Cum pariază oamenii în diferite părți ale lumii?

Dimensiune font:

| 15-04-2025 09:36

 Ai tot auzit povești cu tipi care-și încearcă norocul la pariuri sportive sau la tot felul de jocuri și te-ai gândit că poate, cândva, o să-ți încerci și tu șansa. Unii se laudă că au dat lovitura cu bilete puse la fotbal, alții spun că și-au schimbat viața după ce au intrat în lumea jocurilor de cazino. Problema e că majoritatea poveștilor nu prea-ți arată ce se întâmplă în alte zone ale lumii, iar asta e un lucru tare interesant: fiecare cultură are propriile reguli și obiceiuri atunci când vine vorba de pariuri. De la poker la curse de cai și până la meciurile de cricket, vei vedea că e o nebunie total diferită în funcție de țară. Și totuși, un lucru e clar: acolo unde-i interzis, se caută soluții pe sub mână, iar unde-i permis, se face tam-tam cât cuprinde.

Dacă te-ai gândit să testezi piața de online, poate că ai dat de platforme precum jocsloturi.ro care oferă tot felul de jocuri, de la păcănele virtuale și până la pariuri live. Ideea e că aceste platforme funcționează după anumite legi, iar în fiecare colț de lume legislația se schimbă radical. S-ar putea să te trezești că un site la care vrei să-ți faci cont nu e legal în țara ta, deși e perfect acceptat la mii de kilometri distanță. Asta dovedește că pariurile sunt un peisaj complex, iar dacă vrei să știi cum stă treaba prin diverse zone, trebuie să privești cu atenție la reguli, licențe și, da, chiar și la mentalitatea locală față de jocuri de noroc.

Licențele

Când vine vorba de pariuri, multe țări vor să se asigure că totul se desfășoară în mod corect și transparent. Practic, licențele sunt ca niște permise de conducere: dacă deții una legală, ești recunoscut de autorități și poți să îți vezi de treabă fără să te ia nimeni la întrebări. Fiecare țară își are organismul său de reglementare. În unele locuri, instituțiile astea au reguli super stricte și aproape că te simți ca la un examen la care nu-ți permiți să greșești, iar în alte părți, autorizațiile se obțin mai ușor și se pot interpreta în fel și chip.

Un exemplu celebru e Marea Britanie, unde UK Gambling Commission face legea. Dacă te joci prin cazinourile licențiate acolo, poți sta liniștit că nimeni nu se joacă pe banii tăi altfel decât e corect. În alte regiuni, însă, lucrurile nu-s atât de clare. Să zicem că vrei să-ți deschizi un cazino online în Malta – acolo există Malta Gaming Authority, una dintre cele mai populare autorități de reglementare din Europa.

În Europa de Est, de exemplu, găsești situații în care guvernele emit licențe proprii. Dacă ai prieteni care pariază pariază la noi în țară, probabil ai auzit de ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc), care teoretic controlează toate platformele de acolo. Ei bine, astfel de instituții încearcă să se asigure că nimeni nu te păcălește. Ba mai mult, un site nelicențiat poate fi blocat sau amendat.

India

India are o relație intensă cu pariurile. Oamenii sunt înnebuniți după cricket – e fix sportul național, iar marile competiții atrag niște sume astronomice la pariuri. Treaba e că India nu are o lege unitară la nivelul întregii țări, ci mai degrabă fiecare stat își stabilește propriile reguli. Unele state permit anumite forme de jocuri de noroc, iar altele le interzic complet. Așa se face că, atunci când e un meci de cricket important, unii pariază legal, alții în clandestinitate, iar unii nici nu știu pe ce lume trăiesc, dar tot încearcă să-și pună un bilet.

Exemplul concret? Goa și Sikkim sunt două state mai relaxate și permit cazinouri fizice, ceea ce pentru un turist poate fi super interesant. Intri într-un cazino din Goa, dai de mese cu ruletă, blackjack, poker, tot tacâmul. Localnicii, însă, nu-s mereu la fel de încântați. Unii îi privesc sceptic pe cei care se țin de pariuri, iar alții se bucură de distracție ca și cum n-ar exista mâine.

Țările unde pariurile sunt comune

Te uiți la campionate mari de fotbal și constant vezi reclame la pariuri, iar când încerci să afli unde sunt la ei acasă, dai peste țări cu tradiție în jocurile de noroc. Marea Britanie e un exemplu de top: dacă e vorba de fotbal, rugby, cricket sau curse de cai, să nu te mire dacă vezi agenții de pariuri la aproape fiecare colț de stradă. Oamenii sunt obișnuiți să-și pună biletul chiar și înainte de job. Dacă e un derby din Premier League, ai să vezi un entuziasm de nedescris, iar agențiile știu să profite la maxim de asta, oferind promoții și cote care te fac să te scarpini puțin în cap.

Mai la vest, în Statele Unite, pariurile au avut drumul lor complicat, dar totuși, în anumite state, se pariază de zor pe meciurile din NFL, NBA sau MLB. Mai nou, s-a extins și fenomenul de pariuri pe eSports – competiții de jocuri video precum League of Legends sau Counter-Strike. Practic, dacă te plimbi prin Las Vegas, te ia cu amețeală de la atâtea cazinouri și promoții. Și nu e doar Vegas-ul, pentru că deja mai multe state americane au legalizat pariurile sportive, iar casele de pariuri online s-au înmulțit serios. Mai la sud, în țări precum Mexic sau Argentina, oamenii pariază cu pasiune pe fotbal, fiindcă acolo sportul e o religie.

Țările unde pariurile sunt interzise

Există însă și țări în care pariurile sunt privite extrem de critic, iar legislația nu lasă loc de interpretări. De obicei, motivele sunt de natură religioasă sau morală. În multe state din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită, orice formă de jocuri de noroc e strict interzisă. Dacă totuși îți vine ideea să pariezi, îți asumi riscuri uriașe, de la amenzi până la pedepse mult mai grave. Sunt și locuri unde legislația e neclară, dar, în principiu, autoritățile încearcă să blocheze complet accesul la site-urile de pariuri. În astfel de situații, mai apare câte un „mijlocitor” care să faciliteze pariurile pe ascuns, dar nimeni nu vrea să fie prins că participă la așa ceva.

Să zicem că ajungi în Coreea de Nord (deși e puțin probabil, dar hai să presupunem). Acolo, pariurile sunt un concept aproape inexistent pentru localnici, fiindcă regimul politic nu le permite și nici nu le promovează. Totuși, există mici zone turistice unde străinii au acces la cazinouri speciale, în care ai avea voie să pui un pariu la ruletă, dar să nu te aștepți la ceva prea grandios. Practic, legislația e făcută să mențină populația departe de orice fel de “distracție” care contravine ideologiei oficiale. Asta dovedește că pariurile nu-s doar o chestiune de bani, ci și de mentalitate, tradiție și control social.

Concluzie

Există țări care fac din pariuri un mod de viață și țări care le interzic cu strictețe, iar diferențele pornesc de la cultura și mentalitatea oamenilor, dar și de la legile stabilite de autorități. De la India, unde un meci de cricket poate genera o adevărată isterie a pariurilor, și până la Arabia Saudită, unde e riscant să te joci cu așa ceva, mapamondul pariurilor nu e deloc simplu. 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:23

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
 Bijuterii atemporale – Modele clasice care nu se demodează niciodată
28/04/2025 10:15

 Bijuterii atemporale – Modele clasice care nu se demodează niciodată Într-o lume in care moda se reinventează constant, unele elemente de stil reusesc să rămană neatinse de trecerea tim ...

Hipnoza, călătoria către sine și puterea vindecării profunde
28/04/2025 09:53

Adesea invăluită in mister, hipnoza incepe să fie tot mai mult recunoscută drept o poartă autentică spre vindecare emotională si transformare personală. Oana Herra, psihoterapeut si hipnoterapeut, expli ...

La 88 de ani, Marina Voica exclude să trăiască într-un azil din România:
28/04/2025 06:01

Cu toate că are 88 de ani si locuieste singură, Marina Voica exclude să-si petreacă ultimii ani din viată la azil, in urma experientelor trăite de alti seniori in majoritatea institutiilor din Romania. Re ...

Ce cumpără nașa pentru mireasă și nașul pentru mire. Cheltuielile pe care nu le-ai pus pe listă
28/04/2025 05:59

Nasii de cununie sunt mai mult decat invitati de onoare la o nuntă. In cultura traditională romanească, ei sunt considerati părintii spirituali ai mirilor si au un rol esential atat in desfăsurarea cununie ...

Se apropie sezonul piscinelor. Clorul folosit la tratarea apei, periculos pentru animale
27/04/2025 20:05

 Zilele devin mai lungi, temperaturile cresc si asta inseamnă că este si perioada perfectă pentru piscină. Totusi, este si momentul in care trebuie să fim foarte atenti la siguranta animalel ...

Ritualuri de frumusețe pentru o piele tânără: pași mici, efecte mari
26/04/2025 08:14

Într-o lume agitată, pielea noastră rămane martorul tăcut al fiecărei emotii, al fiecărei nopti nedormite si al fiecărei alegeri de zi cu zi. Frumusetea unei pieli tinere nu tine doar de varstă, c ...

De ce nu este recomandat dormitul pe burtă?
25/04/2025 14:20

De ce nu este recomandat dormitul pe burtă?   Somnul este un ritual al fiecăruia dintre noi, o activitate care influentează starea noastră de bine, productivitatea si sănătatea generală. Doar c ...

Cum reflectă Don Ron Jocuri trecerea Moldovei către jocurile online
25/04/2025 11:34

Cum reflectă Don Ron Jocuri trecerea Moldovei către jocurile online  În ultimii ani, Moldova a văzut o schimbare clară in modul in care oamenii abordează jocurile de cazinou. Platforma Don Ron ...

Cele mai comune probleme la centralele termice și soluții pentru remedierea lor
24/04/2025 11:39

Cele mai comune probleme la centralele termice si solutii pentru remedierea lor O centrală termică functionează aproape non-stop in sezonul rece, asa că e normal să apară mici probleme sau erori pe par ...

 Ce se întâmplă cu adevărat în creierul tău când îți reprimi emoțiile ani la rând
24/04/2025 10:52

 Ce se intamplă cu adevărat in creierul tău cand iti reprimi emotiile ani la rand    Cand alegi să nu simti, corpul tău simte in locul tău. Creierul nu ignoră emotiile, doar le trimite i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei