Românii care au luat amendă de la poliție pot scăpa fără să plătească
Dimensiune font:
Românii care au luat amendă la poliție pot scăpa fără să plătească niciun leu, așa cum un șofer de taxi din Alba Iulia a făcut. Șoferul fusese sancționat de Poliția Locală cu suma de 2.000 de lei pentru că a staționat pe un loc destinat persoanelor cu handicap.
Șoferii români trebuie să fie atenți la mai multe lucruri atunci când se urcă în mașină. De exemplu Codul Rutier prevede amenzi pentru șoferii care merg cu copiii în mașină fără respectarea regulilor impuse de legislație.
Românii care au luat amendă de la poliție pot scăpa fără să plătească
Un taximetrist din Alba Iulia, sancționat cu o amendă de 2.000 de lei de către Poliția Locală pentru că a parcat parțial pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilități, a obținut în instanță o sentință favorabilă, prin care i s-a înlocuit amenda cu un avertisment. Tribunalul Alba a considerat că fapta nu reprezenta un pericol semnificativ pentru societate, motiv pentru care a anulat sancțiunea.
Schimbare majoră pentru șoferii care au primit amendă! Ce se întâmplă cu procesele verbale de contravenție
Evenimentul s-a desfășurat pe 5 septembrie 2023, pe strada Toporașilor din Alba Iulia. Bărbatul în vârstă de 73 de ani și-a lăsat autoturismul în stația de taxi, însă vehiculul său depășea marcajul și ajungea parțial pe locul destinat persoanelor cu dizabilități. În urma acestui fapt, Poliția Locală a emis o amendă de 2.000 de lei pentru încălcarea reglementărilor.
Șoferul a contestat amenda în instanță, susținând că nu a blocat complet locul respectiv, explicând că acesta era deja ocupat de altă mașină. De asemenea, din fotografiile depuse în dosar reieșea că între mașina sa și cea parcată în față există suficient spațiu pentru manevră, ceea ce nu afecta utilizarea locului.
În apărarea sa, taximetristul a menționat că sancțiunea este disproporționată, având în vedere circumstanțele, și că vehiculul său putea fi mutat rapid dacă situația ar fi necesitat acest lucru.
Poliția Locală a rămas pe poziție, afirmând că, indiferent de context, încălcarea legii prin parcare pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilități nu putea fi justificată. Reprezentanții instituției au subliniat că procesul-verbal a fost corect întocmit și nu au existat elemente care să infirme constatările agentului.
Tribunalul Alba a anulat amenda
Instanța a revizuit probele și a ajuns la concluzia că, deși fapta șoferului întrunește condițiile pentru a fi considerată contravenție, aceasta nu prezenta o gravitate mare. Judecătorul a ținut cont și de faptul că bărbatul și-a recunoscut greșeala și a demonstrat că nu a blocat efectiv locul destinat persoanelor cu dizabilități.
În motivarea sa, instanța a subliniat că locul respectiv era deja ocupat de un alt autoturism și că șoferul nu a creat o situație care să împiedice folosirea locului rezervat. De asemenea, a fost luat în considerare faptul că șoferul era în apropiere și că putea muta vehiculul în orice moment, ceea ce a redus semnificativ gravitatea faptei.
În urma acestei evaluări, Tribunalul Alba a hotărât să anuleze procesul-verbal emis și să înlocuiască amendă de 2.000 de lei cu un simplu avertisment. Instanța a considerat că o sancțiune mai severă nu era justificată, având în vedere circumstanțele și că o măsură mai blândă ar fi fost suficientă pentru a preveni viitoare abateri similare. Orice român care încasează o asemenea amendă de la poliție pot să scape fără să plătească, așa cum a fost cazul taximetristului din Alba Iulia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau