Beneficiile uimitoare ale îmbrățișărilor
Dimensiune font:
Beneficiile uimitoare ale îmbrățișărilor
De multe ori ne îmbrățișăm reciproc atunci când suntem fericiți sau atunci când ne întâlnim cu persoane pe care le iubim. Simțim bucurie și fericire atunci când îmbrățișăm pe cineva, iar o îmbrățișare poate transmite multe despre modul în care fiecare persoană se simte.
De fiecare dată când îmbrățișăm sincer pe cineva, asigurăm un transport al dragostei și bucuriei noastre pentru acea persoană într-un mod care nu poate fi explicat prin cuvinte. Poate nu simțim că se îndepărtează toate poverile noastre, dar cu siguranță aceste griji sunt înlocuite de sentimente de fericire și încredere. Știi de ce se întâmplă acest lucru în timp ce ne îmbrățișăm? Vom examina în continuare câteva dintre miracolele fiziologice care se întâmplă în corpurile noastre datorită unei îmbrățișări.
Îmbrățișarea crește atașamentul
Îmbrățișarea poate provoca eliberarea oxitocinei din creier, determinând întărirea legăturii cu partenerul de îmbrățișare. Eliberarea acestui hormon duce la o creștere a sentimentelor de angajament și intimitate, consolidând legătura dintre persoane.
Îmbrățișarea relaxează corpul
Îmbrățișarea determină mușchii să se relaxeze, eliberând tensiunea din organism. Așadar, dacă vrei să scapi de grijile zilei, îmbrățișează pe cineva drag!
Îmbrățișarea ameliorează durerea
Îmbrățișarea eliberează endorfine, care calmează durerea prin creșterea circulației la nivelul țesuturilor moi. Astfel, se elimină stimulatorii de durere, care sunt în general peptide.
Îmbrățișarea crește empatia și înțelegerea
O îmbrățișare pasionantă permite schimbul de sentimente cu caracter bioenergetic generat de inimă, conducând la empatia cu alte persoane. Astfel, se construiește încrederea între oameni într-un mod care nu poate fi exprimat prin intermediul cuvintelor.
Îmbrățișarea reduce depresia și tulburările neurodegenerative
Îmbrățișarea poate crește producția de dopamină la nivelul creierului, acest lucru fiind studiat atent în cadrul cercetărilor. S-a observat că nivelul de dopamină este scăzut la persoanele care suferă de Parkinson sau depresie. Așadar, dacă vezi pe cineva deprimat, oferă-i o îmbrățișare și vei aduce un strop de bucurie în viața lui!
Îmbrățișarea îmbunătățește starea de spirit
Simpla îmbrățișare poate crește nivelul de serotonină din creier, element ce are un rol în îmbunătățirea stării de spirit și creșterea stimei de sine. O persoană va experimenta depresia și singurătatea atunci când nivelul de serotonină este scăzut. Îmbrățisările determină creierul să elibereze serotonină și endorfine pentru a crea plăcere și a nega tristețea. De asemenea, îmbrățișarea poate duce la îmbunătățirea performanțelor la școală și la locul de muncă.
Îmbrățișarea echilibrează sistemul nervos
Pielea conține o rețea de mici senzori de presiune, numiți corpusculi pacini, care se află în contact cu creierul prin intemediul unui nerv. Efectul îmbrățișării generează un echilibru al sistemului nervos parasimpatic, care generează coerență psihofiziologică.
Îmbrățișarea ameliorează stresul
Îmbrățișarea ameliorează stresul prin reducerea nivelului hormonilor de stres din sânge (cortizol circulant). Acest lucru ajută mintea să se liniștească și sprijină scăderea hiperglicemiei induse de cortizol. O cercetare efectuată la Universitatea Emory confirmă legătura uimitoare între atingerea din îmbrățișare și detensionare.
Îmbrățișarea îmbunătățește sănătatea inimii
O îmbrățișare chiar poate reduce ritmul cardiac. Într-un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, participanții care nu au avut niciun contact cu partenerii lor au dezvoltat un ritm cardiac de 10 bătăi pe minut, comparativ cu 5 bătăi pe minut la cei care și-au îmbrățișat partenerul în timpul experimentului. Scăderea ritmului cardiac te ajută în reducerea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cronice.
Îmbrățișarea stimulează sistemul imunitar
În studiul efectuat de către dr. Shelden Cohen, peste 400 de adulți sănătoși au fost intervievați cu privire la percepția sprijinului social. Ei au fost întrebați despre frecvența cu care au fost angajați într-un conflict personal și au primit îmbrățișări în acea zi. Cercetătorii au expus participanții la un virus comun al răcelii și au monitorizat simptomele și semnele infecției. Ei au descoperit că oamenii care s-au perceput ca având suport social bun și au primit îmbrățișări frecvent au avut semne de infecție reduse și simptome ameliorate. Oamenii care au trecut prin conflicte interpersonale și nu au primit îmbrățișări au prezentat simptome și semne de infecție mai accentuate. Îmbrățișările pot reduce hormonul stresului, care inhibă sistemul imunitar și cresc hormonii și peptidele care reglementează modul de funcționare a celulelor imune.
Așadar, o îmbrățișare ne poate face încrezători și amabili, ne poate ajuta în consolidarea legăturilor noastre și poate provoca o mare schimbare în noi. Ne poate dezvolta sentimentele de încredere în oameni și ne poate face să ne deschidem inimile reciproc. Neurohormonii eliberați în organism ne pot atenua tristețea, tensiunea și anxietatea sau chiar ne pot ameliora durerea, îmbunătăți sănătatea și aduce fericirea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau