Studiu. Viața sexuală nesatisfăcătoare, un semn care prevestește demența, în cazul bărbaților
Dimensiune font:
Cercetătorii avertizează că o viață sexuală nesatisfăcătoare la vâsta mijlocie poate fi un simptom incipient al demenței. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Pennsylvania, care a investigat asocierea dintre funcția erectilă, satisfacția sexuală și cogniție în rândul a sute de bărbați, cu vârste cuprinse între 56 și 68 de ani, a constatat că scăderea satisfacției sexuale și a funcției erectile se află în strânsă legătură cu declinul cognitiv și pierderea memoriei.
Studiul, publicat în cel mai recent număr al revistei Gerontologist, este prima cercetare care urmărește satisfacția sexuală în tandem cu sănătatea sexuală și cogniția, afirmă cercetătorii, iar descoperirile indică un nou potențial factor de risc al declinului cognitiv.
„Abordarea noastră a fost unică pentru că am măsurat funcția memoriei și funcția sexuală în fiecare punct al studiului longitudinal, astfel încât să putem observa modificările suferite de-a lungul timpului. Și am descoperit că există o legătură puternică între calitatea vieții și performanța cognitivă”, a explicat Martin Sliwinski, profesor la Universitatea de Stat Pennsylvania.
Studiul a explorat relația dintre modificările fizice, cum ar fi modificările microvasculare relevante pentru funcția erectilă și schimbările psihologice, ca și satisfacția sexuală mai scăzută, pentru a determina modul în care acestea influențează cogniția. Cercetătorii au examinat schimbările apărute la vârsta mijlocie, o perioadă de tranziție când bărbații încep să se confrunte cu scăderea funcției erectile, a funcției cognitive și a satisfacției sexuale.
Scăderea funcției sexuale duce la declin cognitiv
„Oamenii de știință au descoperit că bărbații cu o calitate scăzută a vieții, în general, au un risc mai mare să dezvolte probleme de sănătate precum demența, boala Alzheimer, bolile cardiovasculare și alte probleme provocate de stres care pot duce la declin cognitiv. Îmbunătățirea vieții sexuale poate duce, de fapt, la îmbunătățirea funcției memoriei. Le spunem oamenilor că ar trebui să facă mai multă mișcare și să mănânce alimente sănătoase. Însă trebuie să subliniem că satisfacția sexuală are, de asemenea, importanță pentru sănătatea noastră și calitatea generală a vieții”, a adăugat prof. Sliwinski.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit informații de la 818 bărbați care au participat la Vietnam Era Twin Study of Aging. Prin intermediul testelor neuropsihologice, cum ar fi testele de memorie și viteza de procesare, echipa a examinat modificările cognitive ale participanților pe o perioadă de 12 ani, de la vârsta de 56 de ani până la 68 de ani.
Funcția erectilă și satisfacția sexuală au fost măsurate împreună cu cogniția, folosind Indexul Internațional al Funcției Erectile, o evaluare auto-raportată pentru sănătatea sexuală masculină. Cercetătorii au construit apoi un model statistic pentru a înțelege modul în care cele trei variabile s-au schimbat pe măsură ce participanții la studiu au înaintat în vârstă.
„Cercetările privind sănătatea sexuală s-au concentrat, până acum, pe aspecte cuantificabile ale sexualității, cum ar fi numărul de parteneri sexuali sau frecvența actelor sexuale. Pe noi, în schimb, ne-a interesat percepția asupra activității sexuale, ce simte o persoană în legătură cu viața sa sexuală și modul în care această percepție influențează funcția cognitivă. Asta pentru că mai multe persoane s-ar putea afla, din punct de vedere fizic, în aceeași situație, dar să experimenteze niveluri complet diferite de satisfacție,” a completat Riki Slayday, doctorand la Universitatea de Stat Pennsylvania.
Potrivit autorului, studiul a scos la iveală că scăderea funcției erectile și a satisfacției sexuale au fost ambele asociate cu declinul memoriei, descoperire despre care cercetătorii spun că indică o legătură între sănătatea psihologică și cea fizică.
Legătura dintre problemele vasculare și disfuncțiile erectile e bine înțeleasă
„Evaluările noastre făcute de-a lungul timpului, au arătat că creșterile sau scăderile funcției erectile și ale satisfacției sexuale au fost asociate cu creșterile sau scăderile concomitente ale funcției cognitive. Aceste asocieri au rămas neschimbate inclusiv în urma ajustărilor făcute în funcție de factorii demografici și de sănătate, ceea ce ne spune că există o legătură clară între viața sexuală și cogniție”, a subliniat Riki Slayday.
Studiile anterioare au descoperit o legătură între modificările microvasculare și modificările funcției erectile, de-a lungul timpului. De fapt, ingredientul activ din Viagra (Sildenafil) a fost dezvoltat inițial pentru a trata problemele cardiovasculare, a explicat Sliwinski, astfel încât legătura dintre sănătatea vasculară și funcția erectilă este bine înțeleasă. Modul în care funcția erectilă se conectează cu alte aspecte ale sănătății ar trebui să fie un domeniu de interes pentru cercetările viitoare, a adăugat cercetătorul.
Îmbunătățirea evaluării și monitorizării funcției erectile ca semn vital al stării de sănătate poate ajuta la identificarea bărbaților expuși riscului de declin cognitiv înainte de vârsta de 70 de ani.
„Avem deja o pastila pentru tratarea disfunctiei erectile. Ceea ce nu avem este un tratament eficient pentru pierderea memoriei. În loc să ne concentrăm asupra tratării disfunției erectile, ar trebui să vedem această problemă ca pe un indicator principal al altor probleme de sănătate și, de asemenea, să ne concentrăm pe îmbunătățirea satisfacției sexuale și a bunăstării generale, nu doar pe tratarea simptomelor,” a conchis Riki Slayday.
Cum să menții o viață sexuală satisfăcătoare pe măsură ce îmbătrânești
Iată câteva strategii care te pot ajuta să menții o viață sexuală satisfăcătoare pe măsură ce înaintezi în vârstă.
•Explorează experiențele erotice: o viață sexuală satisfăcătoare nu se rezumă doar la actul sexual în sine. Intimitatea și atingerile sunt la fel de importante;
•Comunicarea este cheia: pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul și sentimentele tale se pot schimba, de aceea este crucial să comunici deschis cu partenera ta despre gândurile, temerile și dorințele tale. Desigur, la început poate fi jenant să discuți despre preferințe sau fantezii sexuale, însă comunicarea este esențială pentru a avea o viață sexuală satisfăcătoare;
•Tratează problemele de prostată: adenomul de prostată afectează în jur de 70% dintre bărbați, manifestându-se, de obicei, după vârsta de 50-60 de ani. Pe lângă simptomele urinare neplăcute pe care le provoacă, există o legătură strânsă și între adenomul de prostatăși viața sexuală. Însă, cu tratament adecvat, toate acestea pot fi remediate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau