Turismul istoric în Antalya, o opțiune pentru o vacanță completă

1turism

Dimensiune font:

| 19-05-2021 10:52

 

Turiştii români care aleg să-şi petreacă vacanţele în Antalya pot opta, pe lângă plajă, să viziteze parcuri acvatice, să meargă croaziere, să facă rafting şi scuba diving, dar şi pentru excursiile în situri istorice şi religioase, o incursiune în viaţa unor civilizaţii vechi de milenii care a luat amploare în ultimii ani în paralel cu hotelurile de lux în provincia turcă de pe coasta Mediteranei.
Ghizii turistici răspund invariabil că excursia la Demre-Myra - care include şi oraşul lycian Myra, biserica Sfântului Nicolae şi croaziera spre oraşul scufundat - este un must do. Este o excursie completă şi una dintre cele mai solicitate excursii în care merg românii când ajung în Antalya, spune Maria Ozbilgin, ghid turistic pentru români în Turcia de 25 de ani.
La Myra pot fi văzute două necropole de morminte lyciene săpate în stâncă, un teatru greco-roman şi ruinele zonei fortificate, în care locuitorii se puteau refugia în cazul unui atac. Myra nu a fost un oraş-cetate, ci un oraş construit la malul mării, care a avut portul la Andriake, care s-a umplut mai târziu de aluviuni. După ce în 2009 au început săpături la Andriake, un hambar de grâne din vremea împăratului roman Hadrian (117-138 d. Hr.) a fost transformat în Muzeul civilizaţiilor lyciene.

Necropola din Myra
Cronologic vorbind, cel mai vechi în acest sit este necropolisul sau cimitirul. În cultul morţilor la lycieni existau două tipuri de morminte. Sau erau morminte după modelul caselor, aşa cum vedem aici, săpate în piatră, sau dacă erau în oraşe-port sau în insule, în necropolisul lor aveau morminte, pentru că erau marinari, ca nişe corăbioare întoarse invers. La British Museum întâlnim foarte multe morminte de genul acesta, luate tot de la ei. Aici întâlnim mormintele după modelul caselor, tăiate în stâncă, iar calea de acces era pe scări, care, bineînţeles, între timp s-au dărâmat, a explicat Maria Ozbilgin la o întâlnire cu jurnalişti români.

Necropola a fost folosită între secolul VII şi secolul al IV-lea î. Hr., astfel de morminte fiind, ca în multe alte civilizaţii, nu ale muritorilor de rând, ci ale celor aflaţi suficient de sus pe scara socială pentru a şi le putea permite.
La Myra se află şi un teatru greco-roman, care este încă în curs de restaurare. Deşi noi ne-am obişnuit să le spunem la aceste construcţii amfiteatru, nu este corect, amfi înseamnă întodeauna faţă în faţă, vizavi. Partea aceasta cu scaune, auditorium, dacă este circular, astfel încât fiecare spectator să aibă un alt spectator în faţă, exemplul cel mai popular este Colosseum, atunci spunem că este amfiteatru. Dacă spunem că este în formă de U, toate sunt teatre. Şi există în lume treatrul elenistic, teatrul greco-roman şi amfiteatrele toate sunt romane. Pentru că această formă de arcadă, cu cheia de boltă, care susţine toată construcţia, greutatea, au introdus-o în construcţie romanii, a explicat ghidul turistic.
Teatrul greco-roman are o capacitate de 12.000 de locuri, dar, după modelul vremii, întrucât cei care donau fonduri pentru construcţie aveau asigurat un loc în teatru, un bloc de marmură de până la un metru şi jumătate în care erau însoţiţi de sclavii personali, oamenii din cetate se adunau aici în număr mare numai atunci când mai marele din Myra făcea un gest politic.

Teatrul greco-roman de la Myra
Materialele de construcţie care au fost folosite în zonă sunt în special piatra calcaroasă, pentru că munţii sunt calcaroşi, iar în interior marmura, cu care a fost placată toată construcţia.
Teatrul greco-roman de la Myra este unul cu arenă, nu cu orchestră, cum este cel de la Aspendos, care se află tot în Antalya, în oraşul Serik.
Unde este orchestra, cum ar fi fosa la operă, înseamnă că în acele teatre nu s-au desfăşurat întreceri sportive, care să pericliteze siguranţa spectatorilor, şi înseamnă că în acele cetăţi erau alte construcţii pentru întrecerile sportive, care se numeau stadium. Deci acel teatru era numai pentru activităţi culturale. Dacă este adânc, după cum vedeţi aici, şi are acele balustrade care apără spectatorii, se numeşte arena. Acesta este un teatru cu arena. Vedeţi basoreliefuri peste tot, cu măşti. Toate motivele sunt corintice. Stilul corintic l-a folosit cel mai mult Roma, pentru că era mult mai decorativ, a explicat Maria Ozbilgin.

 Biserica-muzeu a Sfântului Nicolae de la Demre
Nu prea departe de Myra, în oraşul Demre, se află şi biserica Sfântului Nicolae, a cărei construcţie a început în secolul al VI-lea, la ordinul lui Teodosie al II-lea, peste locul în care s-ar fi aflat lăcaşul în care a slujit el, dar s-a efectuat în cea mai mare parte în secolul al VIII-lea.

Ca arhitectură, biserica seamănă foarte mult cu un templu, fiind ridicată de fapt pe structura unui templu dedicat zeiţei Artemis, de la care a păstrat şi altarul. Aici se crede că a fost îngropat Sfântul Nicolae, episcop al Myrei, despre care se spune că ar fi participat chiar la Conciliul de la Niceea din 325 şi chiar că ar fi fost întemniţat din cauza unui incident în timpul adunării ecumenice, dar circulă mai multe variante despre locul în care s-ar fi aflat mormântul. Cert este că mai târziu osemintele Sfântului Nicolae au fost ridicate de italieni şi duse în basilica din Bari, unde se spune că sunt izvorâtoare de mir şi făcătoare de minuni şi au devenit de la bun început un loc de pelerinaj. 
Poveştile despre actele de generozitate ale Sfântului Nicolae în Myra au dus de altfel la apariţia legendei lui Moş Crăciun. La Demre, nu departe de biserica-muzeu a Sfântului Nicolae, şi ea în prezent în curs de restaurare, se află o statuie în mărime naturală a celui mai cunoscut simbol universal al generozităţii, varianta cu sacul în spinare instituţionalizată de reclamele de televiziune.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pământ unde marea se desparte în două
29/10/2024 16:36

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pămant unde marea se desparte in două Brazilia găzduieste cateva fenomene naturale ciudate, dar unul dintre cele mai spectaculoase este „Calea ...

Festivități de amploare la Amsterdam, la cea de- 750-a anivesare a orașului
28/10/2024 11:59

Amsterdam a dat startul duminică unui an de festivităţi şi evenimente care marchează cea de-a 750-a aniversare a oraşului printr-o slujbă religioasă urmată de o petrecere zgomotoasă. În bazilica ...

Brașovul, inclus pe lista celor mai bune 25 de louri de vizitat din lume
25/10/2024 12:24

În lista anuală cu cele mai bune 25 de locuri din lume de vizitat in 2025 realizată de National Geographic este inclus si Brasovul, orasul medieval pe care publicatia il descrie ca fiind „poarta d ...

Radar pentru conflictele dintre oameni și urși
18/10/2024 14:15

Radarul Conflictelor Om-Urs, un prototip inovator de geamăn digital (Digital Twin), proiectat cu scopul monitorizării şi predicţiei conflictelor intre oameni şi urşi bruni in timp real, va fi prezentat pe ...

Castelul Mikes  din Covasna va găzdui Parada Cârnaților
13/10/2024 16:32

Castelul Mikes din localitatea Zăbala va găzdui, in prima parte a lunii noiembrie, cea de-a XIX-a ediţie a Paradei Carnaţilor. Conform tradiţiei, in cadrul acestui eveniment va fi organizat un concurs de ...

Care sunt orașele cu cei mai fericiți români
13/10/2024 14:45

Topul celor mai fericite orase din lume include două orase din Romania, care se clasează in topurile internationale ale bunăstării si fericirii urbane. Care sunt acestea si ce loc ocupă in clasamentul mond ...

Unde se află Tunelul celor 365 de stinți, unul dintre cele mai interesante calendare bisericești din Europa
13/10/2024 14:00

Două idei transpuse fericit in practică au făcut ca in staţiunea Straja, din Valea Jiului, să fie realizat unul dintre cele mai interesante calendare bisericeşti din Europa, pe un tunel in lungime de 54 d ...

Top 20 orașe care oferă cea mai bună mâncare
13/10/2024 12:30

Napoli din Italia, Johannesburg din Africa de Sud si Lima din Peru ocupă primele 3 locuri intr-un top al oraselor cu cea mai bună mancare din lume realizat de revista Time Out, relatează CNN. „Manca ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
13/10/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

Laurisilva din Madeira, un monument important al UNESCO
13/10/2024 10:10

Laurisilva din Madeira, ce face parte din Parque Natural da Madeira, este o relicvă remarcabilă a unui tip de pădure de dafin răspandită in trecut. Pădurea de pe insula portugheză păstrează cea mai mar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei