Stadiul lucrărilor pe Autostrada Moldovei. Ce se întâmplă pe fiecare lot și când ar putea fi gata A7
Dimensiune font:
Din punctul de vedere al investițiilor în infrastructura rutieră, regiunea Moldovei a fost mult timp neglijată, aspect care a provocat în societate diverse acțiuni civice. Astfel, politicul a fost presat să dea drumul la proiecte, pentru ca România să mai recupereze din decalaj, față de statele din regiune. A7 este, probabil, cea mai așteptată autostradă din țara noastră, în prezent.
Construirea primilor kilometri de autostradă în Moldova a fost realizată de firmele lui Dorinel Umbrărescu, Autostrada de Centură a Bacăului, aproximativ 20 de kilometri, operabili din 2021.
Din 2019-2020, guvernanții au început să trateze cu mai multă aplecare problema rețelei de drumuri din Moldova. Astfel, astăzi putem vorbi despre un proiect ce-și propune realizarea a 440 de kilometri de drum de mare viteză, de la Ploiești la Siret.
În regim de autostradă se va circula pe Ploiești (Prahova) - Buzău - Focșani - Bacău - Pașcani (Iași) - Suceava. Suceava - Siret (Suceava) va fi operabilă în regim de drum expres.
Cea mai recentă licitație organizată pe traseul „coloanei vertebrale” a Moldovei a fost câștigată săptămâna trecută, de către Dorinel Umbrărescu. Este vorba despre lotul 1 al sectorului Pașcani - Suceava.
Autostrada Moldovei (A7). Stadiul lucrărilor în martie 2025
Mai exact, situația pe A7 se prezintă astfel:
Ploiești - Buzău
- lotul 1 (Dumbrava - Mizil) - finalizat, operabil din decembrie 2024;
- lotul 2 (Mizil - Pietroasele) - aproape finalizat, extensie contract, operabil din mai 2025;
- lotul 3 (Pietroasele - Buzău) - aprox. 40%, termen de finalizare noiembrie 2025.
Buzău - Focșani
- lotul 1 („Podul peste Buzău". Buzău - Vadu Pașii) - deschis parțial, aproape finalizat, operabil din primăvară-vară 2025;
- lotul 2 (Vadu Pașii - Râmnicu Sărat) - finalizat, operabil din noiembrie 2024;
- lotul 3 (Râmnicu Sărat - Mândrești) - finalizat, operabil din decembrie 2024;
- lotul 4 („Cocoașa de la Focșani”. Mândrești - Focșani Nord) - finalizat, operabil din noiembrie 2024.
Focșani - Bacău
- lotul 1 (Focșani - Domnești Târg) - aprox. 40%, termen de finalizare septembrie 2025;
- lotul 2 (Domnești Târg - Răcăciuni) - aprox. 40%, termen de finalizare septembrie 2025;
- lotul 3 (Răcăciuni - Municipiul Bacău) - aprox. 25%, termen de finalizare noiembrie 2025;
Autostrada de Centură a Bacăului - finalizată, operabilă din decembrie 2020.
Bacău - Pașcani
- lotul 1 (Săucești - Trifești) - aprox. 30%, termen de finalizare noiembrie 2025;
- lotul 2 (Trifești - Gherăiești) - aprox. 30%, termen de finalizare noiembrie 2025;
- lotul 3 (Mircești - Pașcani) - aprox. 30%, termen de finalizare noiembrie 2025.
Autostrada Pașcani - Suceava
- lotul 1 (Pașcani - Roșcani) - UMB, desemnat câștigător la licitație; posibil să apară contestații;
- lotul 2 (Roșcani - Aeroport Suceava) - în evaluarea ofertelor de proiectare și execuție.
Autostrada Suceava - DN2H și Drumul Expres DN2H - Frontiera Siret
- Suceava - Siret va fi aproximativ jumătate în regim de autostradă și jumătate în regim de drum expres; sector în faza de pregătire, licitațiile ar putea avea loc în 2025, cel puțin pentru sectorul Suceava - DN2H.
Finalizarea autostrăzii, respectiv a drumului expres până la Siret, ar putea fi realizată până în 2030, un termen pur speculativ, ce va fi influențat de modul de lucru al constructorilor, al instituțiilor de stat și care va depinde în mare măsură de banii necesari finanțării. Cei 319 kilometri de autostradă de la Ploiești la Pașcani sunt finanțați prin PNRR, iar termenul de finalizare este 2026.
Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructură (API): Autostrada până la Pașcani, gata abia în 2026
Teoretic, autostrada până la Pașcani (Iași), ar trebui să fie gata până la finalul anului curent. Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură (API), crede că acest obiectiv nu va fi îndeplinit.
„Umbrărescu ar trebui să ajungă la Pașcani anul acesta. Noi tot spunem de vreo doi ani, că nu-și respectă termenele contractuale. Am spus și în 2022, și în 2023, și în 2024. Deci în noiembrie - decembrie ar trebui să ajungem la Pașcani, în acest an. Exclus, acest lucru. Nici autoritățile nu mai au curaj să spună asta. Deci putem vorbi, la modul realist, despre vara anului viitor, cel târziu la finalul anului 2026. Dar termenul contractual este noiembrie 2025.
Scriptic, vor prelungi termenele oricât, astfel încât Umbrărescu va termina ‘la termen’ toate proiectele. Podul peste Buzău, lotul 1, a avut scadență în august 2024, dar nu e gata. Însă, celelalte două loturi au fost gata înainte de termen, pentru că ele aveau termen în martie 2025. Dar restul de șase loturi, până la Pașcani?!”, a declarat oficialul API Firmele lui „UMB” sunt ușor depășite de volumul mult prea mare de muncă, avertizează Ciurea.
„Umbrărescu este peste capacitate și anul acesta. Dacă ar avea capacitatea necesară, ar termina proiectele la timp. Apoi, să privim obiectiv: acolo unde concentrează, reușește să termine la timp. Astfel, are niște rezultate spectaculoase. Însă, ar trebui să terminăm miturile potrivit cărora UMB termină toate proiectele înainte de termen și că din punctul de vedere al calității, vorbim despre calitate superioară”, a mai precizat oficialul API.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau