Ce este rovinieta și când este necesară
Dimensiune font:
Șoferii care circulă cu mașinile pe rețeaua de drumuri naționale se pot întreba și la cât timp vine amenda de rovinietă, în cazul în care aceștia nu au achitat-o și au fost depistați. În această situație, procesul-verbal de contravenție este transmis prin poștă.
Rovinieta este o taxă de drum pe care toți șoferii o plătesc încă din 2002. Orice șofer care conduce pe o șosea națională, europeană sau autostradă din România fără a avea rovinieta valabilă la mașină, o sa fie amendat. În România aceasta se achită în funcție de categoria de autovehiculului și de perioada de valabilitate.
La cât timp vine amenda de rovinietă? Iată ce prevede legea
Conform Articolului 18 alin. (12) din Legea nr. 226/2023, aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale pentru lipsa rovinietei se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei. Astfel, dacă autoritățile nu emit și nu comunică amenda în acest interval, fapta se consideră prescrisă.
Cât costă rovinieta pe an? Iată ce taxe trebuie să plătească șoferii
În cazul în care amenda este emisă și comunicată în termenul legal, aceasta trebuie achitată conform indicațiilor primite. Este important de menționat că, odată aplicată, amenda se prescrie în 5 ani, acest termen calculându-se de la 1 ianuarie al anului următor aplicării sancțiunii. Află la câte puncte de penalizare se ia permisul.
De anul acesta, 2025, șoferii pot beneficia de o derogare care le permite să achite taxa de drum în aceeși zi în care au circulat, fără a primi amendă. Potrivit Companiei Naționale de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), această măsurp este destinată celor care au omis achiziționarea rovinietei sau nu au avut posibilitatea să o cumpere înainte de a utiliza drumurile monitorizate.
Pentru a evita astfel de situații, este esențial să achitați rovinieta înainte de a circula pe drumurile naționale din România. Începând cu 1 ianuarie 2026, o nouă prevedere legală va permite achitarea rovinietei până la ora 24:00 a zilei următoare utilizării drumului, oferind astfel un interval suplimentar pentru conformare.
Sancțiunile pentru lipsa rovinietei diferă în funcție de categoria vehiculului. Pentru autoturisme, amenzile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei, în timp ce pentru camioanele de mare tonaj acestea pot ajunge până la 4.500 de lei.
Ce este rovinieta și când este necesară
Dincolo de revizii, reparații, combustibil, asigurare RCA, taxe și impozite anuale, mai ai o cheltuială obligatorie, aceasta fiind rovinieta sau taxa de drum. Autoritatea competentă responsabilă este CNAIR.
Legislația rovinietei are la bază Ordonanța nr. 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare, completată de OUG nr. 8/2015, respectiv Ordinul nr. 769/2010 privind normele metodologice.
Rovinieta este o modalitate de taxare a șoferilor care circulă pe drumurile de pe teritoriul României. Cu alte cuvinte, pentru a avea drept legal de circulație cu mașina, va trebui să achiți rovinieta.
Aceasta este necesară pe toate drumurile naționale din afara orașelor, precum autostrăzi, drumuri principale, drumuri secundare, drumuri expres sau drumuri europene.
În cazul în care circuli cu mașina doar în interiorul orașului de domiciliu, rovinieta nu este necesară. De asemenea, dacă ai o mașină cu numere roșii, în curs de înmatriculare permanentă, nu va trebui să plătești rovinieta.
Totuși, majoritatea șoferilor sunt nevoiți să plătească această taxă de drum, alegând o perioadă de valabilitate rovinietă favorabilă nevoilor de deplasare rutieră. Prin urmare, șoferii trebuie să știe la cât timp vine amenda de rovinie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau