O nouă regulă în Codul Rutier 2025! Manevra interzisă pentru toți șoferii
Dimensiune font:
O nouă regulă în Codul Rutier 2025! Este vorba despre conducerea pe contrasens, sancționată drastic prin lege. Manevra este interzisă pentru toți șoferii, iar cei care nu respectă legea riscă să rămână fără permisul de conducere.
O nouă regulă în Codul Rutier 2025!
Conducerea agresivă pe contrasens, chiar dacă este vorba de o depășire, poate pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic și reprezintă o încălcare a normelor de circulație, care se pedepsește cu o amendă contravențională ce variază între 9 și 20 de puncte-amendă, echivalentul unei sume de la 1.485 la 3.300 de lei, în funcție de circumstanțe. Mai mult, șoferul care intră pe contrasens riscă și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile. Manevra este interzisă atunci când șoferul nu se asigură sau o face agresiv și cu scopul de a-i intimida pe alți șoferi.
Legile din Codul Rutier reglementează sever orice formă de comportament care pune în pericol siguranța rutieră. Manevrele interzise și sancționate drastic sunt:
Schimbarea frecventă a benzii de circulație sau a rândurilor pentru a depăși vehiculele, fără a respecta corect semnalele și regulile de circulație.
Folosirea bruscă a frânei de mână pentru a întoarce vehiculul în trafic, punând astfel în pericol nu doar conducătorul auto, ci și ceilalți participanți la trafic.
Pornirea în viteză, cu roțile motrice alunecând excesiv pe asfalt, ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului.
Menținerea unei distanțe extrem de mici față de vehiculul din față, mai ales în condiții de trafic intens, sau reducerea bruscă a vitezei, fără nicio justificare, pentru a intimida ceilalți șoferi.
Folosirea excesivă a claxoanelor sau a farurilor pentru a obliga alți șoferi să schimbe banda sau să își modifice comportamentul în trafic.
Conducerea unui moped sau a unei motociclete într-un mod periculos, cum ar fi circulația pe o singură roată, ceea ce pune în pericol viața conducătorului, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Utilizarea manevrei de mers înapoi cu intenția de a speria alți conducători auto care se află în spatele vehiculului, provocând astfel confuzie și pericol.
Ce trebuie să facă șoferii agresați în trafic
Șoferii agresați în trafic pot suna la 112 atunci când devin victime ale violenței unui alt șofer. Conducătorii auto agresivi se pot alege cu amenzi și cu confiscarea permisului. De asemenea, pe lângă apelul la 112, filmările și înregistrările pot fi de ajutor. De anul acesta, șoferii agresivi pot fi sancționați cu ajutorul filmărilor sau pozelor potrivit noilor legi din Codul Rutier.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.”, se precizează în lege.
Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier.
,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”
Agresivă este considerată și manevra de pătrundere pe contrasens, mai ales dacă șoferul nu se asigură și pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau