Festin de Crăciun sau provocare pentru curajoși? De la prăjituri cu furnici, la delicatese cu păsări fermentate
Dimensiune font:
Când vine vorba de Crăciun, mesele festive sunt o expresie culinară a tradițiilor și diversității culturale. Însă unele țări au preparate care pot părea cu adevărat neobișnuite pentru alții. Iată o călătorie prin lumea celor mai ciudate mâncăruri de Crăciun.
1. Kiviak – Groenlanda
Kiviak este o specialitate inuită care constă în fermentarea a sute de păsări mici, numite alcide, în interiorul unei piei de focă. Procesul de fermentare durează câteva luni, iar rezultatul este servit cu mândrie la ocazii festive, inclusiv de Crăciun. Deși pentru unii poate părea extrem, pentru localnici este un deliciu tradițional.
2. Turrón de Hormigas – Columbia
În Columbia, unii sărbătoresc Crăciunul savurând dulciuri pe bază de furnici. Turrón de Hormigas, un desert care conține furnici comestibile prăjite, este considerat o gustare specială. Gustul este descris ca fiind crocant și ușor afumat.
3. Carnea de balenă – Norvegia
În unele regiuni ale Norvegiei, carnea de balenă este considerată o delicatesă festivă. Servită adesea afumată sau murată, aceasta este un fel de mâncare apreciat în special în comunitățile de coastă.
4. Salata de meduze – China
În anumite părți ale Chinei, unde Crăciunul este sărbătorit într-o manieră mai modernă, salata de meduze și algele marine apare ca o alegere festivă. Textura gumos-crocantă a meduzelor este un contrast interesant pentru papilele gustative.
5. Vițel în jeleu – Ucraina
Pentru ucraineni, aspicul sau vițelul în jeleu, cunoscut sub numele de „kholodets”, este o parte esențială a mesei de sărbători. Textura și aspectul acestui preparat îl fac greu de acceptat pentru străini, dar pentru localnici este un simbol al tradiției.
6. Putrid Shark – Islanda
Deși nu este asociat strict cu Crăciunul, Hákarl (rechin fermentat) poate apărea pe mesele festive islandeze. Acest preparat este cunoscut pentru mirosul său extrem de puternic și gustul pe care puțini străini îl pot tolera.
7. Pudding de Crăciun cu grăsime de vită – Marea Britanie
Deși este un desert iconic, Christmas Pudding din Marea Britanie conține grăsime de vită, un ingredient care îi surprinde pe cei mai puțin familiarizați cu această tradiție. Combinarea fructelor uscate cu acest element îl face unic.
8. Cap de oaie – Africa de Sud
În unele comunități din Africa de Sud, „smiley” – cap de oaie preparat – este o delicatesă servită la sărbători. Numele vine de la felul în care pielea se contractă, dând impresia că oaia zâmbește.
9. Salată de hering – Rusia
„Shuba”, o salată stratificată cu hering sărat, sfeclă roșie și maioneză, este un element de bază în mesele de Crăciun din Rusia. Texturile și combinația de ingrediente o fac să fie o experiență culinară memorabilă.
10. Viermi de mătase prăjiți – Thailanda
În unele părți ale Thailandei, viermii de mătase prăjiți sunt serviți ca o gustare festivă. Crocanți și cu o aromă subtilă de nuci, aceștia sunt un deliciu exotic apreciat.
Crăciunul este o sărbătoare a diversității, iar mesele festive reflectă cultura, resursele și creativitatea fiecărei comunități. Pentru unii, aceste preparate pot părea șocante, dar pentru alții sunt expresia supremă a tradiției și familiei. Așadar, data viitoare când vă așezați la masa de Crăciun, gândiți-vă la curajul pe care l-ar necesita degustarea unui kiviak sau a unui Hákarl!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau