Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu dintr-un accident de avion? Victimă, socrul lui Adrian Năstase

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 21-05-2024 13:48

 

 Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu dintr-un accident de avion? Incidentul de duminică, în urma căruia și-a pierdut viața președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a adus în memorie un alt eveniment asemănător, soldat cu 4 victime, unul din care Ceaușescu a scăpat cu viață.  

Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu dintr-un accident de avion? Istoria țării s-ar fi putut scrie altfel, dacă fostul dictator s-ar fi numărat printre victimele acestuia. Accidentul s-a soldat cu 4 victime, printre care și primul socru al lui Adrian Năstase

Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu dintr-un accident de avion? Victimă, socrul lui Adrian Năstase

Uneori, istoria se scrie și cu baftă ori ghinion, ca să nu-i spunem întâmplare pură. Cel puțin așa pare, atunci când ne gândim la sfârșitul președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, mort întru accident de elicopter, duminică.

 Dar și ascensiunea lui Nicolae Ceaușescu spre putere s-ar fi putut încheia foarte devreme, într-o zi cețoasă, mohorâtă din toamna anului 1957.

Pe 4 noiembrie, Ceaușescu se număra printre membrii delegației PMR, viitorul PCR, care s-au îmbarcat într-un avion sovietic, pentru a se deplasa la Moscova, unde trona Nikita Hrușciov, succesorul lui Stalin, după moartea acestuia, în martie 1953.

 

Scopul vizitei era participarea la sărbătorirea celor 40 de ani de la Revoluția bolșevică, pe 7 noiembrie. 

Din delegație făceau parte șase persoane :Chivu Stoica (care era, la acel moment, Președintele Consiliului de Miniștri, adică prim-ministru), Grigore Preoteasa, Nicolae Ceaușescu, Ștefan Voitec, Leonte Răutu și Alexandru Moghioroș. 

În afara lor mai erau trei piloți sovietici și personalul care-i însoțea pe demnitarii românii, peintre care un translator, un stenograf și un ofițer de Securitate responsabil cu siguranța lui Chivu Stoica, șeful grupului.

Grigore Preoteasa - Foto: Arhiva

De fapt, în avion trebuia să se afle și Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al PMR, „stăpânul” României, la acel moment, însă acesta a absentat, pe motiv că ar fi contractat o gripă ce-i făcea imposibilă deplasarea. 

Speculaţiile ulterioare spun că accidentul aviatic i-a fost destinat chiar lui Dej, care începuse să-i cam deranjeze pe liderii URSS pentru că insistase pentru retragerea trupelor şi a consilierilor sovietici de la Bucureşti. 

La acel moment, Nicolae Ceaușescu avea doar 39 de ani și era general-locotenent de armată  -  deși nu făcuse nicio secundă de stagiu militar - fiind șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate.

Conform istoricului Adrian Cioroianu, avionul a făcut o escală la Kiev, unde delegația română a avut o scurtă întrevedere cu membri din conducerea RSS Ucraina.

Delegația română a plecat, apoi, spre Moscova, dar vremea proastă, cu o ceață foarte densă. a întors avionul din drum, revenind în Kiev, explică istoricul, în lucrarea „Pe  umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, București”, din 2005.

Ulterior, aeronava a decolat din nou, cu destinația aeroportul Vnukovo, de lângă Moscova. 

 

Însă, aproape de momentul aterizării, s-a produs accidentul. Din cauza proastei vizibilități aeronava a ratat pista de aterizare, iar la scurt timp după prăbușirea într-o pădure de lângă aeroport, s-a aprins în flăcări.

Dar, până să explodeze avionul, nouă persoane reușiseră să se salveze. Au existat 4 morți: cei 3 piloți sovietici și un membru al delegației române, Grigore Preoteasa, care avea doar 42 de ani.

Potrivit mărturiilor celorlalţi membri ai delegaţiei, Preoteasa era singurul pasager aflat în picioare la momentul accidentului.

Mai mult, se bucura că piloţii nu le-au cerut să poarte centura de siguranţă, așa cum se întâmpla în America.

Când s-a pierdut controlul avionului, acesta ar fi spus: „Asta nu era în program”, după care a fost izbit cu forță teribilă de pereții acestuia.

Nicolae Ceaușescu, la câteva luni de la accident, în aprilie 1958, vorbind la o conferință supervizat de Gheorghe Gheorghiu-Dej (primul din stânga) - Foto: Fototeca online a comunismului românesc 

Cei care au supraviețuit impactului au fost duși imediat la spitalul de partid Kremliokova, unde au fost vizitați de o delegație sovietică, în frunte cu premierul Bulganin.

Grigore Preoteasa era membru al Comietului Central din 1955 și fusese numit cu câteva luni înainte Secretar al CC al PMR, responsabil de Departamentul de Cultură, Propagandă și Agitație.

După 23 august 1944 el mai fusese redactorul-şef al ziarului „România liberă”, director al Agerpres, dar și ministru de Externe în guvernele conduse de Chivu Stoica, funcție pe care a deținut-o între 4 octombrie 1955 - 15 iulie 1957.

Preoteasa era căsătorit și avea doi copii:Gheorghe şi Ilinca. În 1980, copiii fostului lider comunist au emigrat în Statele Unite, după ce fiica, Ilinca, a divorţat de Adrian Năstase după un mariaj de doar un an, conform okmagazine.ro.

Astfel, chiar și postum, acesta a fost, se poate spune, primul socru al viitorului prim-ministru al României din perioada 2000 - 2004.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
 Cum să-ți petreci timpul liber în mod distractiv, dar și educativ într-o măsură
26/07/2024 11:18

Cum să-ti petreci timpul liber in mod distractiv, dar si educativ intr-o măsură Nu avem prea mult timp liber incat să ne plangem că nu stim cum să-l valorificăm. Cu toate acestea, uneori ne săturăm de ...

 Cum să alegi mobilierul de grădină, în funcție de spațiu, stil și funcționalitate
23/07/2024 14:31

 Cum să alegi mobilierul de grădină, in functie de spatiu, stil si functionalitate Acestea sunt esentiale pentru a ne bucura de exteriorul nostru, indiferent de suprafata acestui spatiu să-i zicem pri ...

Cum să faci cumpărături inteligente pentru a salva bugetul și a evita risipa alimentară
23/07/2024 10:39

Cum să faci cumpărături inteligente pentru a salva bugetul si a evita risipa alimentară   Asistăm la o crestere a preturilor alimentelor care te obligă să iti regandesti bugetul lunar destinat c ...

Cele mai cunoscute sisteme de pariere pentru ruletă
23/07/2024 09:40

Cele mai cunoscute sisteme de pariere pentru ruletă De cand s-a inventat jocul de ruletă, oamenii au căutat intotdeauna solutii să castige. Nu a fost inventată pană acum nicio strategie care să garantez ...

 Cele mai romantice locuri de vizitat în Brașov și împrejurimi
22/07/2024 14:34

 Cele mai romantice locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi  Dacă pentru tine un loc romantic este acela unde imbrătisările sunt mai intense si emotiile mai puternice, fie datorită peisajului ...

LOTO 6/49 din 21 iulie. Numerele trase la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc
21/07/2024 22:01

Duminica, 21 iulie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, informează Loteria Romană. Loto: 6 din 49: 26, 27, 44, 22, 4, 17 Joker: 12, 41, 14, 36, 9 + 9 Lo ...

Cum să decorezi brazi artificiali în stil scandinav
21/07/2024 10:25

Cum să decorezi brazi artificiali in stil scandinav În fiecare an, decorarea bradului de Crăciun este un moment de bucurie si creativitate. Dacă optezi pentru un brad artificial, ai deja un avantaj: p ...

Rezultatele LOTO de joi, 18 iulie - Acesta sunt numerele norocoase
18/07/2024 20:19

Joi, 18 iulie 2024, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la Tragerile Speciale Loto ale Verii de duminică, 14 iulie, Loteria Romană a acordat 20.138 ...

Îți serbezi ziua vara aceasta? Iată 5 motive să celebrezi cu un picnic party
18/07/2024 12:07

Îti serbezi ziua vara aceasta? Iată 5 motive să celebrezi cu un picnic party Ziua ta de naştere se apropie cu paşi repezi? Ce ar fi să profiţi de vremea frumoasă şi să iţi serbezi ziua cu un ...

Călătoria cu autocarul pe timpul verii – sfaturi și recomandări utile
16/07/2024 13:22

Călătoria cu autocarul pe timpul verii – sfaturi si recomandări utile  Esti gata de vacantă? Sezonul estival este perioada perfectă pentru a organiza un concediu. Dacă nu ai planificat nimic p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei