Un ieşean, Ştefan Târnovanu, declarat jucătorul etapei în Liga 1
Dimensiune font:
Deşi la primul meci oficial în Liga 1 din acest sezon, ieşeanul Ştefan Târnovanu a avut o prestaţie excelentă pentru FCSB în meciul cu Sepsi. În decursul celor 90 minute, longilinul goal-keeper a parat nu mai puţin de 10 şuturi, păstrând poarta neperforată, fiind, de departe, cel mai bun jucător de pe teren şi declarat jucătorul etapei. Lucru recunoscut chiar de către antrenorul gazdelor, Cristiano Bergodi.
De altfel, imediat după joc, mai multe nume importante au vorbit modul cel mai laudativ despre evoluţia lui Fane. ”Mă bucur pentru ăsta micu. El este fratele siamez al lui Teo Axinte. Au crescut împreună. Sunt creaţia lui Benone Dohot, pe care el i-a pregătit, a crezut foarte mult în amândoi. Îi ştiu foarte bine . Ştefan a avut şansa să plece de la Iaşi la un club mare. Îl ştiu foarte bine, mai îmi plăcea să le mai trag la poartă. Portari buni amândoi. Axinte este al doilea portar la Iaşi, dar cei de la FCSB au fost inspiraţi cu Târnovanu. Au plătit şi o sumă de transfer, nu mică la vremea aceea. Au achitat peste 200.000 de euro. Și a avut o şansă, aşa e în fotbal. La Iaşi era copil, apăra Grahovac, dar a prins şi el câteva meciuri. Este serios, calităţi bune, portar cu alonjă, iese bine pe centrări, are reacţie destul de bună”, a comentat Florin Prunea, după încheierea partidei de la Sfântu Gheorghe.
Târnovanu a început fotbalul de la o vârstă foarte fragedă, 6 ani, la grupa lui Ovidiu "Goşa Burdujan". Benone Dohot, l-a remarcat încă din perioada 2008-2010, cu prilejul întrecerilor la nivelul de copii. Numit, în 2011, antrenor cu portarii la Politehnica Iaşi, Dohot nu a lucrat doar cu seniorii, s-a ocupat şi de juniorii de la Centru. Printre ei, trei care au apucat deja să debuteze în Liga 1. Târnovanu, Axinte şi Brânză. I-a crescut cu multă răbdare şi cu multă dedicaţie. Pentru că, încă de atunci, principalul ţel al lui Dohot a fost să reînvie tradiţia şcolii ieşene de portari. "Vreau să scot un nou Vasile Iordache, un nou Mircea Constantinescu", spunea, cu ani în urmă, fostul goal-keeper...
Pare să fi reuşit. Prunea l-a asemuit cu legendarul Silviu Lung. ”Prima minge este cea mai importantă, pentru că te ţine în priză. A avut şi şansa, îl ajută şi fizicul şi pentru înălţimea lui viteza de reacţie e bună... L-aş compara pe Târnovanu cu Silviu Lung. Mi-aduce aminte de nea Silvică”.
Cuvinte de laudă a avut şi antrenorul reprezentativei U21, Florin Bratu: „Un portar foarte dinamic, cu un curaj fantastic, din păcate nu a avut şansa lui foarte mare la FCSB. A profitat şi de această regulă la meciul de ieri, pentru că ăsta a fost primul criteriu. Dar are o dezinvoltură aparte şi ne place tuturor şi Vlad, dar la portari ştim ca e un post special. Profiţi de orice ocazie care ţi se dă, şi eu îmi doresc de Târnovanu să rămână între buturi”. Selecţionerul îl vede deja ca o soluţie pentru prima reprezentativă. Un tânăr modest, cu mult bun simţ, a cărui primă grijă după meci a fost să dedice totul tatălui său, decedat la începutul acestui an.
Dincoace, la Iaşi, se bat pentru titularizare ceilalţi doi absolvenţi ai şcolii ieşene de portari, Teo Axinte şi Ianoş Brânză. Din păcate, şcoala ieşeană de portari s-a închis astă-vară. Atunci când fără vreo explicaţie, fără vreun reproş anume, conducerea clubului a reziliat contractul cu Benone Dohot. Axinte şi Brânză sunt foarte tineri, cu siguranţă nu vor face mulţi purici la Iaşi. Vor pleca. Iar acum nu mai are cine să se ocupe de următoarele generaţii. Nimeni cum a făcut Dohot, singurul antrenor care a crescut şi debutat trei portari la Liga 1. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau