Alergia la ambrozie ia amploare: cum se manifestă și care este tratamentul? Sfaturile medicilor
Dimensiune font:
Ambrozia este o plantă care poate provoca probleme grave de sănătate oamenilor. Ambrozia era la început o buruiană care nu trăia în zonele noastre, ci a fost adusă din alte părți. Planta a devenit foarte cunoscută după acomodarea în noul mediu.
„A fost adusă chiar pe roțile avioanelor și după aceea purtată de curenții de aer și a devenit vedetă. Vedetă prin cantitatea impresionantă de spori de mucegai, vedetă prin faptul că a găsit loc în zone necultivate, lăsate în pârloagă și pentru că grăunciorii de polen au parcurs sute de km prin intermediul vântului. La început ne-a luat prin surprindere, ulterior s-a văzut că numărul de persoane alergice a crescut exponențial, au început diverse asociații de pacienți să ia atitudine și să impună măsuri legislative”, explică medicul Claudia Adriana Nicolae, medic primar în alergologie și imunologie, în cadrul unui podcast.
Cum se manifestă alergia la ambrozie?
Alergia la ambrozie se manifestă în primul rând prin alergie respiratorie, spune medicul.
„Cu rinită, rino-conjunctivită. Manifestările sunt de strănuturi, de nas curgător. Deci ai rinoree, devii mai răgușit, tușești, ai nasul înfundat. Pot fi zile în care nu mai poți să respiri, nopți în care nu poți să te odihnești. Ai manifestări conjunctivale puternice, respectiv ți se înroșesc ochii, chiar edeme palpebrale, lăcrimare, ai manifestări de astm, adică începi să tușești sec, ai respirație șuierătoare, ai senzația că nu ai aer, te apasă ceva în piept”, explică doctorul.
Totodată, cel mai mare pericol pentru un pacient cu alergie la ambrozie este să se expună la o concentrație foarte mare.
"Sunt persoane care aleg să distrugă ei culturile de buruiană fără echipament de protecție și atunci expunerea la o concentrație atât de mare poate să genereze o cascadă inflamatorie incredibilă, cu manifestări de tip rino-conjunctivită, astm și chiar reacție alergică severă”, spune Claudia Adriana Nicolae.
Totodată, potrivit ei, al doilea mare pericol este atunci când alergicii asistă la furtuni cu descărcări electrice.
„Există din nou o concentrație foarte mare de proteine din grăunciorii de polen care se sparg, îmbibându-se în apă, sunt de dimensiuni foarte mici și penetrează nu numai prin mucoasa nazală, ci și ajung și la nivelul căilor respiratorii din plămâni”, explică aceasta.
Tratament
„Avem un tratament simptomatic care corectează simptomele și aici, în funcție de severitatea lor și de tipul lor, poți apela la un antihistaminic, să ținem cont - nesedativ, pentru că cele sedative îți afectează vigilența și își dau somnolență. Apoi poți să apelezi la un antihistaminic combinat cu pseudoefedrină, care este un medicament ce este utilizat pentru obstrucția nazală, congestia nazală”, spune medicul.
Totuși, ea atrage atenția că pseudoefedrina poate să fie catalogată ca potențial drog. Astfel, de rând cu un antihistaminic sedativ, acestea nu sunt recomandate persoanelor alergice care conduc.
Potrivit medicului, în cazurile mai grave de alergii, la tratament se adaugă cortizonul - un antiinflamator mai puternic, dar sistemic.
Recomandări pentru alergicii la ambrozie
Întrucât suntem încă în sezonul ambroziei, principalul sfat pentru alergici este prevenția.
„Adică să nu se expună atunci când știu că este o concentrație foarte ridicată, să nu se expună, după cum am zis, în zilele în care există furtuni cu descărcări electrice. Dacă o fac, să o facă cu înțelepciune. Adică să ia niște măsuri: să poarte mască, să poarte ochelari de soare și să-și acopere eventual părul cu o șapcă sau orice altceva. Copiii de asemenea să fie protejați. Să-și aerisească camerele atunci când știu că s-au așezat deja grăunciorii de polen, nu în plină zi și când bate vântul. În casă să folosească purificatoare, să-și pună eventual niște plase speciale la ferestre.
Când vin de afară să aibă grijă să nu intre cu acele haine până în mijlocul dormitorului, pentru că atunci o să aducă de afară pe haine alergenii respectivi. Să-și spele părul dacă nu l-au acoperit, să-și spele fața și, în esență, să fie atenți și la produsele apicole, pentru că ar putea să reacționeze la miere sau la orice preparat apicol, să nu folosească produse din extracte vegetale, care ar putea să aibă reacții încrucișate, fără să întrebe un alergolog sau un medic”, sunt recomandările doctorului.
În același timp, Claudia Adriana Nicolae subliniază că, atunci când persoanele au observat că au simptome care se suprapun peste un anumit sezon și în anul următor, să nu aștepte că alergia se va vindeca în mod natural sau că vor căpăta toleranță, ci să se adreseze unui medic pentru a beneficia de un tratament potrivit
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau