Fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor româno-ucrainene din regiunile trasfrontaliere
Dimensiune font:
Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina (BRCT) din Suceava a lansat joi, la Tulcea, o caravană a informării cu privire la oportunităţile de finanţare pentru judeţele de graniţă în perioada de programare 2021-2027.
Finanţarea nerambursabilă a Uniunii Europene prin intermediul Programului Interreg Next România-Ucraina este de 54 de milioane de euro, la care se adaugă contribuţia naţională, în perioada de programare precedentă, circa 80% din fonduri fiind deja absorbite, potrivit directorului executiv al BRCT, Cezar Grozavu.
"În condiţiile date, eu spun că rezultatul este foarte bun, pentru că trebuie să avem în vedere problemele economice, sociale, restricţiile de mobilitate care sunt acum în Ucraina. Şi cu toate acestea, în ciuda legii marţiale, beneficiarii noştri reuşesc să ducă proiecte la bun sfârşit. Vorbim de efectele COVID, dar s-a reuşit şi transformarea crizelor în oportunităţi, ceea ce a dus la o digitalizare a comunicării între beneficiari, atât pe orizontal, în cadrul proiectelor, cât şi pe vertical în cadrul programului. Şi eu spun că atât structurile implicate, cât şi beneficiarii noştri s-au descurcat foarte bine", a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al BRCT, Cezar Grozavu.
El a menţionat că BRCT a fost activ în zona umanitară încă de la începutul războiului în ţara vecină şi a contribuit la constituirea a trei hub-uri umanitare la Tulcea, Siret şi Sighetu Marmaţiei, a distribuit carduri cu peste 300.000 de euro refugiaţilor pentru asigurarea nevoilor zilnice, a asigurat transporturi de ajutoare în Ucraina şi a participat la evenimente din Ucraina în ciuda condiţiilor actuale.
"Acum o săptămână, am fost la Conferinţa autorităţilor locale şi regionale, desfăşurată sub înaltul patronaj al Preşedintelui Ucrainei, acolo unde s-a relevat încă o dată necesitatea parteneriatelor între regiunile Europei şi oblasturile din Ucraina şi rolul important în transferul de bune practici al experienţei câştigate în urma cooperării transfrontaliere", a mai spus Grozavu.
La caravana BRCT au participat reprezentanţi ai asociaţiilor din România şi Ucraina care au derulat proiecte finanţate în perioada de programare 2014-2020, printre ei aflându-se şi cei ai Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării care, la Chilia Veche, au deschis la finele anului trecut Centrul cultural româno-ucrainean.
"Pentru mine, acest proiect a fost cea mai are provocare întâlnită în implementarea unui proiect derulat în zonă în orice perioadă de programare. Însă în privinţa legăturilor dintre comunităţile de o parte şi alta ale graniţei, consider că acestea s-au amplificat în ultima perioadă grea pentru vecinii noştri. Cred că ajutorul acordat, modalităţile prin care am căutat chiar şi în acest război să menţinem legăturile fac ca relaţiile să fie mai bune", a precizat preşedintele asociaţiei din Tulcea, Octavian Motoc.
Pandemia şi războiul din Ucraina au fost principalele provocări şi pentru asociaţiile din Ucraina care au beneficiat de fonduri europene prin BRCT. Asociaţia de Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană Euroregiunea Dunărea de Jos din Izmail a atras până la 10 milioane de euro pentru dezvoltarea unor facilităţi în spitalul din oraşul ucrainean, realizarea sistemului de canalizare, amenajarea unor parcuri şi implementarea unor proiecte culturale.
"Această perioadă atât de dureroasă ne-a apropiat mult. Judeţul Tulcea fiindu-ne partener de nădejde, de multe ori nu am simţit graniţa dintre noi şi am fost un popor comun, indiferent de graniţă. Au fost proiecte care ne-au apropiat foarte mult. (...) Vrem să ne axăm în continuare pe dezvoltarea proiectelor realizate, pentru asigurarea sustenabilităţii. Ne interesează de asemenea proiecte noi de mediu, adaptându-ne la situaţia actuală, să facem clase pentru şcoli, cu posibilităţi de transmitere online şi adăposturi în şcoli şi instituţii", a declarat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană Euroregiunea Dunărea de Jos din Izmail, Igor Babaian.
Caravana de informare a BRCT va ajunge vineri la Izmail, în Ucraina, pe data de 3 mai, la Baia Mare, pe data de 4 mai, la Satu Mare, pe data de 8 mai va fi la Ujgorod, Ucraina, pe 10 mai va ajunge la Botoşani şi în Ivano-Frankivsk, iar pe 11 mai în Cernăuţi, pe 12 mai fiind la Suceava.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau