„România va intra, în câteva săptămâni, în sevraj”
Dimensiune font:
* „România a fost ca un tip care a mâncat și a băut câțiva ani pe datorie, la restaurant” - specialiștii susțin că situația României din acest an este cu mult mai gravă decât cea a Greciei din anul 2010 * atunci, Grecia a făcut implozie când a ajuns la un deficit bugetar de 10% din PIB, iar România a avut, anul trecut, un deficit bugetar de 9,3% * „Dacă nu vom adopta modelul sud-coreean, foarte probabil că peste 4 ani vom avea un Guvern format doar din partide extremiste. Atunci se va stinge lumina în România”, susține economistul Radu Georgescu
Eurostat a publicat săptămâna trecută, datele balanței publice, 2024 vs 2023, elemente care pot defini viitoarea traiectorie a României din următorii ani.
Economistul Radu Georgescu, specialist fiscal, unul dintre criticii actualelor metode de „salvare” a țării, precizează faptul că „România va trece în următorii ani printr-un regim foarte strict” și că „mai avem vreo câteva săptămâni până trecem cu toții, la regim”. „Metaforic vorbind, România a fost ca un tip care a mâncat și a băut câțiva ani pe datorie, la restaurant. Acest tip își făcea selfie-uri din restaurant și spunea ce viață grozavă are... Acum, cei de la restaurant i-au zis că trebuie să plătească toată consumația. Mai grav este că șeful restaurantului (Germania) nu vrea să mai dea mâncare gratuită acestui tip. Fondurile PNRR sunt blocate din anul 2023, iar pe fonduri europene (din perioada 2021-2027) am primit doar 5% din bani”, precizează Radu Georgescu.
Conform datelor Eurostat, deficitul bugetar al României din anul 2024 a fost de 160 miliarde lei, cel mai mare dintre țările din UE. „Ni s-a spus că în 2025 trebuie să avem deficit de 100 miliarde lei, Eu, ca economist care lucreaza de 20 de ani în financiar, habar nu am cum putem să reducem deficitul cu 60 miliarde lei/ an, fără să intrăm în sevraj economic. Suma de 60 miliarde lei este foarte mare pentru economia noastră”, precizează economistul.
„În 2025, conform datelor oficiale publicate de Eurostat, cheltuielile cresc mai repede decât veniturile și este logic că deficitul va depăși 10%”.
Radu Georgescu crede că situația României din acest an este cu mult mai gravă decât cea a Greciei din anul 2010. Atunci, Grecia a a făcut implozie când a ajuns la un deficit bugetar de 10% din PIB, iar România a avut, anul trecut, un deficit bugetar de 9,3%. „În 2025, conform datelor oficiale publicate de Eurostat, cheltuielile cresc mai repede decât veniturile și este logic că deficitul va depăși 10%. Diferențele față de Grecia 2010? Uniunea Europeană nu a lasat Grecia să intre în faliment. Grecii au primit 300 miliarde de euro pentru a se salva. Diferența este că Grecia se află în zona euro, iar falimentul Greciei era un pericol major pentru moneda euro... Uniunea Europeană are o atitudine diferită față de România. Au oprit de 2 ani finanțarea cu fonduri europene. În plus, în urmă cu 15 ani Germania era pe excedent bugetar și era motorul economiei. Azi, Germania este de 2 ani în recesiune, cu deficit bugetar și probleme mari legate de închiderea fabricilor auto... Este foarte complicat să reduci deficitele bugetare foarte mari. Grecia a tăiat cheltuielile bugetare, dar acest lucru a dus la foarte mulți ani de recesiune economică. Nici după 17 ani, Grecia nu a revenit la nivelul economic din 2008. România va intra și ea, în câteva săptămâni, în sevraj, iar acest sevraj va ține ani buni”, precizează Radu Georgescu.
Economistul crede că singura noastra șansă de a trece cu bine peste sevrajul economic este aceea a aplicării modelului sud-coreean. „După al Doilea Război Mondial, în 1950, PIB-ul Coreei de Sud era mult sub PIB-ul Romaniei. Antreprenorii din Coreea de Sud au intrat în politică și au format Guvernul. Ei au propus un plan economic pe 20 de ani, cu 3 puncte principale: toți oamenii trebuiau să muncească foarte mult, banii obținuți erau investiți 100% în educatie, spitale, infrastructură și fabrici, iar timp de 10 ani salariile și pensiile au fost inghețate. Au explicat că va fi greu 20 de ani, dar peste 20 de ani promiteau că țara va fi bogată. Oamenii au înțeles și s-au apucat de treabă. După 20 de ani de muncă susținută, Coreea de Sud a ajuns în top 15 economii din lume... Dacă nu vom adopta modelul sud-coreean, foarte probabil că peste 4 ani vom avea un Guvern format doar din partide extremiste. Atunci se va stinge lumina în România”, mai spune economistul Radu Georgescu. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau