Laurisilva din Madeira, un monument important al UNESCO

Dimensiune font:

| 13-10-2024 10:10

Laurisilva din Madeira, ce face parte din Parque Natural da Madeira, este o relicvă remarcabilă a unui tip de pădure de dafin răspândită în trecut. Pădurea de pe insula portugheză păstrează cea mai mare zonă supravieţuitoare de pădure primară de lauri sau "laurisilva", un tip de vegetaţie care se limitează în prezent la Azore, Madeira şi Insulele Canare, evidenţiază site-ul UNESCO - https://whc.unesco.org.

Aceste păduri prezintă o bogăţie de nişe ecologice, procese ecosistemice intacte şi joacă un rol predominant în menţinerea echilibrului hidrologic pe insula Madeira. Proprietatea are o importanţă deosebită pentru conservarea biodiversităţii, păstrând cel puţin 76 de specii de plante vasculare endemice, împreună cu un număr mare de nevertebrate endemice şi două specii endemice de păsări, inclusiv emblematicul porumbel cu degete lungi din Madeira.

Acest tip de pădure de dafin a acoperit o mare parte din Europa de Sud cu 15-40 de milioane de ani în urmă. Laurisilva se întinde pe o serie de văi foarte abrupte, în formă de V, şi pe creasta est-vest din centrul insulei până la coasta de nord.

Padurea şi procesele ei biologice şi ecologice sunt în mare parte netulburate şi joacă un rol predominant în echilibrul hidrologic al insulei. Laurisilva este formată în principal din copaci şi tufişuri veşnic verzi, cu frunze plate, de culoare verde închis. Arealul oferă o multitudine de reţele trofice complexe şi exemple de co-evoluţie a speciilor.

Arborii endemici aparţinând familiei Lauraceae, precum Barbusano Apollonias barbujana ssp. Barbujana, Laurel Laurus novocanariensis, Til Ocotea foetens şi Vinhatico Persea indica, sunt dominanţi. Alte plante endemice includ: Echium candicans - ''Mândria Madeirei'', Euphorbia mellifera, Isoplexis spectrum şi Musschia wollastonii. Ferigile abundă în văile întunecate, iar briofitele acoperă suprafeţe mari de sol, maluri, stânci şi trunchiuri de copaci. Aproximativ 13 specii de iarbă şi 20 de specii de muşchi sunt considerate ameninţate la scară europeană, în timp ce lichenii abundenţi sunt un indicator pentru calitatea înaltă a mediului şi absenţa poluării, detaliază sursa citată.

În Laurisilva există peste 500 de specii endemice de nevertebrate, inclusiv insecte, arahnide şi moluşte. Speciile de vertebrate includ câteva cu endemism ridicat, inclusiv două specii rare de lilieci - Pipistrellus maderensis şi Nyctalus leisleri verrucosus - şi mai multe păsări - porumbelul de Madeira Columba trocaz, auşelul de Madeira Regulus madeirensis, cinteza de Madeira Fingilla coelebs madeirensis.

Limitele Laurisilva au fost definite în urma unui studiu exhaustiv de teren pentru a identifica cele mai semnificative zone de vegetaţie rămasă. Se crede că cea mai mare parte a proprietăţii nu a fost niciodată supusă tăierii şi include câţiva arbori masivi, posibil cu o vechime de peste 800 de ani, care au crescut încă dinainte de a fi locuită insula. Caprele şi oile, care au provocat unele pagube în trecut, au fost acum eradicate din zonă.

Proprietatea conţine, de asemenea, o mărturie importantă a utilizării umane. Coloniştii din Madeira au construit canale de apă, cunoscute sub numele de ''levadas'', care străbat pădurea agăţându-se de stânci şi văi abrupte. De obicei, cu o lăţime de 80-150 cm şi construite din piatră sau, mai recent, din beton, acestea transportă apă din pădure către centralele hidroelectrice şi către oraşele din sud, unde furnizează apă potabilă esenţială şi provizii pentru irigaţii. De-a lungul ''levadelor'' există poteci de obicei de 1-2 m lăţime, care permit accesul în pădurea altfel aproape impenetrabilă, notează descrierea de pe site-ul UNESCO. Aceste funcţionalităţi prezintă un anumit beneficiu pentru conservarea proprietăţii, deoarece permit accesul în pădure pe poteci relativ plate şi acoperă doar o suprafaţă infimă de teren. Nu a mai fost construită niciuna de 70 de ani, dar cele prezente sunt întreţinute cu atenţie. În afară de levadas şi de mici colibe folosite de cei care le întreţin, dezvoltarea umană în cadrul proprietăţii este foarte limitată şi nu există locuinţe, clădiri şi nici terenuri cultivate. Cele două drumuri existente prezintă, de asemenea, un impact limitat, luându-se în considerare planuri de a înlocui unul dintre ele cu un tunel, explică sursa citată.

Integritatea pădurii este îmbunătăţită şi de zonele tampon care nu fac parte din proprietatea înscrisă, dar o protejează de ameninţările provenite din afara graniţelor sale. Posibilele ameninţări provenite din aceste zone includ specii invazive şi introducerea de specii din agricultură şi silvicultură.

Laurisilva a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999. Deşi are o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani, în perioadele Miocen şi Pliocen ale Terţiarului, amprenta timpului, care o face o 'fosilă vie', nu pare să afecteze energia sa vibrantă, evidenţiază https://visitmadeira.com. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
METEO/ Precipitatii in timp real/VIDEO
10/05/2025 21:14

  Precipitatii in timp real Romania ANM.

BEC a stabilit ordinea pe buletinul de vot pentru turul doi al prezidențialelor
09/05/2025 21:52

 Biroul Electoral Central (BEC) a aprobat, vineri, modelul buletinului de vot care va fi utilizat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, programat pentru data de 18 mai. Conform machetei, George ...

Magia unei cetăți unice în Europa de Est – Comoara ascunsă a României
02/05/2025 19:50

 Sighisoara – cetatea vie care păstrează farmecul Evului Mediu Printre cele mai fascinante destinatii turistice ale Romaniei se numără, fără indoială, Sighisoara – un oras cu o identita ...

Vacanță în Grecia? Află ce surprize aduc feriboturile în vara 2025
02/05/2025 12:05

  Vesti excelente pentru turistii romani: feriboturile din Grecia nu se scumpesc vara aceasta Turistii romani care plănuiesc o vacantă in Grecia in vara lui 2025 pot sta linistiti: preturile biletelor ...

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai și în ziua alegerilor
01/05/2025 11:11

Romanii se bucură de un inceput de mai cu temperaturi ridicate si soare din belsug, dar instabilitatea atmosferică isi face simtită prezenta spre finalul minivacantei. Vezi unde vor fi averse si cand revine ...

Peninsula Iberică paralizată de o pană de curent istorică. Spania și Portugalia, în căutarea răspunsurilor
29/04/2025 17:51

Peninsula Iberică a fost, pe 28 aprilie, scena unei pene de curent de proportii, cea mai gravă din istoria recentă a regiunii. Retelele electrice din Spania si Portugalia au cedat aproape simultan, blocand t ...

Incredibil! Ce a apărut pe cer când a fost înmormântat Papa Francisc
27/04/2025 19:59

Incredibil ce a apărut pe cerul Romei in ziua in care Papa Francisc a fost inmormantat. Cei care au fost martori sau care au văzut imaginile sunt convinsi că este vorba despre un semn divin. Cerurile s-au d ...

Originea cuvântului 'Papă'. Rolul important pe care îl are Suveranul Pontif ca şef al Bisericii Catolice și conducător al statului Vatican
21/04/2025 19:00

Cardinalii se vor reuni in conclav pentru alegerea succesorului Papei Francisc, decedat luni, in a doua zi de Paste. În acest context, AFP a prezentat atributiile si rolurile cheie ale Papei – lider ...

Unde se află singurul mormânt de pirați din România
20/04/2025 18:45

Singurul mormant de pirat din Europa se află in Romania. Mai precis, in localitatea Sulina. Apartine unui grec, un soi de Jack Sparrow de pe meleaguri dunărene, care obisnuia să jefuiască toate corăbiile c ...

Un urs i-a speriat pe turiștii din Bușteni. S-a plimbat liber pe străzi în prima zi de Paște
20/04/2025 18:13

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din statiunea montană Busteni, localnicii si turistii din zonă fiind avertizati prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situatii de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei