Care sunt rudele de gradul I? Dar rudele de gradul al II-lea?
Dimensiune font:
Familia este un concept arhicunoscut și folosit de oameni de milenii întregi. În fond, în baza familiilor s-a dezvoltat ecosistemul în care trăim cu toții. Odată cu mărirea membrilor acesteia au apărut diferite definiții despre cine este rudă apropiată și cine este mai îndepărtată. Cine sunt rudele de gradul I sau gradul II?
Ce rude sunt de gradul I?
Persoanele lângă care creștem și ne dezvoltăm le putem numi familie. Mama, tata, fratele, sora, mătușa sau bunicii fac parte din familia lângă care mulți dintre noi ne formăm ca oameni. Cu timpul, aceasta se mărește și chiar diversifică, adăugând soția/soțul și viitorii copii. Altfel spus, conceptul de familie se va dezvolta continuu, iar unele rude vor fi întotdeauna mai îndepărtate decât altele.
Auzim în familie că avem multe rude care sunt în diverse părți ale țării cu care nu am mai ținut legătura, dar care ele există fără doar și poate. Pentru acest tip de rude, au apărut de-a lungul timpului mai multe definiții ale termenului de familie. Astfel, că ne putem referi la rude de gradul I, gradul II, gradul III, etc, în funcție de apropierea față de ramura principală.
Pentru a nu mai fi bulversați, gradele de rudenie arată astfel:
- Gradul I: copilul față de părinte și părintele față de copil.
Gradul I există doar între părinți și copii.
- Gradul II: frații între ele, nepotul de fiu față de bunic și bunicul față de nepot.
- Gradul III: nepotul de frate față de unchi, unchiul față de nepot, nepotul față de străbunic și străbunicul față de nepot.
- Gradul IV: verii primari între ei, nepotul față de unchiul mare (fratele bunicului), unchiul mare față de nepotul fratelui său.
Conform acestor grade de rudenie, codul civil interzice căsătoria directă între rudele de linie dreaptă, precum și între cele în linie colaterală până la al patrulea grad. Astfel, este interzisă căsătoria între tată și fiică, bunic și nepoată, unchi și nepoată sau mătușă și nepot.
Ce sunt afinii?
Pentru că familia mereu se va mări și se va diversifica au fost definite numeroase „grade”. În codul civil a apărut un nou termen, acela de afin. Afinii sunt rudele unui soț cu celălalt soț. În mod clasic, aceasta se traduce prin „alianță” între rudele unui soț cu celălalt soț.
Nu putem extinde afinitatea dincolo de soț, deci rudele unui soț cu rudele celuilalt soț nu sunt afini și nu au nicio legătură de rudenie sau afinitate din punct de vedere juridic. În mod popular, părințiilor soților între ei sunt definiți cuscrii, dar în realitate nu sunt nici rude, nici afini.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau