Vinovații de situația actuală a țării trebuie să plătească !
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Preocupările excesive pentru luptele politice din România le aruncă, pe cale de consecință, în plan secund pe cele pentru zona economică, aceea care ar trebui, în mod firesc, să se afle în centrul atenției. O campanie electorală începută pe la debutul anului 2024 și care, să sperăm, se va termina în mai 2025, a consumat și consumă energii și fonduri uriașe, cu totul disproporționate față de ceea ce va rezulta în final – un președinte cu mult mai puține și restrânse atribuții decât își închipuie electoratul naiv. Această situație pare a fi ilustrarea proverbului conform căruia s-a scremut un munte și s-a născut un șoricel...
Privită din afară, economia României a ajuns să fie văzută drept foarte nesigură; cel puțin aceasta este percepția comună a trei dintre cele mai mari agenții de rating la nivel internațional.
Nici analiza făcută din interior nu diferă foarte mult. Într-o recentă conferință de presă, referindu-se la starea economică a țării, președintele interimar a afirmat că ”deși nu este vorba despre o criză gravă, este clar că țara se află într-o situație dificilă”, adăugând că avem deficite bugetare foarte mari, consumăm de mulți ani mai mult decât ceea ce ne putem permite și, mai ales, atrăgând atenția că ””dacă ar apărea o recesiune economică, am ajunge să nu mai putem funcţiona”. Or, după cum semnalează unii analiști în domeniu, nu este imposibil ca, într-un viitor relativ apropiat, și pe fondul intenselor bătălii ale marilor puteri, recesiunea să bată la ușă și apoi s-o și deschidă. Mai mult decât atât, Ilie Bolojan a avertizat că, dacă nu se iau măsurile cuvenite, s-ar putea ajunge la măriri de taxe și impozite sau la măsuri și mai drastice, precum cele aplicate în guvernarea Băsescu-Boc; în cazul aplicării unor politici corecte, redresarea ar urma să se producă într-un interval de doi ani de eforturi intense. Și premierul Ciolacu este de părere că situația țării este una gravă, precizând că în Europa e criză economică, România a fost deja afectată – dar exprimându-și speranța că nu va intra în recesiune. Și Kelemen Hunor – al treilea pilon al actualei coaliții de la putere – atrage atenția că, ”dacă nu reuşim să reducem noi cheltuielile şi deficitul bugetar, dacă nu reuşim să creştem economia, urmează o perioadă dificilă”, punând și degetul pe o rană: ”anul trecut guvernanţii au cheltuit foarte mulţi bani de la buget pentru că a fost an electoral şi nici măcar nu au câştigat alegerile”. Încă și mai critică la adresa situației economice se exprimă opoziția – indiferent dacă e vorba de USR sau așa-zișii suveraniști.
Conform specialiștilor, principalele riscuri din 2025 ar fi reprezentate de: modificări în politica fiscală, intrarea în recesiune, dezinformarea, datoria publică și posibilitatea unor conflicte armate.
Avem, deci, o situație despre care toate vocile își exprimă îngrijorarea. În linii mari, se știe ce este de făcut; dacă va fi făcut, se va putea depăși acest nou moment de impas.
Problema e că, dacă s-a ajuns aici, s-a întâmplat datorită unor greșeli. Și, acolo unde există greșeli, trebuie să fie căutați – găsiți și pedepsiți în consecință - și vinovații. Nu este câtuși de puțin corect și moral ca, pentru păcatele (cu voie sau fără de voie...) unora, să plătească toți! Este foarte probabil ca un fel de sancțiune să fie reprezentată de votul de pe 4/18 mai; numai că unele variante de câștigători ar echivala cu agravarea situației...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau