Care e floarea care costa cât o casă de lux din Europa ? Acum poate fi cumpărată cu 8 lei firul

Dimensiune font:

| 21-04-2025 22:30

Care e floarea care costa cât o casă de lux din Europa ? Dacă acum poate fi achiziționată cu câțiva lei, a existat o perioadă în care cine poseda o asemenea floare însemna că deține o adevărată avere. Case, terenuri și afaceri erau vândute doar pentru a o avea.

 

 


Floarea care costa cât o casă de lux din Europa a decanșat o adevărată manie acum câteva secole printre comercianții și oamenii cu bani din Amsterdam, în Țările de Jos. Acolo, laleaua a devenit un simbol național care s-a păstrat până în ziua de azi, dar acum 300 de ani, prețul unui singur fir echivala cu cel al unei case elegante din cele mai luxoase cartiere ale orașului.

Care e floarea care costa cât o casă de lux din Europa ? Acum poate fi cumpărată cu 8 lei firul
O floare e întotdeauna frumoasă, dar cazul lalelei e unul special. Azi o putem găsi la orice colț de stradă, vândută cu câțiva lei, dar acum trei secole ea valora infinit mai mult.

 


Așa cum mirodeniile, condimentele venite dinspre străfundurile Asiei au cunoscut perioada lor de glorie, în care valorau enorm de mult, fiind destinate și accesibile doar regilor și nobilimii europene, la fel s-a întâmplat și cu laleaua ce ni se pare atât de banală azi.

Aproape jumătate din cele 120 de specii de lalele cunoscute sunt originare din Asia Centrală, deoarece se dezvoltă în veri extrem de calde și ierni aspre și reci. Lalelele erau o emblemă puternică pentru popoarele nomade și un semn binevenit al primăverii.

Poeții persani au celebrat frumusețea lalelei în secolul al XI-lea și, până în secolul al XIV-lea, lalelele sălbatice erau luate și plantate în grădinile palatelor otomane, ea devenind mai întâi simbolul Imperiului Otoman.

Este probabil că ambasadorii și trimișii din Europa de Vest le-au văzut pentru prima dată în aceste grădini.

 

Nu există nici o înregistrare a momentului în care prima lalea a părăsit Asia, dar raritatea și frumusețea ei au dus la o dorință uriașă pentru lalele în Europa secolului al XVII-lea, în special în Franța și, cel mai faimos exemplu, în Olanda.

 

Un câmp cu lalele ar fi însemnat o avere uriașă în Europa primelor decenii ale secolului al XVII-lea - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

O mare parte din fascinația pentru lalele se datora modului în care acestea se puteau transforma uneori dintr-o floare monocoloră într-o floare înflăcărată în culori contrastante în sezonul următor.

Cererea pentru cele mai frumoase și mai rar întâlnite soiuri de lalele din Olanda a dus la o nebunie cunoscută sub numele de „tulipmania”, adică „mania lalelei”.

 

Coincizând cu Epoca de Aur olandeză - care a durat de la sfârșitul secolului al XVI-lea până la sfârșitul secolului al XVII-lea - această nebunie i-a determinat pe cei bogați să își umple grădinile cu mult râvnitele flori.

La începutul secolului al XVII-lea, artiștii din regiunea europeană cunoscută pe atunci sub numele de Țările de Jos (Țările de Jos, Belgia și Luxemburg) au fost printre primii care au realizat picturi care înfățișau exclusiv flori.

Laleaua, floarea care a declanșat o adevărată manie în Olanda
„Tulipmania” a atins apogeul în Olanda în ianuarie 1637, când cele mai căutate lalele costau mii de guldeni pe bulb.

Mai mult, prețul pentru o singură lalea din soiul rar „Semper Augustus” - cea mai prețioasă varietate, cu petale albe și dungi roșii spectaculoase - a ajuns la 10.000 de guldeni, conform nationaltrust.org.uk.

Această sumă era suficientă pentru a cumpăra o casă de lux în cele mai dorite cartiere din Amsterdam, cele situate de-a lungul canalelor din oraș.

De asemenea,un bulb din același soi de lalea putea costa echivalentul a 10 ani de salariu al unui meșteșugar calificat.

Prețurile au crescut până la niveluri nesustenabile, ceea ce a dus la prăbușirea „tulipomaniei” în câteva luni. Bulbii și-au pierdut valoarea, iar mulți oameni au rămas fără averea investită în flori.

Pe măsură ce, în secolul al XVIII-lea, gusturile în materie de grădinărit s-au schimbat și s-au orientat către peisaje cu un aspect mai natural.

 

Astfel, în Marea Britanie cultivarea lalelelor a fost adoptată de cultivatori cunoscuți sub numele de „florari”. Spre deosebire de sensul modern al cuvântului, acești florari cultivau o anumită floare pentru calitățile sale decorative.

Aceste lalele erau cultivate din semințe și durau până la șapte ani pentru a produce un bulb înflorit.

Lalelele englezești erau clasificate în funcție de culorile lor: „Bybloemens”, în nuanțe de violet și violet pe alb, „Bizarres”, în nuanțe de mahon, cărămiziu sau maro pe galben și „Roses”, în diferite nuanțe de roșu pe crem.

O lalea denumită „breeder” era o lalea cu o culoare uniformă, care nu se desăvârșea încă în modelele căutate, cu formă de flăcări și pene.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, lalelele erau atât de populare încât multe orașe aveau o societate specializată în cultivarea și prezentarea florilor.

Popularitatea lalelelor a dăinuit de-a lungul secolelorr, ele rămânând o floare de primăvară preferată în case și grădin 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Kremlinul, reacție furioasă după ultimatumul Europei pentru Vladimir Putin: Nu puteţi vorbi aşa cu Rusia!
14/05/2025 06:39

Kremlinul a reactionat furios in legătură cu avertismentul lansat de Germania, impreună cu aliatii săi europeni, de a sanctiona suplimentar Rusia dacă nu se introduce incetarea focului pe 12 mai. Germania ...

Nava soților Ceaușescu se vinde la fier vechi. Care e prețul de pornire al licitației
14/05/2025 06:37

Fosta navă de protocol a Partidului Comunist, folosită de sotii Ceausescu pe Dunăre, este vandută acum la fier vechi. O navă de protocol care a apartinut sotilor Ceausescu este scoasă la licitatie pentru ...

Record de frig la Bâlea Lac! Cea mai rece noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani
13/05/2025 15:20

 Noaptea de 12 mai a adus un frig extrem la Balea Lac, unde termometrele au coborat pană la minus 6,3 grade Celsius, marcand cea mai scăzută temperatură inregistrată in această zi din ultimii 46 de a ...

Surse apropiate Kremlinului dezvăluie planurile lui lui Putin - Se va întâni liderul de la Kremlin cu Zelenski la Istanbul?
13/05/2025 14:21

  Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski merge la Istanbul unde il va astepta pe Vladimir Putin pentru discutii directe cu privire la pacea in Ucraina insă liderul de la Kremlin nu ...

Fraudă de milioane cu firme fantomă: O societate din construcții din București, prinsă într-o schemă de evaziune fiscală
13/05/2025 14:12

 "Ca urmare a valorificării rezultatelor digitalizării, respectiv prelucrării datelor din RO e-Factura, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au iniţia ...

Un nou val de scumpiri lovește România!
13/05/2025 12:17

Inflatia din Romania a rămas constantă in aprilie 2025, la un nivel de 4,9%, potrivit datelor furnizate marti, 13 mai, de Institutul National de Statistică (INS). În timp ce rata generală a inflatiei ...

Ziua în care scutul antirachetă de la Deveselu a devenit funcțional. Ce spuneau politicienii și analiștii de la acea vreme despre eficiența lui
13/05/2025 06:08

Acum 9 ani, in comuna Deveselu, judetul Olt, era pus in functiune celebrul scut antirachetă, parte a complexului de apărare Aegis Ashore construit in colaborare cu Statele Unite. Această structură defensiv� ...

Trump consideră că UE este „mai îngrozitoare decât China”. „Ne tratează foarte necinstit”
13/05/2025 06:05

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că Uniunea Europeană este mai rea decat China, la cateva ore după ce Washingtonul şi Beijingul au convenit să reducă reciproc tarifele punitive respecti ...

Ilie Bolojan: România se confruntă cu un război hibrid
13/05/2025 06:00

Presedintele interimar al Romaniei, Ilie Bolojan Presedintele interimar, Ilie Bolojan, a afirmat in cadrul unui interviu acordat Radio Europa Liberă că Romania nu este atacată direct, dar este vizată de ac ...

Trump ia în calcul să participe în Turcia la negocierile dintre Rusia și Ucraina, de joi: „Trebuie să ducem asta la capăt”
12/05/2025 21:31

 Presedintele american Donald Trump a declarat luni, 12 mai, că ia in calcul să participe la discutiile dintre Rusia si Ucraina, programate joi in Turcia, notează Reuters. Liderul de la Casa Albă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei