Castelul Peleș a ajuns o ruină după ce a fost „retrocedat” Casei Regale
Dimensiune font:
Castelul Peleș a ajuns o ruină, după ce a fost retrocedat Casei Regale. La rândul său, Casa Regală l-a închiriat statului român pentru a amenaja un muzeu acolo.
Acum, Casa Regală susține că a acceptat o chirie „disproporționat de mică” pentru ca statul să plătească cheltuielile de întreținere, dar instituțiile statului nu sunt de acord.
Acea chirie, pe care Casa Regală o consideră „disproporționat de mică” se ridică la suma de 217.000 de euro, anual. Castelul Peleș a fost retrocedat Casei Regale în 2007. Un calcul simplu arată că în 17 ani, Casa Regală a încasat de la statul român suma aproape 3,7 de milioane de euro, din chirie.
Încasările din vânzarea biletelor rămân în buzunarul statului. Valoarea biletelor variază în funcție de turul solicitat de turiști (tur de bază – doar parter și tur complet – parter și etaje) între 50 de lei și 150 de lei, în timp ce la Pelișor, valoarea unui bilet este de 30 de lei. Anual, Peleșul este vizitat de aproape 400.000 de turiști, potrivit rapoartelor de activitate publicate pe site-ul oficial al muzeului. Excepție fac anii de pandemie când numărul turiștilor interesați de domeniul regal de la Sinaia a scăzut la jumătate. În anul 2023 au fost raportați 377.528 de vizitatori, iar în 2024, până la 30 septembrie, au fost înregistrați 296.253 vizitatori.
Problemele Castelului sunt multe. Există o avarie la rețeaua de apă, astfel că toaletele nu funcționează. În lipsa apei, nu merg nici centralele pentru încălzire. Astfel, sunt puse în pericol obiectele de patrimoniu din muzeu, pentru că nu suportă prea sensibile pentru a suporta șocul termic.
În plus, angajații muzeului acuză că sunt nevoiți să lucreze în frig, îmbrăcați cu două-trei geci pentru a rezista câte opt ore zilnic unor temperaturi uneori sub 10 grade Celsius.
O altă problemă este acoperișul spart, prin care se scurge apă pe exponate.
Proiectele de restaurare au fost anunțate încă din septembrie 2023 când ministrul Culturii, Raluca Turcan, a postat pe pagina de Facebook o serie de fotografii din interiorul Peleșului care surprindeau stricăciunile provocate de infiltrații. Sunt mai multe încăperi unde angajații muzeului au pus la acea vreme ligheane și găleți, dar și folii din plastic, pentru a proteja exponatele de apa care se scurgea prin acoperișul spart.
Terasele Peleșului sunt sprijinite de mai mulți ani în proptele din lemn. Din cauza stării de degradare, nu sunt deschise publicului, turiștii fiind avertizați cu un anunț agățat pe un șnur care are rol de barieră.
O casă de pe domeniul Peleș, Casa Cavalerilor, a devenit vizuină pentru vulpi. Casa Cavalerilor este monument istoric din aceeași categorie cu Peleș, Pelișor, Vila Economat, Vila Șipot, Complex Stăvilar, Castelul Foișor, Hotel Bastion – Casa Ceramicii, Vila Veche, Vila Nouă, toate aceste construcții făcând parte din domeniul regal de la Sinaia.
Casa Cavalerilor este deținută de un proprietar privat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau