Noi reglementări în Codul Rutier 2025! Amenzi pentru șoferi dacă pasagerii nu respectă regulile de siguranță
Dimensiune font:
Începând cu 2025, Codul Rutier aduce noi reglementări importante pentru șoferi și pasageri, cu scopul de a îmbunătăți siguranța pe drumurile publice. Una dintre cele mai importante modificări vizează responsabilitatea șoferilor în ceea ce privește utilizarea centurii de siguranță de către toți pasagerii din vehicul.
„Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice”, se arată în Codul Rutier.
Noi reglementări în Codul Rutier 2025! Șoferii răspund pentru siguranța pasagerilor
Potrivit noilor reglementări, șoferii sunt obligați să se asigure că toți ocupanții vehiculului poartă centura de siguranță sau sunt protejați cu dispozitive de siguranță omologate. Dacă un pasager nu respectă această normă, șoferul va fi sancționat cu 2 sau 3 puncte de penalizare, ceea ce se traduce într-o amendă cuprinsă între 405 și 607,5 lei. Astfel, este esențial ca șoferii să verifice înainte de a pleca la drum dacă toți pasagerii, inclusiv copiii, sunt protejați.
Schimbare majoră pentru șoferii care au primit amendă! Ce se întâmplă cu procesele verbale de contravenție
Una dintre cele mai semnificative schimbări în Codul Rutier 2025 se referă la reglementarea mai severă a transportului copiilor. Conform noilor modificări, copiii cu o înălțime sub 135 cm trebuie să fie transportați într-un scaun auto omologat și instalat corect, pentru a le asigura protecția în caz de accident. De asemenea, copiii cu vârsta sub 3 ani trebuie să fie transportați în locurile din spate ale mașinii, sub supravegherea unui adult, altul decât șoferul.
Pentru copiii cu o înălțime de peste 135 cm, utilizarea centurii de siguranță devine obligatorie, dar aceasta trebuie ajustată astfel încât să fie confortabilă și să protejeze adecvat copilul în cazul unui impact.
Totuși, Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) stabilește cine nu e obligat să poarte centura de siguranță:
șoferii care staționează;
cei care execută manevra de mers înapoi;
femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate);
conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăţa să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu e indicat să o poarte) – ele trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv și să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.
Creșterea valorii punctului de amendă
Un alt aspect important al legislației din 2025 este majorarea valorii punctului de amendă. De la începutul anului, punctul de amendă a fost stabilit la 202,5 lei, o creștere considerabilă față de valoarea de 145 lei din anul precedent.
Această modificare a fost impusă de inflație și de necesitatea de a adapta sancțiunile economiei actuale. Astfel, șoferii care nu respectă reglementările vor plăti amenzi mai mari, iar sancțiunile vor putea ajunge rapid la sume semnificative.
De exemplu, pentru o încălcare minoră, precum nepurtarea centurii de siguranță de către pasageri, amenda poate varia între 405 și 607,5 lei. În schimb, abaterile mai grave vor atrage sancțiuni mult mai mari. Autoritățile speră că aceste măsuri vor contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere și vor reduce numărul de accidente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau