Orlando Bloom, în Moldova pentru a se întâlni cu copiii refugiaţi din Ucraina
Dimensiune font:
Actorul Orlando Bloom, ambasador al Bunăvoinţei UNICEF, a vizitat Moldova pentru a întâlni copiii şi familiile refugiaţi din Ucraina.
Pe parcursul călătoriei de două zile, Bloom a vizitat un centru „Blue Dot” susţinut de UNICEF, în Palanca, sud-vestul Moldovei, unde femeile şi copiii se opresc pentru odihnă şi pentru a primi sprijin, după ce au trecut graniţa din Ucraina, în căutarea siguranţei.
„Am întâlnit o mamă atunci când a ajuns la punctul de trecere împreună cu cei trei copii ai săi. Mi-a spus că au fugit din Ucraina aseară, după ce casa vecinului lor a fost bombardată şi le-a fost prea teamă să mai rămână”, a afirmat Bloom. „Am fost îndurerat să văd această familie şi atât de multe altele trecând graniţa după lungi călătorii, cu doar câteva bunuri şi neştiind unde se va termina călătoria lor”.
UNICEF şi UNHCR, în parteneriat cu guvernele şi organizaţiile societăţii civile, au înfiinţat trei centre „Blue Dot” în Moldova pe rutele cele mai importante folosite de refugiaţi. Aceste spaţii sigure oferă informaţii familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoţiţi şi separaţi de familii şi asigură protecţia acestora împotriva exploatării, fiind centre pentru servicii esenţiale.
De la începutul războiului, în 24 februarie, peste 1,8 milioane de copii au fugit din Ucraina, zeci de mii intrând în Moldova. Mulţi refugiaţi îşi continuă călătoria în alte ţări, în timp ce aproape 100.000 - jumătate dintre ei copii - au rămas în Moldova la familii care îi găzduiesc, la voluntari sau în centre pentru refugiaţi administrate de guvern.
„Ameninţarea urgentă şi foarte reală la adresa copiilor refugiaţi din Ucraina creşte în fiecare zi. Copiii care călătoresc singuri sunt deosebit de vulnerabili la trafic şi exploatare, deoarece parcurg distanţe lungi şi dificile”, a declarat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Maha Damaj. „UNICEF lucrează neîncetat în Moldova pentru a furniza copiilor şi familiilor îngrijire psihosocială şi servicii de protecţie după ce trec graniţa pentru a se afla în siguranţă”.
Bloom s-a întâlnit, de asemenea, şi cu copii şi familii la centrul de refugiaţi Moldexpo din Chişinău, unul dintre cele peste 100 de centre din Moldova unde refugiaţii pot dormi, accesa informaţii medicale şi juridice şi pot lua mese calde înainte de a-şi continua călătoria.
În centru, Bloom s-a întâlnit cu o familie de cinci persoane care a fugit din Ucraina la începutul acestei săptămâni, neavând decât hainele cu care erau îmbrăcaţi şi o sumă mică de bani. După ce au sosit în Moldova şi au petrecut cinci nopţi la Moldexpo, o familie locală s-a oferit să-i găzduiască până când vor avea toate actele pentru a merge mai departe.
„Multe familii şi copii cu care am vorbit nu şi-au lăsat doar casele, ci şi şcoala, prietenii, membrii familiei şi aproape toate bunurile pe care le au. Ca tată, nu îmi pot imagina suferinţa şi confuzia pe care trebuie să le simtă”, a adăugat Bloom, care a vizitat şi estul Ucrainei împreună cu UNICEF în 2016. „Centrele Blue Dot înfiinţate de UNICEF la trecerile de frontieră sunt un prim punct de oprire esenţial pentru mamele care caută cu disperare odihnă şi un loc sigur în care copiii să se poată juca”.
UNICEF a avertizat recent cu privire la riscul crescut de trafic şi exploatare, deoarece milioane de copii fug de război, iar mulţi alţii sunt strămutaţi în interiorul Ucrainei din cauza violenţelor. Ca răspuns, UNICEF şi partenerii extind centrele „Blue Dot” în ţările care găzduiesc refugiaţi, incluzând Moldova, Polonia, România şi Slovacia, şi fac apel la guvernele din regiune să ia măsuri pentru a ţine copiii în siguranţă. Acest lucru include consolidarea verificărilor pentru protecţia copiilor la punctele de trecere a frontierei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau