Apărarea antibalistică a Europei rămâne pe spatele scutului antirachetă de la Deveselu

25_11zon

Dimensiune font:

| 24-01-2024 11:19

Geamănul Scutului de la Deveselu din Polonia a fost finalizat și predat, însă nu este încă funcțional. US Navy, care a preluat sistemul, a anunțat că pentru îmbunătățirea gradului de securitate, în următoarele luni, scutul va trece printr-un proces de modernizare post-livrare.

Misiunea de apărare a Europei împotriva atacurilor cu rachete balistice rămâne în continuare exclusiv pe umerii Scutului de la Deveselu, cu toate că în urmă cu o lună a fost predat de constructor către US Navy sistemul geamăn Aegis Ashore din Polonia, de la Redzikowo. Militarii americani au constatat însă că acesta necesită lucrări de mentenanță și modernizare.

US Navy, care a preluat sistemul Aegis Ashore din Polonia după o întârziere de cinci ani, a decis că bateriile de la Redzikowo trebuie să treacă printr-un proces de întreținere și mai ales modernizare, arată defensenews.com. Și asta pentru că, atunci când a fost proiectat și contractat, au fost folosite standarde care ulterior au suferit un update, modificări care au fost aduse și Scutului de la Deveselu în urmă cu câțiva ani.

Lucrările de modernizare ar putea dura câteva luni, iar sistemul ar putea deveni operațional și predat NATO în primăvară, cel târziu în vară. Căpitanul Raphael Castillejo, managerul programului de integrare din cadrul Biroul Executiv de Comandă, Control, Comunicații, Calculatoare și Informații (C4I) al US Navy, a declarat că sistemul din Polonia trece prin lucrări de întreținere și modernizare similare cu cele făcute la Aegis Ashore România.

„De obicei, aceste disponibilități de modernizare post-livrare se referă la actualizarea și îmbunătățirea sistemului C4I pentru echipamentele care au fost achiziționate cu peste cinci ani înainte de finalizarea șantierului. Noile capabilități sunt necesare pentru îmbunătățirea gradului de securitate“, a spus el.

Conform unor surse, upgrade-urile includ rețeaua informatică, sistemele de senzori de poziționare, dar și o îmbunătățire a modului în care se face programarea operațiunilor. Conform unor surse, toate aceste modernizări s-ar putea realiza în patru luni, iar apoi sistemul din Polonia va putea fi predat pentru operare către NATO, la fel ca și geamănul de la Deveselu.

Performanțele

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu, în judeţul Olt, a fost actualizat din punct de vedere tehnic, iar între altele a primit ultima generaţie de interceptoare. Este vorba de rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forţele americane înainte de a fi trimise către bateriile proprii sau ale aliaţilor. Un ultim astfel de test s-a făcut în Hawaii. Atunci, o rachetă de ultimă generaţie block IIA, lansată dintr-o bază precum cea de la Deveselu, a interceptat cu precizie o rachetă balistică.

Un astfel de interceptor de ultimă generaţie costă în jur de 20 milioane de dolari şi are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, de aproape trei ori mai mare în comparaţie cu generaţia mai veche. Cu 4,5 kilometri pe secundă (de 13 ori mai rapid decât viteza sunetului) interceptorul de ultimă generaţie are şi o viteză net superioară celor care au fost în dotarea bazei de la Deveselu până în 2019 şi care atingeau numai 3 kilometri pe secundă. La fel ca şi variantele mai vechi, interceptorii SM-3 block IIA nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică) şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile la impact, prin forţă cinetică. În afară de rachete balistice, sistemul de la Deveselu poate intercepta şi sateliţi inamici aflaţi în raza de acţiune a rachetelor.

Un miliard de dolari

Reamintim că la Deveselu se află cel mai modern sistem de apărare din Europa, care găzduiește 44 de rachete. Proiectul a început în 2013 şi a costat aproape un miliard de dolari. Site-urile din Polonia și România sunt identice și au în compunere radare de control şi suite de comandă, control şi comunicaţii Aegis. Separat, acestea găzduiesc o serie de module verticale de lansare care conţin interceptoare SM-3. Aproximativ 200 de militari, civili guvernamentali şi contractori de asistenţă operează fiecare dintre aceste sisteme.

În timp, responsabilii militari ruşi au arătat de mai multe ori cu degetul spre Deveselu susţinând că scutul are potenţial ofensiv, lucru negat de mai multe ori de omologii români şi americani. Unele surse militare au declarat pentru „Adevărul“ că aviaţia militară rusă a trecut chiar şi la antrenamente dedicate pentru a avea un succes cât mai mare într-o eventuală misiune de atac asupra Scutului antirachetă de la Deveselu. Concret, „cazarma care găzduieşte această unitate americană a fost reprodusă la scară 1/1 din materiale uşoare, iar piloţii se pot perfecţiona în condiţii cât mai apropiate de cele reale“, au explicat sursele citate.

De precizat, sistemul antibalistic al NATO pentru Europa este format din Scutul de la Deveselu, sistemul Aegis Ashore din Polonia, un radar de avertizare timpurie AN/TPY-2 în Turcia, dar și de o serie de nave (distrugătoare și crucișătoare) cu capabilități Aegis în baza Rota din Spania. Practic, aceste nave au câte un Scut de la Deveselu îmbarcat și gata de luptă. Nu de puține ori, temporar, astfel de nave sunt mutate în portul Barcelona pentru o mai bună protejare a teritoriului, cum s-a întâmplat și anul trecut, dar de obicei sunt în marș în Marea Mediterană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Viktor Orban cere UE să revizuiască SANCȚIUNILE și regulile „idioate” impuse Rusiei
16/11/2024 00:32

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care detine prin rotatie sefia Consiliului European a cerut, vineri, public, Uniunii Europene să-şi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idi ...

Ucrainenii, mai preocupaţi să obţină garanţii de securitate, decât de recuperarea teritoriilor pierdute
16/11/2024 00:31

După realegerea lui Donald Trump, Ucraina şi-a schimbat prioritatea de la recupererea teritoriilor la obţinerea unor garantii de securitate in eventualitatea unui armistitiu, relatează The New York Times. ...

Parcul arheologic Pompeii a introdus o limită de 20.000 de vizitatori pe zi
15/11/2024 18:46

 Celebrul parc arheologic Pompeii, situat in sudul Italiei, a introdus vineri o limită de 20.000 de vizitatori pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă ...

Fisură în relația dintre Varșovia și Kiev: Ucrainenii par să aibă memoria scurtă
15/11/2024 17:15

Ministrul polonez al apărării, vicepremierul Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că ucrainenii "au uitat de ajutorul oferit de Polonia" si l-a criticat pe presedintele Volodimir Zelenski. "Nu se poate s ...

Fostul guvernator al regiunii Kursk recunoaşte că trupe ruse au jefuit casele oamenilor din zona de graniţă
15/11/2024 13:10

Fostul guvernator al regiunii ruse de frontieră Kursk, Roman Starovoit, a recunoscut joi că soldaţi ruşi trimişi de Moscova să apere regiunea in faţa incursiunii ucrainene au jefuit case abandonate ale l ...

Cum au ajuns la lopată David Popovici, Amalia Enache și Mihai Morar
15/11/2024 12:35

Pare o imagine socantă să-i vezi pe campionul olimpic David Popovici, pe prezentatoarea de stiri Amalia Enache ori pe omul de radio Mihai Morar cu lopata in mană. Si totusi, acestia si-au lăsat preocupăril ...

Incendiu într-un azil de bătrâni din Zaragoza. 10 oameni au murit
15/11/2024 12:16

Cel puţin zece persoane au murit vineri intr-un incendiu intr-un azil de bătrani la Villafranca de Ebro, o localitate in nord-estul Spaniei, anunţă salvatori locali, relatează Reuters. ”Cel puţin z ...

Ucraina cere 'pacea prin forță' într-un mesaj către oamenii lui Trump
15/11/2024 11:47

Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, i-a transmis lui Marco Rubio, nominalizat la functia de secretar de stat al SUA, că speră că noua administratie americană va urma o politică de „pace prin ...

METEO Vremea se încălzeşte de duminică, iar în prima parte a săptămânii viitoare temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale
15/11/2024 11:36

 Vremea se incălzeşte incepand de duminică, iar in prima parte a săptămanii viitoare temperaturile vor fi mai ridicate decat cele normale, atat in ţară, cat şi in Capitală, anunţă meteorologii. ...

Trump despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuie să înceteze!”
15/11/2024 11:27

  Preşedintele ales Donald Trump a declarat joi că administraţia sa se va concentra pe războiul Rusia-Ucraina, relatează CNN.     „Vom lucra din greu cu Rusia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei