Cuba îşi întredeschide porţile
Dimensiune font:
Zeci de persoane stăteau la coadă luni într-un cartier central din Havana pentru a se informa, a depune actele şi a afla dacă se poate, în cazul lor, să obţină paşaport pentru a călători în afara ţării. Din 14 ianuarie, cubanezii nu mai au nevoie de permis de ieşire sau de scrisoare de invitaţie pentru a pleca în străinătate. După venirea lui Fidel Castro la putere, în 1959, au fost impuse restricţii dure călătoriilor în străinătate pentru a frâna exodul. Acum cubanezii nu mai au nevoie decât de paşaport pentru a călători în afară şi pot rămâne în exterior timp de doi ani, dublu faţă de înainte, fără teamă că le vor fi confiscate proprietăţile sau bunurile, notează marţi ziarul La Razon.
Una din persoanele cele mai dornice să-şi scoată paşaportul este bloggera oponentă Yoani Sánchez, care a asigurat că guvernul i-a refuzat de 20 de ori eliberarea unui document de călătorie în ultimii cinci ani. Aşa cum s-a insinuat de la început, medicii şi alţi profesionişti care - potrivit guvernului - sunt datori statului pentru educaţia primită vor întâmpina restricţii. Autorităţile au anunţat totodată că ofiţerii superiori, care au avut acces la documente secrete, sau vedetele sportului, care ar putea câştiga o avere în străinătate comparativ cu salariile din Cuba, vor întâmpina şi ei restricţii. Nu este clar nici dacă membrii organizaţiilor disidente îşi vor putea ridica premiile din străinătate, dar vor putea călători mai liber.
Pe de altă parte, majoritatea ţărilor pretind viză cubanezilor iar costurile de obţinere sunt foarte ridicate. Guvernul poate de asemenea refuza permisele de călătorie din motive de securitate sau de interes public, prin urmare restricţiile vor continua. Potrivit disidenţei cubaneze, obiectivul principal al acestei legi este ca diaspora cubaneză să trimită mai mulţi bani în insulă în aceste momente critice pentru economia ţării. Mai ales acum când viaţa preşedintelui Hugo Chavez atârnă de un fir, iar Cuba ar putea rămâne fără principala sa sursa energetică asigurată de liderul venezuelean.
Studiile realizate de autorităţile cubaneze elimină totuşi posibilitatea unei plecări masive a profesioniştilor din ţară. Departamentul pentru Migraţie a informat că din 2000 s-au primit circa un milion de cereri de plecare, din care care au fost autorizate 99,4%. Aceeaşi sursă asigură că dintre cei care au plecat temporar în străinătate, doar 12,8% au rămas definitiv în exterior. În aceeaşi perioadă au plecat peste 150.000 de absolvenţi universitari, din care doar 10% au rămas în străinătate. Chiar şi aşa numiţii 'dezertori' s-ar putea reîntoarce în ţară, dacă au trecut peste 8 ani de la plecarea lor.
La Ambasadele Mexicului, Spaniei şi alte ţări din Havana s-a remarcat luni o creştere a numărului de cubanezi care au venit să depună actele pentru viză, potrivit unui diplomat din capitala cubaneză. După SUA, Spania este destinaţia cea mai râvnită. Responsabila pentru Emisfera Occidentală din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Roberta Jacobson, a declarat luni în vizita sa la Madrid, că 'rămâne de văzut dacă această măsură va fi implementată într-un mod cât mai deschis'. 'Dacă este aşa va fi un lucru pozitiv', a spus ea la conferinţa desfăşurată la Casa Americii, unde a precizat că 2013 se prezintă ca un an promiţător pentru America Latină pentru că regiunea trăieşte un mare avânt, datorită politicilor democratice şi rezistenţei economiei lor în faţa crizei.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau