Sumele minime și maxime ce trebuie să le ai pe card! Ce economii sunt necesare în funcție de vârstă
Dimensiune font:
Au fost publicate sumele minime și maxime ce trebuie să le ai pe card! Sumele economisite diferă în funcție de obiceiurile financiare ale fiecărei persoane. Contul curent este folosit pentru gestionarea veniturilor și cheltuielilor lunare, dar este recomandat să existe și un fond de urgență. Iată ce economii trebuie să ai în funcție de vârstă.
Sumele minime și maxime ce trebuie să le ai pe card!
Specialiștii în economie și domeniul bancar sugerează păstrarea unei rezerve de 500 – 1.000 euro pe card, în funcție de cheltuielile lunare. Deși nu există o limită fixă pentru suma maximă care ar trebui păstrată în cont, experții avertizează asupra unor riscuri. În timp ce unele persoane economisesc sume mari de bani pentru cheltuieli neprevăzute, altele păstrează în cont doar strictul necesar. Cetățenii se întreabă câți bani ar trebui să rămână în contul curent pentru economiile neprevăzute sau pentru situațiile de urgență.
Potrivit unui studiu realizat de Deutsche Bank în 2023, în cadrul căruia au fost analizate sumele medii păstrate în conturile curente ale economiștilor germani, oamenii economisesc, în funcție de vârstă, următoarele sume:
16 – 24 ani – aproximativ 1.400 de euro
25 – 34 ani – 2.200 euro
35 – 44 ani – 2.600 euro
45 – 54 ani – aproximativ 3.300 euro
55 – 64 ani – 3.100 euro
peste 75 de ani – 4.200 euro
Sumele diferă în funcție de țară, de veniturile cetățenilor, de profesie și de stilul de viață. Contul curent este folosit pentru gestionarea veniturilor și cheltuielilor lunare, dar este recomandat să existe și un fond de urgență. Specialiștii sugerează păstrarea unei rezerve de 500 de euro pe card.
Cum economisesc românii
Românii par să renunțe la metoda de a strânge banii la saltea și optează pentru investițiile în aur. În primele luni ale anului 2025, românii au achiziționat cu aproximativ 65% mai mult aur decât în aceeași perioadă din 2024. Mulți consideră că investițiile în aur, în special în bijuterii, sunt de fapt o metodă sigură și eficientă de protejare a economiilor într-o perioadă de instabilitate financiară.
,,Românii au început să înțeleagă că aurul este o investiție de lungă durată, nu doar un activ de refugiu în vremuri de criză. Creșterea semnificativă a prețului aurului din ultimul an a fost un factor esențial în această tendință.”, a declarat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie Tavex România, unul dintre cei mai mari comercianți de aur de investiții din Europa de Nord.
Vânzările de aur sub formă de bijuterii au crescut considerabil, cu 170% în primul trimestru din 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. De asemenea, se are în vedere transformarea aurului într-un activ digital.
,,Românii care vând aur în această perioadă sunt în principal cei care dețin bijuterii, nu investitorii. Aceasta indică o înțelegere mai profundă a aurului ca activ de portofoliu, nu doar ca obiect de valoare sentimentală.”, a mai precizat Victor Dima.
Specialiștii economici recomandă să avem în casă o sumă limitată de bani lichizi pentru situații de urgență, dar nu economii semnificative. Cea mai sigură opțiune pentru a proteja banii strânși este să fie depozitați într-un cont de economii sau un depozit bancar, care oferă dobânzi mai mari, dar și protecție împotriva pierderilor. Cert este fiecare cetățean trebuie să aibă pe lângă un cont curent și un cont de urgență, cu o sumă de bani pentru situații neprevăzute.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau