Virusul mai periculos decât tuplina Omicron! Spitalele sunt pline de pacienți
Dimensiune font:
Gripa de sezon a devenit mai periculoasă decât varianta Omicron a coronavirusului, atrag atenția medicii. Neglijată, în contextul pandemiei, gripa de sezon face ravagii printre români, iar tot mai mulți pacienți ajung la secțiile de primiri urgențe.
Numărul pacienților care ajung la spital, la secțiile de primiri urgențe, din cauza virozelor respiratorii sau a gripei este din ce în ce mai mare. Neglijat, multă vreme, în condițiile în care toată lumea stătea cu ochii pe diferitele tulpine de coronavirus, acest virus, al gripei, a devenit din ce în ce mai agresiv. Secţiile de primiri urgenţe din spitale sunt pline de pacienți care acuză forme mai ușoare sau mai grave de gripă. De asemenea, din ce în ce mai mulți oameni apelează la medici acuzând viroze respiratorii.
Medicii atrag atenția că virusul gripal a devenit mult mai agresiv și se manifestă cu mai multă putere prin comparație cu tulpina Omicron a coronavirusului. Iar cei mai afectați, spun medicii, sunt copiii.
„Este întoarcerea la normalitate. Infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt în scădere și probabil că vom ajunge la cazuri izolate. Așa că ne întoarcem la cazurile de gripă și la viroze. Nu este un virus gripal diferit de alte sezoane, dar oamenii care sunt în vârstă și au probleme de sănătate în continuare vor avea complicații prin gripă, prin viroze”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu.
Potrivit spuselor sale, medicii se așteaptă ca în următoarele săptămâni să crească numărul cazurilor de gripă. Drept urmare, Adrian Marinescu recomandă românilor să-și ia măsuri de precauție și de protecție pentru a nu contacta boala.
„În săptămânile care urmează vor crește cazurile de gripă și de viroze și e clar că în afară de profilaxia pe care aș face-o prin vaccinare, e important să ne protejăm”, a mai spus medicul, citat de Antena 3.
Alertă în lumea medicală! Revin Bolile respiratorii infecțioase, extrem de contagioase, după scăderea cazurilor COVID-19
sursa: Arhiva EVZ
Ce recomandă medicii în cazul gripei
Gripa este o boală care se tratează la spital sau la domiciliu, iar medicii recomandă o medicație antivirală, specifică. Cei mai mulți români preferau până de curând să se trateze la domiciliu, cu medicamente pe care le cunoșteau. Pandemia și teama de coronavirus a schimbat acest lucru, mai ales că multe din simptomele gripei sunt similare cu cele ale Covid-19.
„Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente. Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tusă seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare). Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp”, a spus medicul Teodora Moisil.
Și în cazul gripei, la fel ca și în caz de viroze, medicii spun că este necesară izolarea pacientului pentru a evita răspândirea bolii. Iar pe lângă medicația specifică și simptomatică, se recomadă și consumul cât mai mare de lichide.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau