicale din ţară se derulează proiecte de investiţii in infrastructura spitalicească. El a efectuat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei