Se plătește impozit pentru banii primiți din vânzarea unei mașini? Puțini șoferi știu ce prevede legea
Dimensiune font:
Se plătește impozit pentru banii primiți din vânzarea unei mașini? Este întrebarea multor șoferi care decid să își vândă mașina personală. Legislația din România stabilește că, în general, dacă obții un venit, trebuie să plătești impozit, cu anumite excepții. Puțini șoferi știu ce prevede legea.
Se plătește impozit pentru banii primiți din vânzarea unei mașini?
Legea din România prevede clar situațiile în care o persoană care vinde o mașină trebuie sau nu să plătească impozit sau o altă taxă. În situația în care o persoană vinde bunuri care îi aparțin personal, fie imobile (cum ar fi o casă), fie mobile (cum ar fi o mașină), banii obținuți din aceste vânzări nu se impozitează. Dacă vinzi o mașină care e a ta, din patrimoniul personal, banii pe care îi primești nu se impozitează.
În schimb, dacă vinzi des mașini, ca o activitate constante, se aplică o altă lege. Autoritățile consideră că persoana face o activitate comercială din care obține venituri mari și constante și trebuie achitate toate obligațiile fiscale. O persoană trebuie să plătească impozit pe banii din vânzarea unei mașini doar dacă vinde mai multe mașini într-un timp scurt și face profituri uriașe.
Noi reguli și pentru șoferii care împrumută mașina personală
Codul Rutier 2025 stabileşte reguli clare pentru românii care împrumută maşina personală unei alte persoane. Șoferii români trebuie să știe că nu există un număr limitat de persoane care pot conduce un vehicul, cu condiţia ca fiecare şofer să deţină un permis valabil pentru categoria respectivă. Dacă persoana la volan nu are un permis valabil, proprietarul poate fi tras la răspundere penal. Șoferul care împrumută mașina unei alte persoane trebuie să fie atent la câteva detalii pentru a nu avea probleme cu legea. Încredințarea mașinii cuiva aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor poate atrage sancțiuni severe pentru proprietar, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.
O serie de reguli trebuie să respecte și șoferul care primește mașina împrumutată pentru că acesta va fi răspunzător pentru abaterile săvârșite la volan. Responsabilitatea pentru amenzi și contravenții aparţine şoferului, în cazul în care acesta comite o infracțiune rutieră. Printre cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei rutiere, care atrag sancțiuni, se numără depășirea limitei de viteză, trecerea pe roșu şi depășiri neregulamentare. Sunt și situații în care proprietarul vehiculului poate fi responsabil. De exemplu, dacă ITP-ul este expirat, șoferul va fi sancționat, dar responsabilitatea inspecției tehnice periodice aparține proprietarului. De asemenea, propritarul trebuie să plătească rovinietă sau asigurare obligatorie, în caz contrar amenda fiind emisă pe numele lui. Aceste reguli se aplică inclusiv pentru mașinile închiriate, astfel că atât șoferii, cât și proprietarii trebuie să verifice documentele vehiculului înainte de a-l conduce pe drumurile publice.
Legi stricte îi vizează și pe șoferii care își vând mașina personală. Dacă o persoană vinde mașina sau alte bunuri care îi aparțin, nu va plăti impozit pentru banii obținuți. În situația în care o persoană vinde constant mai multe mașini, atunci fapta este considerată sursă de venit sau afacere, iar banii obținuți din aceste vânzări se impozitează.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau