Primăria Băile Tușnad taie toți pomii fructiferi ca să alunge urșii
Dimensiune font:
Pomii fructiferi aflaţi pe domeniul public în staţiunea Băile Tuşnad vor fi tăiaţi, pentru a nu mai reprezenta o sursă de hrană pentru urşi şi pentru a ţine aceste animale departe de oraş.
Primarul oraşului, Butyka Zsolt, a explicat, într-o postare pe Facebook, că aceasta este una dintre soluţiile identificate de un grup de lucru, format din voluntari, care lucrează la găsirea unor soluţii viabile privind rezolvarea problemelor create de urşi în intravilan.
Printre aceste soluţii se numără şi tăierea pomilor fructiferi care se află de-a lungul străzilor, după ce s-a constatat că aceştia au asigurat mare parte din hrana urşilor care veneau în oraş, în timpul toamnei.
"Pe parcursul anului trecut am reuşi să inventariem şi să identificăm multe elemente care atrag urşii în oraş împotriva voinţei noastre. Încercăm să le eliminăm treptat, pentru a creşte siguranţa localnicilor şi a turiştilor. Din păcate, între aceste elemente se regăsesc pomi fructiferi de-a lungul străzilor. Dintre aceştia, am identificat 24 de bucăţi care au asigurat 70% din hrana urşilor care au vizitat oraşul în perioada de coacere a fructelor. Aceste surse de hrană nu ar trebui să fie în oraş, printre oameni. În perioada următoare vom elimina aceşti pomi fructiferi. În locul lor plantăm, desigur, alţi copaci. Cerem înţelegerea şi răbdarea locuitorilor. Această muncă inevitabilă este pentru siguranţa publică şi pentru a evita conflictele cu urşii", se arată în postarea de pe Facebook.
Primarul Butyka Zsolt a declarat, pentru AGERPRES, că e vorba, cu precădere, de meri şi pruni sălbatici, aceştia urmând să fie tăiaţi.
În legătură cu pomii fructiferi din gospodăriile localnicilor, primarul a spus că oamenii culeg fructele, tocmai pentru a ţine urşii departe.
Potrivit sursei citate, grupul de lucru urmează să prezinte soluţii şi pentru înlocuirea coşurilor de gunoi de pe stâlpi cu unele la care urşii să nu aibă acces, în oraş urmând să fie amplasate şi tomberoane subterane, printr-un proiect al Ministerului Mediului, pentru ca animalele sălbatice să nu mai caute mâncare în locurile de depozitare a deşeurilor.
"Dacă reuşim să schimbăm şi pubelele şi reuşim şi cu cele subterane, dacă pe domeniul public nu vor fi pomi fructiferi, atunci probabil nu vor avea de ce să rămână în oraş", a precizat Butyka Zsolt, pentru AGERPRES.
Acesta a mai spus că, deocamdată, în această primăvară, în oraş nu au fost înregistrate stricăciuni provocate de urşi, chiar dacă s-a semnalat prezenţa unui urs de mici dimensiuni şi a unei ursoaice cu doi pui.
Anul trecut, din totalul de 500 de apeluri primite la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, prin care se semnala prezenţa urşilor în zonele locuite, peste 150 au fost înregistrate din staţiunea Băile Tuşnad.
Localnicii au organizat, în luna iulie 2021, un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se aflau, în contextul în care urşii erau prezenţi în staţiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni, sau mergeau fără frică pe străzile din oraş.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau