Statele UE distrug doze de vaccin pentru Covid-19 în valoare de 4 miliarde de euro
Dimensiune font:
Cel puțin 215 milioane de doze de vaccin pentru Covid-19 cumpărate de statele UE în toiul pandemiei au fost aruncate între timp la gunoi, totalul pagubelor suferite de contribuabili fiind astfel estimat la 4 miliarde de euro, dezvăluie o analiză realizată de Politico. Iar cifrele sunt aproape sigur subestimate.
De la aprobarea primelor vaccinuri pentru Covid-19 în 2020, statele UE au achiziționat colectiv 1,5 miliarde de doze (adică mai mult de trei doze pentru fiecare european). Multe dintre aceste doze zac acum în gropi de gunoi de pe tot cuprinsul continentului, relatează Politico.
Calculele făcute pe baza datelor disponibile arată că țările UE au aruncat la gunoi în medie 0,7 doze vaccin per capita. Campioana e Estonia, care a aruncat mai mult de o doză per capita, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cele mai multe doze, ca număr absolut.
Dacă am aplica aceeași rată a irosirii și la restul UE, ar rezulta 312 milioane doze de vaccin distruse.
Nu e ușor de descoperit câte doze s-au aruncat. Guvernele sunt reticente să dezvăluie amploarea irosirii, inclusiv cel al Franței, pe locul doi în UE la mărimea populației.
Calculul făcut de Politico se bazează pe date din 19 state europene - 15 ne-au comunicat direct cifra, iar în alte patru cifrele sunt consemnate de presa națională. Unele cifre sunt chiar de luna aceasta; cele mai vechi sunt din decembrie 2020.
Germania, de pildă, ne-a remis datele în iunie; la acel moment încă avea în depozite 120 de milioane de doze. Între timp și producătorii de vaccinuri au distribuit noi versiuni, adaptate la cele mai noi variante de coronavirus, ceea ce înseamnă că dozele vechi devin depășite, iar probabilitatea de a fi aruncate crește.
Din nou, e aproape sigur că cifra reprezintă de fapt minimul. Dar chiar și numai 4 miliarde e o sumă considerabilă, echivalentă cu un proiect masiv de infrastructură sau cu bugetul sănătății din Croația pe un an.
Multe dintre dozele în cauză au fost cumpărate în toiul pandemiei, în 2021, când UE, SUA și Regatul Unit se luptau să-și asigure doze dintr-o cantitate disponibilă limitată. În acel moment de agitație a încheiat UE cel mai mare contract de cumpărare, vizând 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.
E ușor să uiți cât de incertă era situația în 2021, iar acel contract a fost aplaudat atunci. Dar atât amploarea cât și momentul contractului s-au dovedit a fi problematice. Țările au continuat să cumpere automat chiar și când pandemia a început să se estompeze, în vreme ce tentativele de a dona excesul unor țări terțe s-au lovit de scăderea cererii și de bariere logistice.
Consecințele nu sunt doar financiare. Întrebările despre cum a fost negociat contractul cu Pfizer o urmăresc cu încăpățânare pe președinta Comisiei Ursula von der Leyen, încă de când The New York Times a scris că șefa UE a schimbat mesaje telefonice cu șeful Pfizer înainte de semnare.
Contractul a fost deja renegociat de UE la presiunea statelor membre care sufereau de o saturație a vaccinurilor. Polonia și Ungaria nu mai acceptă vaccinuri și au fost date în judecată de Pfizer pentru neplată. În România procurorii au cerut ridicarea imunității unui fost premier și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri i-au provocat statului pagube de peste 1 miliarde de euro.
Între timp, dozele vor continua să sosească, întrucât contractul revizuit cu Pfizer obligă statele UE să continue să cumpere vaccinuri cel puțin până în 2027.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau