Provincia Sakaria se află la aproape 100 de kilometri est de Istanbul. Aici, în locația dintre dealuri, aproape 4.000 de oameni lucrează într-o fabrică Otokar ce se întinde, cu tot cu poligoanele de testare, pe aproape 550.000 de metri pătrați, cam de opt ori mai mare decât suprafața la sol a Casei Poporului de la București.
Din această fabrică au ieșit pe poartă celebrele autobuze turcoaz ce au ajuns pe străzile din București. De aici Otokar produce cele mai multe autobuze, autocare și camioane din Turcia, însă producția industrială vizează și vehicule blindate, pe roți sau pe șenile, și sisteme de armament preum turele sau stații de luptă.
Pe ușa uzinei din Sakaria au ieșit acum primele blindate produse pentru Armata Română. Alte câteva zeci sunt pe linia de producție și vor fi livrate în următoarele luni.
Armata a semnat un contract pentru 1059 de astfel de vehicule, un contract de aproape 900 de milioane de euro care se întinde pe cinci ani. Ele vor forma practic „coloana vertebrală” a armatei, mijloacele tehnice de bază care vor proteja și vor susține mobilitatea trupelor în teren în cazul unui conflict.
Deocamdată primul lot de vehicule Cobra 2 este produs în Turcia.

Blindate Cobra 2 promise la Mediaș
Planul este ca până la finalul anului 278 de vehicule tactice blindate 4×4 Cobra 2 produse în Turcia să fie predate Armatei, iar din ianuarie restul de 781 să fie produse în România.
„În România mare parte din procesele de producție vor fi la fel”, spune pentru HotNews.ro Tamer Sircali, director în cadrul Otokar.
Turcii au înființat un joint-venture, o companie deținută în cote egale cu Automecanica din Mediaș și anunță că din luna iulie deja va fi produs primul vehicul Cobra 2 în România.
„Astăzi în Mediaș veți vedea o capacitate industrială comparativ cu ce vedeți aici, la Otokar”, spune pentru HotNews.ro Andrei Scobioală, directorul Automecanica Mediaș.
Fabrica are activitate, are 260 de angajați și este dotată să înceapă lucrul la blindatele Cobra 2 din vară, spune acesta.

Ce va fi produs, mai exact, în România
Dar ce înseamnă mai exact că aceste vehicule vor fi produse în România?
Motoarele, cutiile de viteză, puntea față și puntea spate, roțile – aceste elemente sunt importate de la furnizori. Același lucru se întâmplă și în Turcia.
În schimb la Mediaș se va lucra direct la blindaj, la corpul de fier al mașinii, dar și la integrarea tuturor sistemelor și echipamentelor.
„Veți vedea capacitate de a debita blindajul, de a-l îndoi, de a-l suda în regim manual. Urmează să facem și ultimul pas industrial, să introducem și sudura robotizată”, spune Scobioală.
„Scopul nostru la Mediaș este să producem blindajul, parte din sistemul balistic, dar și montura rotativă. Să facem și integrarea sistemelor și să producem vehiculul final”, spune directorul de la Automecanica.
Planul e unul ambițios: primul vehicul produs în România – prototipul – să fie gata în iulie, iar până la final de an să înceapă producția în serie ca de la 1 ianuarie Armata Română să primească deja primele blindate Cobra 2 „made in Romania”.
„Noi nu pornim cu uzina de la zero, sunt convins că până la final de an vom ajunge la o cadență de 1,5 mașini terminate pe zi”, spune Andrei Scobioală.
La Automecanica, în uzină, sunt acum 260 de angajați. Proiectul cu Otokar va însemna practic dublarea numărului de angajați în următoarele luni.

Fabrica din Turcia – Cum „prind viață” blindatele Cobra
În Sakaria, în Turcia, halele Otokar unde sunt produse vehiculele militare sunt uriașe. De aici s-au livrat peste 33.000 de vehicule militare către 40 de țări, inclusiv țări NATO.
Pentru vehicule precum Cobra 2, viața începe în uzină prin tăierea precisă, cu laser, a unor plăci groase de blindaj. Mașinile speciale laser pot tăia cu precizie plăci groase de până la 25 de centimetri.
Componentele tăiate merg apoi în mașini speciale care le îndoaie și le dau forma finală pentru asamblare.
Totul este verificat în mai multe puncte și se trece la sudarea carcasei. Întâi se face manual, în punctele principale, iar apoi carcasele blindate sunt trecute în sarcina unor roboți care execută cea mai mare parte a sudurii. La final, acolo unde nu au putut ajunge brațele robotizate, tot niște oameni intervin să finalizeze sudura.
Carcasele vehiculelor sunt apoi testate cu raze X pentru a le verifica integritatea. Cele care trec testele merg mai departe pe linia de asamblare.
Într-o altă hală sunt două linii de asamblare care merg în paralel. Pe o distanță de 150 de metri, carcasele proaspăt vopsite trec din post în post și prind forma finală: primesc uși, geamuri, cablaje, ecrane, butoane, scaune și volan.
Producția de la zero a unui vehicul Cobra 2 durează cam 2-3 luni, spune Tamer Sircali, dar pentru că totul se produce în paralel, pe ușa fabricii din Sakaria ies zilnic vehicule militare finalizate.
După ce sunt asamblate final, vehiculele trec printr-o serie de camere speciale unde le sunt testate performanțele dinamice, rezistența la șocuri, la uzură. Într-o cameră specială vehiculele sunt testate la temperaturi extreme: se crește temperatura până la 60 de grade Celsius, și apoi se scade până la -45.
La final, toate vehiculele ajung într-o cameră specială unde sunt testate interferențele electromagnetice ale tuturor echipamentelor.
Când ies apoi afară, vehiculele trec printr-o testare și în poligon, atât pe zone cu asfalt, denivelări și borduri, cât și off-road.

Cum a făcut Otokar ca mașina blindată să fie mai ușoară pentru specificațiile Armatei
Otokar a câștigat contractul cu Armata Română rămânând practic singura companie în cursă. Alți competitori s-au retras pe parcurs. Reprezentanții turci spun despre condițiile contractuale și despre cerințele tehnice că au fost drastice.
De altfel, o informație care a ieșit la iveală din timpul licitației este că Otokar a trebuit să modifice proiectul vehiculului Cobra 2 pentru a se încadra în caracteristicile solicitate de Romtehnica.
Armata cerea ca vehiculul să aibă o masă maximă de funcționare de 10.580 de kilograme, însă în toate broșurile comerciale pentru Cobra 2, când se făcea referire la masa vehiculului, apărea trecut doar „până la 13.500 (sa 14.500) de kilograme”. A apărut, deci, întrebarea: de unde a putut producătorul turc să „scoată” aproape două tone de pe vehicul?
„Ce ați auzit în presă e corect, am modificat vehiculul. Dar e un lucru pe care îl facem în orice țară.”, recunoaște Tamer Sircali de la Otokar.
„Ce am făcut a fost să modificăm vehiculul pentru specificațiile Armatei. Sunt mii de linii de cerințe, iar autoritățile române verifică criteriile și au aprobat. Așa fac toți producătorii din sectorul militar, nu e ceva ciudat”, spune reprezentantul companiei din Turcia.
Dar a fost afectat blindajul? „Nu, respectă cerințele Armatei Române, respectă nivelul de protecție NATO [n.r. cerut la licitație, STANAG 4569, nivelul 2]. Modificând greutatea vehiculului nu a însemnat compromiterea blindajului. E ceva complet greșit, vehiculul e dezvoltat conform standardelor NATO. Și a fost avizat de Armata Română pe timpul procedurii de achiziție”, spune Sircali.
Implicarea lui Sergei Glinka la Automecanica: „Nu este cetățean rus”
O altă controversă privind contractul cu Otokar a fost asocierea cu Automecanica SA Mediaș.
Curs de Guvernare a scris că unul din acționarii Automecanica Mediaș este Sergei Glinka, fost director executiv al celei mai mari companii rusești de material rulant, Transmashholding, cunoscută și ca Transgroup, până în 2016.
Andrei Scobioală, de la Automecanica Mediaș, susține, însă, că Sergei Glinka nu este cetățean rus, ci este cetățean estonian și cetățean român.
„Am cumpărat această firmă, în cote egale, în 2022. Este cetățean estonian, cetățean român. Este un investitor care nu participă activ în partea de producție. CU siguranță nu există niciun risc pentru siguranța națională. Nu a avut și nu are cetățenie rusă”, spune Scobială.
MApN, dacă există un risc de securitate: executarea contractului nu implică informații clasificate”
HotNews.ro a întrebat MApN dacă s-a impus o verificare a acestui contract în acest sens și dacă există un risc la siguranța națională.
Armata a răspuns spunând că oferta Otokar, inclusiv prin subcontractantul Automecanica SA, a îndeplinit toate criteriile de calificare. Totodată, MApN mai susține că „participarea la procedură și executarea contractului de achiziție publică nu implică accesul la/gestionarea de informații clasificate”.

Cobra 2 în mai multe configurații
În noiembrie 2024 MApN a semnat contractul pentru „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU cu grupul Otokar. Nu mai puțin de 1.059 de vehicule blindate 4×4 Cobra 2, un contract de 4,26 miliarde lei (857 milioane euro), fără TVA. Termenul de livrare este de cinci ani, iar pirmul lot de 278 trebuie livrat în acest an și este produs în Turcia.
Următoarele loturi, restul de 781 de vehicule, trebuie să fie produse în România.
Cele 1.059 de ATBTU vin în nouă configurații, varianta de bază și opt tipuri de derivate:
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor varianta de bază (transport personal);
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare;
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată;
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor destinat transportului echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm;
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm;
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare CBRN;
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare de geniu;
- Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.
Potrivit cerințelor impuse de Armata României, ATBTU trebuie să ofere o protecţie prin blindaj de nivelul minim K2, M2a şi M2b (conform NATO STANAG 4569), adică să poată rezista gloanțelor de calibru 7,62 mm și să reziste exploziilor de mine de 6kg fie sub roată, fie direct sub vehicul.
Dincolo de producția blindajului la Mediaș, pe Cobra 2 ale Armatei Române vor fi montate și alte sisteme realizate de firme românești, sisteme care se regăsesc și pe alte echipamente militare românești achiziționate în ultimii ani, precum transportoarele blindate Piranha 5.
Spre exemplu, sistemele de optică și de armament (stațiile de luptă cu mitralieră calibru 7,62mm) sau turela telecomandată calibru 12,7 mm vor fi furnizate de ProOptica.
Sistemul software care va rula pe vehicule este realizat de Interactive, iar echipamentele CBRN (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear) vor fi furnizate de RomTech. BlueSpace Technologies va furniza sisteme de bruiaj.