Șoferii nu mai au voie să staționeze cu motorul pornit! În ce situații se aplică regula
Dimensiune font:
Șoferii nu mai au voie să staționeze cu motorul pornit! Această lege a intrat deja în vigoare și a stârnit imediat controverse. Odată cu sancționarea funcționării inutile a motorului mai mult de cinci minute, tot mai mulți șoferi se confruntă cu avertismente, reclamații și amenzi. Iată unde și în ce situații se aplică regula.
Șoferii nu mai au voie să staționeze cu motorul pornit!
În Germania, o nouă lege a stârnit controverse. Autoritățile aplică mai strict regula celor 5 minute, adică șoferii nu au voie să staționeze cu motorul pornit mai mult de 5 minute. În caz contrar, pot fi reclamați sau sancționați. La noua regulă trebuie să se adapteze și șoferii români din Germania. Un român stabilit în Germania, care lucrează ca livrator de mâncare, a vorbit despre noile reguli în trafic.
„De când cu legea asta în Germania, că nu ai voie să stai cu mașina mai mult de 5 minute pornită, nu știu, parcă au înnebunit aici oamenii mai în vârstă. Eu n-am mai văzut așa ceva! Nu e zi dată de la Dumnezeu în care să nu vină o bătrânică sau un bătrânel la mine la geam să-mi spună: ‘băiatu’, oprește mașina, băiatu’, trebuie să pleci, băiatu’, sun la poliție’. Foarte rar stau mai mult de cinci minute cu motorul pornit. Dar seara sau la amiază sunt intervale de 10-15 minute când nu mai intră nicio comandă. Și când e frig, mai stai în mașină să te încălzești. Mă tot mut dintr-un loc în altul, pe străduțe, în parcări, dar e grav cu oamenii mai în vârstă. Te urmăresc din balcoane.”, a declarat românul care lucrează ca șofer în Germania.
Se pun avariile când dai cu spatele? Noile reguli ale Codului Rutier din 2025
Regula este inclusă în Codul Rutier german, care interzice „funcționarea inutilă a motorului”. Deși nu este nouă, autoritățile germane au devenit mai stricte în aplicarea sa. Amenzile pentru încălcarea regulii pot ajunge până la 80 de euro, iar scopul declarat este reducerea poluării fonice și atmosferice în zonele urbane. Germania nu este singura țară care aplică reglementări de acest fel. Franța, Elveția, Olanda, Norvegia și Marea Britanie au legi similare, iar în unele cazuri, cetățenii pot chiar raporta șoferii care lasă motorul pornit prin aplicații sau linii speciale de sesizare.
Rgulile rutiere care dau bătăi de cap șoferilor
În Germania, au apărut primele semafoare cu linii albe și cu numărătoare inversă. Sarcina principală a acestui semafor special este de a arăta pietonilor timpul rămas până când pot traversa în siguranță strada. Dacă semnalul pentru pietoni este verde și strada poate fi traversată în siguranță, numărătoarea inversă nu va fi afișată. Numărătoarea inversă semnalează pietonilor că pot traversa în siguranță strada în timpul rămas.
Afișajul de numărătoare inversă constă de obicei dintr-o serie de linii albe care arată timpul rămas. Pietonii pot folosi acest afișaj pentru a estima cât timp le mai rămâne pentru a traversa strada. Când numărătoarea inversă a expirat, semaforul pentru pietoni devine roșu, indicând că nu mai este sigur de traversat strada. Cu toate acestea, semafoarele cu numărătoare inversă sunt controversate. Recent, se aplică în Germania și regula celor 5 minute, care a declanțat nemulțumiri printre șoferi. Șoferii nu mai au voie să staționeze cu motorul pornit mai mult de 5 minute.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau