Inspecția fiscală la persoanele fizice. Ce este important de știut
Dimensiune font:
Cu ideea inspecțiilor și verificărilor fiscale ale firmelor și persoanelor fizice autorizate suntem obișnuiți, mai puțin obișnuiți suntem cu inspecțiile fiscale la persoanele fizice, însă acest lucru se poate întâmpla atunci când există suspiciuni legate de veridicitatea declarațiilor fiscale iar procedura este prevăzută de Codul de procedură fiscală.
Pentru ca un contribuabil să poată fi inspectat sunt cîțiva pași care trebuie respectați. În primul rând constribuabilul trebuie anunțat cu cel puțin 14 zile înainte de data începerii verificării fiscale, iar înștiințarea trebuie să cuprindă următoarele informații:
temeiul juridic al verificării;
data de începere a verificării;
perioada ce urmează a fi supusă verificării;
posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării;
locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul;
informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare;
solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.
Cel care ar urma să fie verificat de către inspectorii fiscali are dreptul de a cere p amânare a date la care să aibă loc controlul însă numai odată și numai pentru motive justificate.
În timpul verificării, contribuabilul are dreptul la asistența juridică a unui avocat ori a unui specialist în fiscalitate.
Contribuabilul are dreptul să ceară schimbarea locului unde are loc controlul fiscal, ori la domiciliu ori la persoana care acordă asistența juridică.
Contribuabilul trebuie în mod obligatoriu să fie informat pe parcursul procesului de verificare asupra constatărilor inspectorilor fiscali.
Rezultatul verificărilor făcute de inspectorii fiscali pot fi contestate, respectiv decizia de impunere. Contestația se face în scris în cel mult 30 de zile de la data comunicării deciziei.
Obligațiile contribuabilului pe parcursul inspecției fiscale
să se prezinte la locul, data și ora stabilite pentru efectuarea inspecției fiscale și să să furnizeze toate informaţiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale;
la cererea organului fiscal, cei verificați trebuie să pună la dispoziția inspectorilor registrele, evidenţele, documentele de afaceri, precum şi orice alte înscrisuri relevante pentru clarificarea stării de fapt fiscale;
trebuie să le permită inspectorilor efectuarea cercetărilor la faţa locului, indiferent de locul unde se desfăşoară controlul - totuși, se poate refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, care se poate face forțat numai dacă un judecător a autorizat acest lucru.
Atunci când un contribuabil e supus unei verificări fiscale personale, i se cere să aducă o declarație de patrimoniu și venituri, pe care trebuie să o completeze cu informațiile privind bunurile imobile și mobile deținute, veniturile sale ș.a.m.d, mai scrie avocatnet.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau