Filiera Coldea din Justiţie: cazul primarului Robert Filip
Dimensiune font:
Primarul din Rovinari, Robert Filip (PNL), trimis în judecată într-un dosar EPPO, pentru o presupusă fraudă de 3 milioane de euro din bugetul UE,ar fi apelat în 2023 la gruparea Coldea – Dumbravă – Trăilă pentru a-şi rezolva problema din Justiţie și chiar ar fi plătit 200.000 de euro dintr-un total cerut de 750.000 de euro, scrie Mediafax.
În mai 2022, la solicitarea EPPO, în Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi zona Deltei Dunării se fac 15 percheziţii în legătură cu presupuse fraude legate de fonduri europene de peste 3 milioane de euro. EPPO suspecta 3 persoane (pe primarul Filip, pe socrul său şi pe un om de afaceri din Ilfov) că, la începutul anului 2018, începuseră să formeze un grup infracţional organizat pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării din POR 2014-2020.
Procurorii europeni bănuiau că aceste persoane au pus la punct un sistem prin care fondurile europene erau folosite în alte zone ale României, din afara Deltei Dunării, uar preţurile erau supraestimate pentru ca şi rambursările din fonduri UE să fie mari.
În acest dosar, EPPO estima un prejudiciu total de 14,4 milioane de lei (3 milioane de euro) și pe 19 decembrie 2022, EPPO a trimis cazul spre judecata Tribunalului Bucureşti, acuzând oficial 5 persoane şi 3 companii.
Cele 5 persoane acuzate în dosarul EPPO de infracţiuni de corupţie sunt: Robert Filip, primarul din Rovinari, Vasilica Tebeică, Letiţia Maria Diculescu Nedelschi, Gabriel Florin Lupu şi Constantin Brâncuţi Pătraşcu Mincu. Firmele acuzate sunt: Covabum Prodcom SRL, LGM Concept SRL, Madofil Star SRL, Romimplanti SRL. Ca părţi civile în acest proces, în 2022, s-au constituit Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei dar şi Ministerul Investiţiilor
Primarul din Rovinari ar fi apelat la Gruparea Coldea
În cursul anului 2023, primarul Robert Filip ar fi apelat la gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă pentru a-şi rezolva problema din Justiţie, potrivit unor surse din mediul judiciar.
Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi cerut primarului din Rovinari, Robert Filip, 750.000 de euro pentru „rezolvarea” – cumva etapizată – a dosarului său din Justiţie, susţin aceleaşi surse.
La acel moment, al trimiterii în judecată, primarul din Rovinari era sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune impusă de EPPO. La gruparea Coldea – Dumbravă - Trăilă, primarul Filip ar fi ajuns printr-o rudă a sa (naş/Garda de Mediu) care l-ar fi cunoscut pe Bogdan Neidoni, prieten al lui Florian Coldea şi fost ofiţer SRI.
În cazul primarului Robert Filip, traseul pare să fi fost acelaşi ca în cazul Cătălin Hideg, aflat în instrumentarea DNA.
Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi încasat iniţial de la primarul din Rovinari 200.000 de euro (1.100.000 de lei) pentru a-l „scăpa” pe acesta de controlul judiciar iar o parte din bani ar fi intrat în conturile firmei lui Florian Coldea/ D. Cocoru ( SC Strategic Sys SRL), viraţi de către firma lui Dumitru Dumbravă, la fel ca în speţa Hideg.
Cei 200.000 de euro ar fi fost încasaţi pentru „studiu dosar” în cadrul procedurii de „optimizare” judiciară, în acte fiind trecut şi numărul de dosar aflat la acel moment pe rolul instanţei româneşti. Sumele ar fi fost plătite din conturile mamei primarului Filip.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau