Toți șoferii care ridică ștergătoarele sunt vizați! Polițiștii deschid dosare penale
Dimensiune font:
Toți șoferii care ridică ștergătoarele sunt vizați! Legea prevede că ridicarea ștergătoarelor nu este, în sine, o infracțiune, dar în anumite situații fapta se pedepsește cu amenzi uriașe și chiar cu închisoarea. Iată cazurile în care polițiștii deschid dosare penale.
Toți șoferii care ridică ștergătoarele sunt vizați!
Mulți cetățeni ridică ștergătoarele mașinii unui alt șofer pentru a-l atenționa că a parcat neregulamentar sau că a blocat accesul și incomodează traficul. Simpla ridicare a ștergătoarelor unei mașini nu este prevăzută ca infracțiune sau contravenție, dar fapta poate deveni infracțiune în anumite situații și dacă se repetă în mod agresiv. Șoferii trebuie să știe că dacă nu se produce o pagubă și nu există intenția clară de a deranja sau intimida, în general, nu se aplică sancțiuni.
Există situații în care această faptă se pedepsește chiar și cu închisoarea. Ridicarea ștergătorului se poate sancționa penal în cazul în care fapta se încadrează la:
distrugerea bunului;
tulburare de posesie;
hărțuire sau intimidare;
tulburarea liniștii și ordinii publice.
Dacă ștergătorul se rupe sau se deteriorează când este ridicat, fapta poate fi încadrată drept infracțiune de distrugere. Conform Codului Penal, distrugerea unui bun al altei persoane este pedepsită cu amendă sau chiar închisoare de la 3 luni la 2 ani. Dacă gestul este repetat și cu scopul de a provoca disconfort psihologic, poate fi asociat cu fapta de hărțuire și intimidare, iar polițiștii pot deschide dosar penal. Conducătorii auto trebuie să știe că deși ridicarea unui ștergător pare o reacție inofensivă, fapta poate fi sancționată contravențional sau chiar penal, dacă se încalcă mai multe reguli.
Când sunt considerate flash-urile și claxonatul gesturi agresive în trafic
Șoferii dau semnale luminoase folosind faza lungă pentru a transmite diverse mesaje altor participanți la trafic. Flash-urile și claxonul sunt două dintre cele mai întâlnite metode de comunicare folosite de șoferi. Mulți conducători auto nu țin cont de faptul că este ilegal să folosești flash-urile în trafic, fiind considerat un gest agresiv. Cei care încalcă această regulă pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor. Această abatere rutieră se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare. Nu vei fi amendat dacă dai flash-uri pentru a semnaliza un pericol sau pentru a permite altui șofer să intre în fața ta.
Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier. Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei.
,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”
Sancționată este și fapta celor care ridică ștergătoarele mașinii unei persoane. Dacă gestul se repetă și intimidează sau provoacă pagube, polițiștii pot deschide dosar penal pentru distrugere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau