Diabetul, cunoscut drept "ucigasul tacut". Cele 10 simptome pe care oamenii le ignora
Dimensiune font:
Diabetul mai este numit "ucigasul tacut" pentru ca se poate dezvolta fara simptome. Totusi, exista anumite semne de ingrijorare care nu trebuie ignorate.
Ce este diabetul?
Diabetul este o tulburare metabolica severa, caracterizata prin cresterea nivelului de glucoza din sange. Afecteaza calitatea vietii pacientului si creste riscurile de complicatii grave. Mult mai ingrijorator este insa faptul ca adesea semnalele de alarma ce indica prezenta diabetului sunt ignorate. Se estimeaza ca unul din trei diabetici nu stie ca sufera de aceasta boala.
Unul din trei diabetici nu stie ca sufera de aceasta boala
In general, simptomele diabetului pot fi confundate cu simptomele altor tulburari, mai frecvente si inofensive. Astfel, se estimeaza ca unul din trei diabetici nu stie ca sufera de aceasta boala, noteaza Doza de Sanatate.
Problema este ca, daca nu obtin un tratament corespunzator, riscul acestor pacienti de a dezvolta complicatii este foarte ridicat. Din acest motiv, este esential ca toata lumea sa stie sa recunoasca semnalele care indica prezenta diabetului in corp, astfel incat sa sa se prezinte din vreme la medic.
Urinare frecventa
Urinarea frecventa poate fi cauzata de o infectie urinara sau de consumul excesiv de lichide. Insa, daca urinati frecvent fara sa va regasiti in niciuna dintre cele doua situatii, este posibil sa suferiti de diabet.
In cazul diabetului, rinichii sunt suprasolicitati pentru ca organismul se straduieste sa elimine excesul de glucoza prin intermediul urinei.
Sete excesiva
Acest simptom este asociat cu cel anterior. Pe masura ce organismul elimina urina, setea se intensifica din cauza nevoii de a inlocui lichidele pierdute.
Pofta de mancare excesiva
Senzatia de foame poate fi provocata atat de hipoglicemie (glicemie scazuta), cat si de hiperglicemie (glicemie crescuta). Cauza acestui simptom este ca celulele nu primesc cantitatea optima de zahar. Ele trimit semnale de alerta creierului, iar persoanei afectate i se face foame.
Uscaciunea gurii
Uscarea excesiva gurii este foarte neplacuta si poate semnala prezenta unor probleme de sanatate grave. Pe langa faptul ca sugereaza ca esti deshidratat, acest simptom poate arata ca suferi de diabet de tip 2.
In plus, uscarea mucoasei bucale creeaza un mediu propice proliferarii bacteriilor, crescand riscul dezvoltarii infectiilor gingivale si problemelor dentare.
Oboseala excesiva
Oboseala excesiva sau cronica este un simptom care nu trebuie niciodata ignorat.
Desi este firesc sa ne simtim obositi in urma suprasolicitarii fizice sau psihice, senzatia de oboseala poate indica si faptul ca celulele nu sunt aprovizionate cu suficienta glucoza.
Oboseala poate fi intretinuta si de urinarea frecventa, inclusiv noaptea, ceea ce intrerupe somnul si, pe termen lung, extenueaza.
Tulburari de vedere
Ochii sunt unele dintre organele cel mai afectate de prezenta diabetului. Glicemia ridicata afecteaza retina, cauzand vedere incetosata. Cateodata, apar sclipiri de lumina care impiedica vederea corecta.
Daca suferiti de diabet si nu urmati un tratament adecvat, riscul de a dezvolta tulburari de vedere ireversibile sau de a va pierde complet vederea este foarte mare.
Infectii
Bacteriile, virusurile si ciupercile se dezvolta mai usor in medii bogate in glucoza, astfel ca diabetul creste frecventa infectiilor de orice fel. Diabeticii dezvolta adesea infectii vaginale, cutanate sau urinare.
Amorteala sau furnicaturi la nivelul extremitatilor
Furnicaturile si amortelile sunt efectul distrugerii nervilor din cauza diabetului. Ambele senzatii pot fi recurente si sunt deseori insotite de durere si inflamatii.
Daca boala nu este tinuta sub control, leziunile nervilor pot deveni permanente, fapt ce are consecinte dramatice.
Pierdere sau crestere in greutate
Pierderea sau cresterea in greutate pot fi consecinta inabilitatii organismului de a utiliza insulina. Diabetul impiedica aprovizionarea celulelor cu glucoza, motiv pentru care organismul recurge la proteinele din muschi pentru a obtine energie.
De asemenea, diabetul poate creste semnificativ pofta de mancare, in special de dulciuri, fapt care duce la ingrasare.
Leziunile se vindeca greu
Diabetul provoaca degradarea vaselor sanguine. Drept consecinta, organismul nu va mai avea puterea sa vindece la fel de repede micile taieturi si zgarieturi. Excesul de glucoza afecteaza venele si arterele, reducand abilitatea acestora de a transporta sange catre celule, pentru a vindeca leziunile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau