Ioana Babiuc va împărţi dreptatea la Olimpiadă, în întrecerile de judo!
Dimensiune font:
Între puţinii reprezentanţi ai Iaşului la Jocurile Olimpice de vară de la Paris, care vor începe la 26 iulie, se numără şi arbitrul de judo Ioana Babiuc. Fostă sportivă de performanţă, actualmente antrenoare la CSŞ Unirea Iaşi şi la CS Politehnica Iaşi, Ioana Babiuc s-a remarcat şi ca arbitru în întrecerile naţionale şi internaţionale, fiind desemnată de Federația Internațională de Judo (IJF) cea mai bună femeie arbitru din Europa în 2023. În aceste condiţii, ea a fost delegată să arbitreze în concursurile de judo de la J.O. de la Paris.
- Au mai rămas puține zile până când va trebui să decolați spre Oraşul Luminii, cum i se spune, capitalei Franței.
- Aștept cu nerăbdare să se întâmple acest eveniment. Dacă tot este Oraşul Luminii, sper să luminez pe saltea, alături de sportivi, și să avem deciziile cele mai corecte. Din toată lumea suntem selectați 16 arbitri, dintre care 5 arbitre și 11 băieți. Cei 16 vom arbitra în funcţie de tragerea la sorţi, la diferite categorii, la feminin şi masculin.
- Ioana Babiuc, nu sunteți la prima participare la Jocurile Olimpice în această calitate. Emoţii?
- Da. Emoţii avem indiferent de situaţia în care te afli. Pot să spun că am vechime. Cred că sunt cea mai longevivă arbitră din lume la competiții de înalt nivel. Am deschis acest traseu cu Jocurile Olimpice pentru tineret în 2010, în Singapore. Apoi, în 2012, am oficiat la Jocurile Olimpice de vară de la Londra. A urmat o pauză, la Rio, iar în 2021 am fost la Jocurile Paralimpice, iar acum sunt din nou la Jocurile Olimpice, la Paris.
- Despre judo, unii știu mai mult, alții știu mai puțin. Ce calități trebuie să aibă un judoka pentru a fi competitiv?
- Un judoka are nevoie ca atât corpul, cât și mintea, să fie foarte, foarte agere. Trebuie să îți găsești soluția într-o fracțiune de secundă și să acționezi în consecință. Să arunci, să proiectezi adversarul. Dacă nu o faci și stai să găsești altă soluție, te proiectează el și atunci ai pierdut meciul.
- Dar, arbitrul, ce calități trebuie să aibă și el pentru a putea evalua o dispută?
- Este foarte important să ne găsim o stare anume pentru ziua de concurs. Eu o numesc stare de alertă. Dacă ești într-o stare de stres, de presiune, ratezi anumite momente. Dacă ești prea relaxat, se întâmplă același lucru. Dar starea de alertă îți dă voie să vezi absolut toate prizele sportivilor, fiecare reacție și să ai calitate în a anticipa ceea ce urmează pe saltea. Și asta îți dă ocazia să te poziționezi foarte bine și să decizi foarte corect scorul respectiv.
- V-ați pregătit pentru întrecerile de la Paris în mod special, ca arbitru?
- Da, am avut ultima competiție de verificare la Tallinn, în Estonia, în primul week-end din iulie. Apoi, am vizionat o competiție de juniori, o cupă europeană din Ungaria și mi-am revăzut meciurile mele din toate competițiile acestui an, unde mai am așa câte un semn de întrebare pentru o penalizare, pentru o poziționare pe saltea față de sportivi. Și continui până urc în avion.
- La Jocurile Olimpice de la Paris, România va avea la judo un singur sportiv, un antrenor şi un arbitru, pe dumneavoastră.
- Da, din păcate avem un singur participant, Alex George Creţ din Oradea, la categoria 90 kg, care va fi însoţit de antrenorul lui. În trecut, am avut rezultate foarte bune la feminin. Se pare că suntem într-o schimbare de generații. Îmi doresc din toată inima ca judo să rămână, casă zic aşa, pe un podium al sporturilor. Să fim în primele trei sporturi din țară. Dar este foarte mult de lucrat.
- În aceste condiţii şi responsabilitatea dumneavoastră sporeşte.
- Da, îmi place să cred că sportivii, antrenorii, dar şi șefii noștri și spectatorii, vor avea doar cuvinte de laudă pentru arbitrajele mele, ale tuturor judecătorilor de pe tatami. Nu facem lucruri deosebite, dar ceea ce avem noi de făcut, să o facem cu simţ de răspundere. Iar când și cel care pierde înțelege de ce a fost învins, și că nu s-a făcut o eroare în judecarea disputei, noi suntem foarte mulţumiţi. Sper să mă întorc cu zâmbetul pe buze de la Jocurile Olimpice.
- Succes, Ioana Babiuc, la întrecerea olimpică!
A consemnat Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau