Republica Moldova i-a confiscat fostului premier Filat afacerea din Iași în contul unui prejudiciu de 24 de mil. euro. Prea târziu
Dimensiune font:
- Recent, Tribunalul Iași a admis o cerere a Ministerului de Justiție din Republica Moldova și a confiscat părțile sociale ale unei firme deținută în Iași de fostul premier Vlad Filat. Acestea au trecut în proprietatea Statului moldovean
- Este vorba de fosta tipografie Dosoftei SA (fostă Kapital Invest Company) cumpărată de Filat de la Statul Român în urmă cu circa 25 de ani
- Cele mai importante active ale firmei erau clădiri și terenuri situate pe Strada Sfântu Lazăr din centrul Iașului care, însă, au fost vândute, anterior, dezvoltatorilor imobiliari Bogdan Gheorghiu și Cristin Zămoșteanu
- În prezent, singurul bun imobil al Dosoftei SA este o scară cu suprafața utilă de 1,1 mp care asigură accesul la un spațiu comercial pe care firma l-a deținut pe aceeași stradă. În 2023, societatea a avut un profit net de 3 milioane de lei
- Decizia de la Iași a avut loc în baza unei sentințe din 2016 de la Chișinău în care Filat a fost condamnat la închisoare într-un dosar de corupție. Instanța a mai stabilit să i se confiște bunuri până la concurența sumei de 24 de milioane de euro
Șpagă de milioane de euro
Pe 12 martie 2025, după un proces care a durat doi ani și o lună, Tribunalul Iași a admis o acțiune cu obiect „recunoaşterea hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine (Legea 302/2004)” depusă de Ministerul de Justiție din Republica Moldova.
Conform deciziei, în baza unor prevederi legale privind recunoaşterea şi executarea pe teritoriul României a unor hotărâri judecătoreşti, completul de judecată a recunoscut şi a pus în executare, pe teritoriul României, o sentinţă penală din 27 iunie 2016 pronunţată de Judecătoria Buiucani din municipiul Chişinău, rămasă definitivă după apelul pronunţat de Curtea de Apel Chişinău în noiembrie același an.

Vlad Filat, la momentul arestării
Prin decizia respectivă s-a decis, de pe o parte, condamnarea la 9 ani de închisoare a inculpatului Vlad Filat, fost premier al țării, acuzat de corupere pasivă și trafic de influență în baza unui autodenunț al fostului bancher Ilan Șor. Filat ar fi primit de la Șor milioane de dolari pentru a-şi trafica influenţa în perioada în care se afla în fruntea Guvernului.
Arestat în această cauză în octombrie 2015, el a fost eliberat în decembrie 2019 după ce a beneficiat de reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste.
24 de milioane de euro confiscați
Pe de altă parte, în urma aceleiași sentințe, s-a dispus confiscarea tuturor bunurilor deținute de Filat, în Moldova și în străinătate, până la acoperirea sumei de de 472.537.568,78 lei moldovenești (120.449.826,28 lei românești) „remunerație ilicită” primită de Vlad Filat.
Printre aceste bunuri s-au aflat cele 95,37% părți sociale proprietate a inculpatului la societatea Kapital Invest Company SA din Iași, între timp redenumită Dosoftei SA.
Fost student la Iași, Filat a intrat în mai multe afaceri, fiind asociat, în 1998, la societatea Romold Trading, în prezent radiată, care importa ţigări MT din Republica Moldova.

Clădirea de pe Sfântu Lazăr numărul 27
Cea mai importantă lovitură a sa în România a fost cumpărarea de la Statul Român a pachetului majoritar de acțiuni de la Tipografia Dosoftei SA, societate care deținea un spațiu emblematic pentru strada Sfântu Lazăr, la numărul 27. El i-a schimbat numele în Kapital Invest Company şi i-a modificat și obiectul principal de activitate în „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.
Unul dintre imobile, în litigiu
De-a lungul timpului, firma a înregistrat profituri substanțiale din închirierea spațiilor, chiar și după ce, în 2016, clădirea de la stradă, cu o suprafață de circa 2.500 metri pătrați, a trecut în proprietatea omului de afaceri Bogdan Gheorghiu, fondatorul firmei Express Credit Amanet. Ulterior tranzacției, care a avut loc pentru o sumă suspect de mică – 500.000 de euro -, între părți s-au înregistrat disensiuni pe marginea termenilor contractului. În prezent, la Tribunalul Iași se află în derulare un proces prin care Dosoftei SA (fostă Kapital Invest Company) cere judecătorilor să anuleze contractul de vânzare-cumpărare semnat cu Gheorghiu. Paradoxal, prin prisma deciziei din 12 martie, dacă Filat va câștiga acest proces, clădirea va reveni Statului moldovean.
De precizat că fostul premier al Republicii Moldova a depus deja apel, pe 18 martie, împotriva sentinței de la Tribunal prin care a fost deposedat de pachetul majoritar de acțiuni la această societate.

Bogdan Gheorghiu
Patru ani mai târziu, în 2020, restul proprietății (teren și trei corpuri de clădire – fostul sediu al unui club, un spațiu închiriat unui restaurant și o hală), aflată în spatele celei de la stradă au fost vândute, pentru 2,3 milioane de euro, unei firme a dezvoltatorului imobiliar Cristin Zămoșteanu.
Ce-a mai rămas din micul imperiu
Posibila soartă pozitivă a dosarului din instanță care are ca miză clădirea de pe Sfântu Lazăr numărul 27 ar duce la îndestularea mai substanțială a Republicii Moldova de vreme ce clădirea și terenul care au ajuns la Gheorghiu valorează, în fapt, câteva milioane de euro la prețurile actuale.
Acest lucru, în condițiile în care, conform unor informații oficiale intrate în posesia REPORTER, la ora actuală singurul bun imobil deținut de Dosoftei SA este o scară de acces la un spațiu comercial pe care societatea l-a deținut și l-a vândut și care este situat la parterul unui bloc tot de pe strada Sfântu Lazăr, dar la numărul 29. Această scară are o suprafață utilă de 1,1 mp și, foarte probabil, a fost omisă din eroare atunci când cumpărătorul a achiziționat acest spațiu.
Au recuperat praful de pe tobă
Pe lângă firma din Iași, autoritățile moldovene au mai reușit recent să recupereze, cu ajutorul Marii Britanii, 458.000 de lire sterline confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier aflat la studii la Londra. Președintele Maia Sandu a anunțat că banii vor fi folosiți pentru a ajuta persoanele cu dizabilități severe din Republica Moldova.
Portalul anticoruptie.md a dezvăluit, acum trei ani, că, pe plan național, lui Filat i s-au confiscat doar patru autoturisme și că fostul şef de guvern a reuşit, prin diferite scheme, să îşi păstreze cea mai mare parte din bunurile sale. Astfel, în 2022, el locuia într-un imobil luxos dintr-un cartier select al Chișinăului şi se plimbă cu maşini scumpe, având șofer personal.
De menționat că în 2012, pe când conducea Guvernul de la Chişinău, Vlad Filat a achiziționat o vilă de lux în Elveția, pe malul lacului Geneva (foto sus). Costul imobilului ar fi fost achitat prin intermediul a două firme offshore.
Sursa https://reporteris.ro/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau