Când este mai mare riscul de infectare cu coronavirus? Dacă mergi la frizer, zbori cu avionul sau stai în parc cu prietenii?

Dimensiune font:

| 09-07-2020 13:12

 Purtarea unei măști, distanțarea socială și spălatul pe mâini sunt importante pentru protejarea împotriva coronavirusului, dar cât de sigure sunt activități precum vizita la frizerie pentru o tunsoare, întâlnirea la un grătar cu prietenii, sau călătoria cu avionul? Chiar dacă aproape fiecare situație este unică și depinde de o mulțime de variabile, specialiștii în domeniul sănătății spun că există anumite activități, în general, mai puțin riscante decât altele când vine vorba de a ne proteja pe noi și pe alții de COVID-19.

Activitățile de mai jos sunt clasificate în ordinea descrescătoare a riscului de a fi infectat sau de a infecta pe altcineva cu virusul, analizate pe baza recomandărilor Centrului de prevenire și control al bolilor din SUA - CDC, potrivit cnet.com.

Transportul aerian 

 

  • nivel de risc ridicat în transmiterea coronavirus

 

Călătoria cu avionul este considerată una dintre activitățile cu cel mai mare risc de transmitere a coronavirus. 

Dacă însă nu puteți amâna călătoria, experții recomandă rezervarea unui zbor mai puțin aglomerat și purtarea în permanență a măștii. Când urcați în avion, asigurați-vă că ștergeți scaunul și măsuța cu șervețele dezinfectante. Dacă puteți aduce o husă pentru scaun, este și mai bine. Dacă mergeți la baie în avion, asigurați-vă că vă spălați pe mâini și folosiți dezinfectant pentru mâini după ce atingeți suprafețele cu care e posibil să fi venit în contact și alte persoane.

La bar

 

  • nivel de risc ridicat

 

Barurile sunt considerate medii cu risc ridicat atunci când vine vorba de posibilitatea de a contracta virusul. În bar măsuri precum păstrarea distanței sociale și purtatul măștilor sunt greu de pus în practică.

Frizerie

 

  •  nivel de risc ridicat

 

O vizită la frizerie poate părea suficient de inofensivă, dar experții atenționează că există un risc semnificativ de infectare cu coronavirus.

Această activitate implică apropierea unei persoane, timp de cel puțin 15 minute, riscul de a lua sau transmite virusul fiind ridicat, chiar în condițiile purtării măștii. 

În cazul în care totuși mergeți la frizerie, trebuie să vă asigurați că salonul nu este aglomerat, este bine ventilat și toți stiliștii și clienții poartă măști de protecție.

Luat masa în interiorul unui restaurant

  • Nivel de risc mediu - înalt

Atunci când mâncăm în interiorul unui restaurant există un risc din mai multe motive. Mesenii trebuie să îndepărteze măștile de pe față pentru a mânca, expunându-se la riscul îmbolnăvirii cu coronavirus. O variantă mai sigură ar fi servirea mesei pe o terasă în aer liber, într-o zonă care nu este aglomerată.

Un alt risc este acela de a fi în apropierea ospătarilor cu care veți vorbi și interacționa frecvent și la distanță mai mică decât cea de siguranță. Doar o întrebare la care ne-am putea gândi, înainte de a decide dacă să luăm sau nu masa în interiorul unui restaurant: toți angajații restaurantului își acoperă fața în orice moment? Chiar și în bucătărie unde nu pot fi văzuți? .

Petrecere acasă cu prietenii

 

  • nivel de risc mediu - înalt

 

Mulți experți americani în domeniul sănătății sugerează că adunările sociale în spații închise sunt cele care au condus la creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din ultima vreme.

„Riscul de infectare la adunările cu prietenii în interior depinde de numărul de persoane, de cât de bine îi cunoașteți și de cât de mult s-au expus la o posibilă infectare înainte să intrați în contact cu ei. Dacă aveți un cerc de prieteni pe care îl cunoașteți, care țin cont de distanțarea socială și evitați să ieșiți în grupuri, atunci sunteți mai în siguranță decât dacă îl invitați pe prietenul care a mers la un bar weekendul trecut”, spun expertii, citati de cnet.com. Asigurați-vă că încurajați oamenii să păstreze distanța, poartă mască și aveți grijă să existe o bună ventilare a aerului în locuință, adaugă experții.

 
 

La sala de sport

  • nivel de risc mediu

Sălile de sport nu sunt locul ideal unde să mergeți în această perioadă, întrucât oamenii expiră aerul cu putere, făcând mai ușoară răspândirea virusului.

Sălile de gimnastică au fost unele dintre primele afaceri care s-au redeschis, odată cu relaxarea restricțiilor, dar nu sunt neapărat cel mai sigur loc. În primul rând, siguranța depinde în mare măsură de cât de mare este sala de sport, de cât de aglomerată este și de cât de bine se poate păstra distanța de ceilalți. Cursurile de fitness în grup sau antrenamentele de grup ar trebui evitate deocamdată, spun experții în sănătate.

Cei care merg totusi la sală, ar trebui să se asigure că șterg toate echipamentele înainte și după ce le ating. „O mare parte a transmisiei virusului, poate chiar până la 40%, se întâmplă în perioada pre-simptomatică sau asimptomatică. Oamenii aceștia arată bine, se simt bine și ar putea să lucreze intens la sala de sport și ar putea să răspândească boala”, spune sursa citată.

Cumpărarea de alimente

  • Nivel de risc mediu-scăzut

Cel mai important lucru de luat în considerare este cât de aglomerat este magazinul. Cu cât stați mai des lângă cineva, în magazin, indiferent dacă este atunci când așteptați să plătiți la casă, sau în timp ce vă alegeți alimentele de pe rafturi, cu atât este mai mare riscul de a fi expus la virus. Riscul poate fi scăzut dacă ocoliți aglomerația din marile lanțuri de magazine.

Mâncatul pe terasa unui restaurant

  • Nivel de risc scăzut - mediu

Persoanele care mănâncă afară, pe terasa unui restaurant, nu trebuie să neglijeze păstrarea distanței sociale, iar experții recomandă purtarea măștilor când vă așteptați mâncarea și după terminarea mesei.

Este recomandată, de asemenea, evitarea zonelor aglomerate. Mesele de pe terasă trebuie să fie distanțate, iar  tot personalul să poarte măști. Unele zone de luat masa în aer liber au plexiglas între mese.

Întâlnire afară cu prietenii

  • nivel de risc scăzut - moderat

Întâlnirea în aer liber cu prietenii este preferabilă celei în interior, în perioada pandemiei. Întâlnirea se poate face chiar într-un mediu mai controlat, precum propria curte. În acest fel se poate limita numărul de oameni și persoanele cu care se intră în contact.

Expertții spun că măștile ar trebui totuși purtate chiar și afară,  iar oamenii să își igienizeze des mâinile.

Plimbare într-un parc

  • Nivel de risc scăzut

Persoanele care merg într-un parc e bine să se asigure că mențin distanțarea socială și să poarte o mască.

Plimbarea într-un parc este considerată o activitate cu risc mai mic comparativ cu cele menționate mai sus, deoarece are loc în aer liber și, în mod ideal, acolo poate exista mai mult spațiu între persoane. Dar dacă parcul este aglomerat și oamenii nu poartă măști sau nu respectă distanțarea socială, nivelul de risc crește. De asemenea, s-ar putea ca pe drumul până la parc și la întoarcerea acasă să fie aglomerație, risc care ar trebui luat în considerare.

Un clasament în ce privește nivelul riscurilor de infectare/transmitere a coronavirus aferente mai multor activități a realizat și Texas Medical Association:

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Cum arată „cea mai păroasă fată din lume”
08/05/2025 16:32

Supatra „Natty” Sasuphan, o tanără din Thailanda considerată „cea mai păroasă fată din lume”, s-a bărbierit pentru prima dată. Aceasta a devenit cunoscută lumii intregi din 2010 ...

Gigi Becali s-a dat în spectacol. A cântat pentru a alunga 'duhurile rele': 'Știți ce fac ele?'
06/05/2025 20:02

Gigi Becali a făcut show la conferinta de presă organizată la Palat. Seful de la FCSB este nemultumit pentru că si anul acesta se va organiza ”Bucharest Pride 2025”  si a anu ...

Blindatele se pun în mișcare! Cel mai mare exercițiu NATO din 2025 blochează drumurile și agită harta României
06/05/2025 19:12

Romania devine, in următoarele săptămani, scena celui mai amplu exercitiu militar desfăsurat pană acum in acest an – Dacian Spring 2025 (DASP 25). Ministerul Apărării Nationale a anuntat că intre ...

Avertisment pentru locatari! Ce nu are voie să facă administratorul de bloc în 2025
06/05/2025 15:11

Avertisment pentru locatari! Putine persoane care stau la bloc isi cunosc drepturile si stiu ce obligatii are administratorul, dar si ce reguli nu trebuie să incalce. Iată ce nu are voie să facă administrat ...

Situațiile în care pasagerii din mașină riscă să primească amendă! Ce reguli nu trebuie încălcate
06/05/2025 14:53

Multi vor să afle care sunt situatiile in care pasagerii din masină riscă să primească amendă! Există reguli care se aplică la nivel national, dar si international. Iată ce reguli nu trebuie incălcate ...

Sfaturi simple pentru a evita pierderile impulsive la cazino online
05/05/2025 16:46

Sfaturi simple pentru a evita pierderile impulsive la cazino online E simplu să te lasi prins de atmosfera electrizantă a unui cazino online. Însă, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de experientă ...

De ce tot mai mulți români aleg sloturile online
05/05/2025 10:15

De ce tot mai multi romani aleg sloturile online  Jocurile de noroc online au evoluat rapid in ultimii ani. Dintre toate optiunile disponibile, sloturile au devenit preferatele romanilor. Motivele sunt mu ...

Becali, fără permis, dar cu idei: „Aș fi putut da un alt carnet”
03/05/2025 21:16

 Gigi Becali, fără permis după ce a fost prins cu 105 km/h intr-o zonă de 50. Reactie controversată: „Îi dădeam carnetul altuia” Gigi Becali, patronul FCSB si fost deputat, a răma ...

Nu o arunca! Zeama de murături e aur curat pentru bucătărie și casă
03/05/2025 12:11

 În goana de a face loc in cămară pentru alte conserve, multi dintre noi aruncăm zeama rămasă de la castravetii murati, considerand-o inutilă. În realitate, acest lichid acrisor si sărat ...

Farmecul pierdut al femeii moderne? O lecție din Epoca de Aur
02/05/2025 11:44

  Camelia Mitoseru – simbol al elegantei si rafinamentului din Epoca de Aur Considerată una dintre cele mai fermecătoare prezente ale scenei romanesti, Camelia Mitoseru, fosta actrită a Teatrulu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei