Moldova n-are umbrelă; nici NATO, nici românească!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Tocmai ce mă decisesem să abordez subiectul din rândurile care urmează, când mi-a parvenit o știre care îl completeză de minune.
„Armata franceză desfășoară operațiuni de cartografiere militară în estul României, în special în zona Focșani Gate – un coridor strategic esențial pentru apărarea flancului estic al NATO.”
Focșani Gate este denumirea actualizată și anglo-americanizată a ceea ce era cunoscut sub numele de Poarta Focșanilor sau linia fortificată de apărare Focșani-Nămoloasa-Galați, construită între 1883-1885 (676 de guri de foc și 3 „fronturi întărite”) și modernizată în al Doilea Război Mondial, având ca scop realizarea unei linii defensive puternice în cazul unei agresiuni externe. Aici a fost planificată, în iulie 1917, ”Ofensiva de la Nămoloasa” , acțiune militară strategică, în scopul ruperii apărării forțelor Puterilor Centrale, în sudul Moldovei. Ofensiva a fost anulată ca urmare a evoluțiilor negative pe frontul rusesc din Galiția. În al Doilea Război Mondial, în 1944, când forțele sovietice au ajuns în nord-estul României, Carpații și Poarta Focșanilor au fost luate în considerare ca fiind fundamentale în ce privește încercarea de a câștiga timp și în acțiunea de uzare a forțelor sovietice. Planul germano-român a avut în vedere o apărare mobilă în zona Iașilor, blocarea înaintării forțelor sovietice peste Carpații Orientali și dirijarea trupelor inamice spre poartă, unde fuseseră luate măsuri ample pentru a fi făcută impenetrabilă. După schimbarea taberei din august 1944 însă, Armata Română s-a regrupat și s-a asigurat că forțele sovietice trec nestingherite prin Poarta Focșanilor. După război, fortificațiile care existau au fost dezafectate drept efect al intervențiilor ruse. Ruine ale lor mai pot fi văzute. Unele dintre ele sunt folosite de localnici ca beciuri pentru murături! Ulterior anexării Crimeii de către Federația Rusă și declanșării războiului din Donbas – adică în 2014 – România a propus în cadrul NATO operaționalizarea din nou a Porții Focșanilor. Dar, după cum se vede, un deceniu a trecut fără niciun răspuns!
În starea de acum, spun specialiștii, Poarta Focșanilor ar cădea în 24 de ore (48, într-o variantă mai optimistă...), dacă rușii ar ataca. Este „unul dintre cele mai critice terenuri militare operaționale din România. Servește pe post de pâlnie dinspre nord și creează un câmp de luptă propice tancurilor. Totuși, în circumstanțele potrivite, poate deveni o capcană operațională care lasă puține posibilități de scăpare”. Ca să poată proteja acest punct strategic, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, pentru că forțele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forțelor Terestre de la Sibiu. Doar că principala problemă în calea mobilității militare a NATO este lipsa infrastructurii din România. ”S-a făcut foarte puțin în această privință”, a declarat Phillip Petersen, președintele Centre for the Study of New Generation Warfare.
Dar, până la Poarta Focșanilor, e Moldova. Care, se pare, e parțial a noastră (baze aeriene de la Bacău la vale...), deloc a NATO (nicio bază militară), ci ar putea fi, în 24 de ore, a unui invadator care ar intra prin așa-numita ”Breșă basarabeană”, și apoi de la Iași mai la vale...
Înainte de a reproșa NATO că nu oferă o ”umbrelă” Moldovei, să acuzăm guvernanții care, în 35 de ani, nu au pus la punct infrastructura!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau