INTERVIU cu Matt Ian DAVID, CEO al companiei românești DAN AIR - despre taxa pe kerosen, un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor între statele membre ale Uniunii Europene

Interviu Dan Air - Cover(1)

Dimensiune font:

| 08-10-2024 10:56

INTERVIU cu Matt Ian DAVID, CEO al companiei românești DAN AIR - despre taxa pe kerosen, un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor între statele membre ale Uniunii Europene

Matt Ian DAVID, CEO DAN AIR despre o impunere a taxei pe kerosen: “Din cauza scumpirilor călătorii au fost mai cumpătați în a-și achiziționa vacanțe, multe dintre destinațiile clasice de vacanță Turcia sau Grecia au performat cu mult sub așteptări, având un factor de încărcare mediu de 80%”

Taxa pe kerosen este un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor între statele membre ale Uniunii Europene. Aceasta a fost gândită pentru a reduce impactul negativ la industriei aviatice asupra mediului. Deși au fost extrem de vehemente în trecut, statele Uniunii par să încline mai degrabă spre amânarea acestei taxe. Totuși, de anul viitor companiile aviatice sunt obligate să folosească combustibili din surse sustenabile, care au un preț dublu față de cel actual. Cum vor afecta aceste noi măsuri industria aviatică și cum va impacta prețul biletelor de avion și comportamentul de călătorie, ne explică Matt Ian DAVID, CEO al companiei românești DAN AIR.

1. Cum vedeți, din perspectiva companiei pe care o conduceți, introducerea unei taxe pe kerosen la nivel european? Care ar fi principalele provocări pentru industria aviatică?

Europa continuă să creeze un mediu anticoncurențial în ceea ce privește aviația la nivel mondial. Operatorii aerieni sunt suprataxați în ceea ce privește emisiile de CO2, reglementarea privind drepturile pasagerilor (UE) nr. 261/2004, obligativitatea ca din anul 2025, transportatorii aerieni să folosească combustibili de tip SAF (Sustainable Aviation Fuel) care au un preț dublu față de JET A1, iar mai nou prin introducerea acestei taxe suplimentare și prin interzicerea transportului de combustibil adițional (tankering) din afara UE va duce la o creștere semnificativă a prețului biletelor de avion.

2.  S-a vorbit până de curând despre obligativitatea impunerii taxei pe kerosen însă acum statele europene par să revină asupra deciziei.

Sperăm ca această taxă să nu devină obligatorie deoarece ar reprezenta doar o suprataxare din moment ce oricum se plătesc taxele privind emisiile de CO2 , așadar scopul introducerii unei noi taxe, care să crească și mai mult costul combustibililor nu este altceva decât o încălcare a principiilor de taxare. Această creștere va genera o încetinire a dezvoltării industriei aviatice.

3.  Taxa pe kerosen ar putea afecta prețul biletelor de avion pentru consumatori. Cât de mult credeți că vor crește prețurile pentru călători?

Cu siguranță, până la urmă este principiul de comerț ca orice creștere de taxe sau accesorii să fie imputată clientului final, așadar, ne așteptăm la o creștere cu cel puțin 10% a prețului biletelor, această creștere nefiind coroborată doar cu introducerea taxei pe kerosen și totodată reflectă și nivelul de inflație.

4. Cum credeți că ar putea fi afectată piața turistică globală și, în particular, piețele sensibile la preț, precum cele din Sud Estul Europei? Au apărut deja anumite trenduri în industrie după introducerea acestei taxe?

Așa cum am observat în vara acestui an, călătorii au fost mai cumpătați în a-și achiziționa vacanțe, iar asta s-a văzut nu doar la nivelul tour operatorilor, ci și ai transportatorilor aerieni. Multe dintre destinațiile clasice de vacanță Turcia sau Grecia au performat cu mult sub așteptări, având un factor de încărcare mediu de 80% în condițiile în care anterior, media era de 95%. Acest lucru este un efect resimțit al scumpirilor la nivel european, fără a se ține cont de introducerea noii taxe, prin urmare ne vom aștepta ca anul viitor declinul să continue.

5. Cum anticipați că vor reacționa pasagerii la o posibilă scumpire a biletelor? Vor căuta alternative de transport sau vor reduce numărul zborurilor? Există riscul de a scădea cererea de călătorii cu avionul în Bacău, orașul unde operați acum zboruri?

Cum au reacționat de fiecare dată. Pasagerii își vor regândi planurile de vacanță și vor evita un transport costisitor cu avionul. Cum s-a întâmplat în această vară, mulți dintre ei au ales turismul național și alte metode alternative de transport (mașină personală, trenuri sau autobuze).

În ceea ce privește baza noastră operațională din Bacău, nu prevedem o scădere semnificativă a traficului deoarece acesta se bazează pe călătorii sezoniere necesare profilului nostru de pasageri (vizite la rude sau prieteni și cei ce muncesc în Europa).

6. Cum credeți că vor reacționa companiile aeriene low-cost sau cele mai mici în fața acestor schimbări? Va deveni competiția mai acerbă sau vom vedea o consolidare a pieței?

Competiția este deja distorsionată în defavoarea operatorilor mici care nu se pot angaja într-o competiție pe termen lung cu operatorii mari low-cost precum Wizz Air sau Ryanair care practică o politică de dumping ce depășește pragul maxim legal cu scopul de a scoate operatorii mici de pe rutele concurente.

Cu toate că reglementările în domeniu de principiu stimulează concurența loială, există multe alte probleme în industrie în principal în ceea ce privește libertatea de contractare unde mulți dintre furnizorii ce dețin monopol pe piața de consumabile (roți sau frâne) nu doresc să lucreze direct și cu operatorii mici, oferind discounturi considerabile tot operatorilor mari fapt ce adâncește și mai tare prăpastia concurențială creată în mod artificial.

7. Există voci care susțin că o taxă pe kerosen ar putea să afecteze negativ industria aviatică și implicit cea turistică, fără a produce un impact semnificativ asupra mediului. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, soluții alternative mai eficiente pentru reducerea emisiilor de carbon din aviație?

Taxa pe kerosen nu este altceva decât un alt mod de a crește costurile de trai ale europenilor pentru că acest lucru va duce la scumpiri în masă generate de costurile operaționale crescute cu lanțurile de aprovizionare pe calea aerului. Așadar este normal că această măsură nu va avea niciun impact asupra mediului mai ales că nu industria aviatică este cea care poluează semnificativ, aceasta fiind doar 2% din totalul emisiilor globale, dar cu toate acestea sectorul aviatic este cel mai penalizat din punct de vedere al protecției mediului.

8. Ce măsuri tehnice sau operaționale implementați în cadrul companiei pentru a eficientiza consumul de combustibil și pentru a reduce amprenta de carbon?

Măsurile implementate de DAN AIR sunt de natură tehnică operațională și avem în vedere în primul rând identificarea rutelor optime în raport cu fenomenele meteo din spațiul aerian în care zburăm, dar și instruirea echipajelor cu privire la efectuarea unor proceduri cum ar fi coborârea continuă care menține motoarele aeronavei la un regim de funcționare redus și implicit reduce consumul de combustibil.

9. Anticipați că unele rute sau destinații mai puțin profitabile ar putea fi afectate în urma creșterii costurilor legate de combustibil? Ar putea anumite destinații turistice să devină mai puțin accesibile pentru călători? Care ar fi acestea?

Întotdeauna rutele mai lungi vor fi mai puțin profitabile deoarece va exista un consum mai mare de combustibil. Este considerat că zborurile care prezintă un echilibru între costurile de operare și câștigurile financiare sunt cele care au în medie o durată de zbor de 1.5h, așadar orice zbor care se situează sub sau peste această medie au o rată de profitabilitate mai scăzută.

Cu siguranță sunt multe destinații turistice care vor deveni mai scumpe, în special cele din Europa unde se aplică aceste taxe suplimentare, în condițiile în care în afara Uniunii aceste taxe nu există, așadar țările care nu sunt membre ale UE pot oferi tarife mai mici la pachetele de vacanțe deoarece și costurile lor de operare sunt mai mici, nefiind nevoite să plătească taxele stabilite la nivel comunitar.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
SEMN? – Congresul SUA și Monumentul Washington lovite de Fulger în noaptea Anului Nou
02/01/2025 14:12

Trecerea in noul an 2025 a fost una furtunoasă in Statele Unite. Nu doar, la figurat – atentatele teroriste – ci si la propriu – cu o ploaie intensă si descărcări electrice puternice. Mai multe clăd ...

Carnagiu la New Orleans. 15 oameni au fost uciși într-un atac terorist
02/01/2025 11:49

15 oameni au fost omorati si cel putin alti 35 răniti intr-un atac terorist care a avut loc in orasul american New Orleans. Soferul a intrat intentionat in multimea care sărbătorea Anul Nou si apoi a iesit d ...

Situație dificilă în stânga Nistrului. Transnistrenii mai au cărbuni pentru mai puțin de două luni: 'Îmbrăcați-vă gros și luați medicamente'
02/01/2025 10:47

Locuitorii din stanga Nistrului nu mai primesc nici apă caldă, nici agent termic, după ce in regiune a fost sistată furnizarea gazelor, ca urmare a deciziei concernului rus Gazprom. Cateva spitale si insti ...

Un cățel, primul care a intrat în Schengen prin Vama Petea, în aplauzele polițiștilor de frontieră
01/01/2025 19:01

Un moment inedit la Vama Petea: un cătel simpatic a fost primul care a trecut granita, in aplauzele politistilor de frontieră, marcand intr-un mod neasteptat inceputul aderării la spatiul Schengen. La miezu ...

Elon Musk l-a numit pe Zelenski „Campionul absolut al jafurilor” pe fondul alocării a 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina
01/01/2025 15:17

Miliardarul Elon Musk l-a numit pe presedintele ucrainean Volodimir Zelensky „campionul absolut al jafurilor de bani de la contribuabili”, ca reactie la anuntarea unui nou ajutor de 2,5 miliarde de dolari a ...

Polonia preia, la 1 ianuarie, preşedinţia rotativă a UE. Prioritățile Varșoviei pentru următoarele șase luni
01/01/2025 12:01

Polonia preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025 pentru o perioadă de şase luni (ianuarie-iunie 2025). Acest stat a mai deţinut preşedinţia Uniunii in 2011. Evenimen ...

Ministrul Predoiu a trecut simbolic, de Revelion, granița cu Bulgaria, după intrarea României pe deplin în Schengen
01/01/2025 11:50

Romania a intrat, miercuri, 1 ianuarie 2025, pe deplin in Spatiul Schengen. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu si omologul său bulgar Atanas Ilkov au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră dintre c ...

Final de epocă: Ucraina confirmă că opreşte din 1 ianuarie tranzitul gazului rusesc către Europa
01/01/2025 11:37

Nicio livrare de gaz rusesc către Europa prin gazoductele ucrainene nu va mai fi efectuată pe 1 ianuarie, a confirmat marţi operatorul acestei reţele de conducte, consfinţind astfel sfarşitul acordului de ...

Controlul călătorilor va fi eliminat la 40 de puncte de trecere a frontierei de la 1 ianuarie / Lista punctelor de trecere fără control cu Bulgaria și Ungaria
30/12/2024 19:02

 Poliţia de Frontieră Romană este pregătită să intre in Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025, cand controlul va fi eliminat la 40 de puncte de trecere a frontierei &nda ...

Cum va fi vremea în noaptea de Revelion / Prognoza meteo până în 12 ianuarie, pentru fiecare regiune a țării
30/12/2024 14:58

 De Revelion, vremea va fi inchisă in toată tara, inclusiv in Bucuresti, unde temperaturile vor scădea pană la minus 3 grade Celsius. În primele două zile din 2025, se va incălzi in majoritatea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei