Care sunt țările care încă nu au abolit pedeapsa cu moartea și de ce nu mai poate fi reintrodusă în România
Dimensiune font:
Anul trecut, numărul oamenilor executați în urma deciziilor organelor judiciare a crescut cu 53% la nivel global, informează Amnesty International, organizația non-profit care face lobby pentru scoaterea în afara legii a pedepsei cu moartea în toate statele lumii. În total, 883 de oameni au fost executați legal în 2022, potrivit sursei citate, la care se adaugă și cazurile încadrate la informații clasificate.
Anul trecut, Kazakhstan, Papua Noua Guinee, Sierra Leone și Republica Centrafricană au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile. Astfel, numărul statelor care nu mai aplică pedeapsa capitală a ajuns la 112, informează Al Jazeera. Numărul acestora a oscilat destul de mult în ultimii ani.
23 de state încă au păstrat pedeapsa capitală, dar nu au executat pe nimeni în ultimii zece ani. Astfel, se consideră că pedeapsa cu moartea a fost abolită în practică, de facto, nu și legal, de jure. Printre statele aflate în această situație se numără: Rusia, Coreea de Sud, Maroc, Algeria, Muritania, Mali, Niger, Liberia, Ghana, Camerun, Tadjikistan, Laos, Eritrea, Malawi, Kenya, Tanzania, Sri Lanka, Eswatini etc.
În prezent, 55 de state încă mențin pedeapsa cu moartea și o și aplică, mai frecvent sau mai rar: SUA, China, Japonia, Belarus, Pakistan, India, Afganistan, Myanmar, Thailanda, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, Iran, Irak, Siria, Arabia Saudită, Libia, Egipt, Yemen, Libia, Iordan, Sudan, Sudanul de Sud, Etiopia, Uganda, Congo, Nigeria, Somalia, Zimbabwe, Botswana, Indonezia, Malaezia, Guyana, Cuba, Belize etc. Belarus este singura țară din Europa în care au loc execuții.
Pedeapsa cu moartea, secret de stat în China
China ar fi țara în care se aplică cele mai multe condamnări la moarte, potrivit Amnesty International, peste 1.000 anual. Totuși, datele referitoare la pedeapsa capitală sunt clasificate, considerate secrete de stat.
În 2022, 883 de oameni au fost executați în 20 de state, o creștere cu 53% față de 2021, relatează sursa citată.
Date transparente referitoare la execuții sunt disponibile în Iran, cu +500 anual și Arabia Saudită, în jur de 200 pentru același interval de timp.
În Statele Unite ale Americii (SUA), în 2023, minimum 23 de prizonieri au fost executați prin injecția letală, arată raportul Death Penalty Information Center.
În Arabia Saudită, pedeapsa capitală se aplică prin decapitare, iar în Somalia și Coreea de Nord prin împușcare. În Japonia, Egipt, Iordania, Irak, Kuweit, Singapore, Bangladesh și Pakistan, execuțiile se fac prin spânzurare, se arată într-un raport al Parlamentului European.
În România, pedeapsa cu moartea s-a aplicat pentru ultima dată în decembrie 1989, execuția soților Ceaușescu. În Franța, în 1977, în Spania în 1975, în Marea Britanie în 1964, iar în Italia în 1947.
La nivel internaţional, au fost adoptate mai multe instrumente juridice care se referă explicit la abolirea pedepsei cu moartea.
Țara noastră este stat semnatar al Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale. Astfel, potrivit Protocolului nr. 6, art. 1, „Pedeapsa cu moartea este abolită. Nimeni nu poate fi condamnat la o asemenea pedeapsă, nici executat”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau