INTERVIU cu Matt Ian DAVID, CEO al companiei românești DAN AIR - despre taxa pe kerosen, un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor între statele membre ale Uniunii Europene

Dimensiune font:

| 08-10-2024 10:56

INTERVIU cu Matt Ian DAVID, CEO al companiei românești DAN AIR - despre taxa pe kerosen, un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor între statele membre ale Uniunii Europene

Matt Ian DAVID, CEO DAN AIR despre o impunere a taxei pe kerosen: “Din cauza scumpirilor călătorii au fost mai cumpătați în a-și achiziționa vacanțe, multe dintre destinațiile clasice de vacanță Turcia sau Grecia au performat cu mult sub așteptări, având un factor de încărcare mediu de 80%”

Taxa pe kerosen este un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor între statele membre ale Uniunii Europene. Aceasta a fost gândită pentru a reduce impactul negativ la industriei aviatice asupra mediului. Deși au fost extrem de vehemente în trecut, statele Uniunii par să încline mai degrabă spre amânarea acestei taxe. Totuși, de anul viitor companiile aviatice sunt obligate să folosească combustibili din surse sustenabile, care au un preț dublu față de cel actual. Cum vor afecta aceste noi măsuri industria aviatică și cum va impacta prețul biletelor de avion și comportamentul de călătorie, ne explică Matt Ian DAVID, CEO al companiei românești DAN AIR.

1. Cum vedeți, din perspectiva companiei pe care o conduceți, introducerea unei taxe pe kerosen la nivel european? Care ar fi principalele provocări pentru industria aviatică?

Europa continuă să creeze un mediu anticoncurențial în ceea ce privește aviația la nivel mondial. Operatorii aerieni sunt suprataxați în ceea ce privește emisiile de CO2, reglementarea privind drepturile pasagerilor (UE) nr. 261/2004, obligativitatea ca din anul 2025, transportatorii aerieni să folosească combustibili de tip SAF (Sustainable Aviation Fuel) care au un preț dublu față de JET A1, iar mai nou prin introducerea acestei taxe suplimentare și prin interzicerea transportului de combustibil adițional (tankering) din afara UE va duce la o creștere semnificativă a prețului biletelor de avion.

2.  S-a vorbit până de curând despre obligativitatea impunerii taxei pe kerosen însă acum statele europene par să revină asupra deciziei.

Sperăm ca această taxă să nu devină obligatorie deoarece ar reprezenta doar o suprataxare din moment ce oricum se plătesc taxele privind emisiile de CO2 , așadar scopul introducerii unei noi taxe, care să crească și mai mult costul combustibililor nu este altceva decât o încălcare a principiilor de taxare. Această creștere va genera o încetinire a dezvoltării industriei aviatice.

3.  Taxa pe kerosen ar putea afecta prețul biletelor de avion pentru consumatori. Cât de mult credeți că vor crește prețurile pentru călători?

Cu siguranță, până la urmă este principiul de comerț ca orice creștere de taxe sau accesorii să fie imputată clientului final, așadar, ne așteptăm la o creștere cu cel puțin 10% a prețului biletelor, această creștere nefiind coroborată doar cu introducerea taxei pe kerosen și totodată reflectă și nivelul de inflație.

4. Cum credeți că ar putea fi afectată piața turistică globală și, în particular, piețele sensibile la preț, precum cele din Sud Estul Europei? Au apărut deja anumite trenduri în industrie după introducerea acestei taxe?

Așa cum am observat în vara acestui an, călătorii au fost mai cumpătați în a-și achiziționa vacanțe, iar asta s-a văzut nu doar la nivelul tour operatorilor, ci și ai transportatorilor aerieni. Multe dintre destinațiile clasice de vacanță Turcia sau Grecia au performat cu mult sub așteptări, având un factor de încărcare mediu de 80% în condițiile în care anterior, media era de 95%. Acest lucru este un efect resimțit al scumpirilor la nivel european, fără a se ține cont de introducerea noii taxe, prin urmare ne vom aștepta ca anul viitor declinul să continue.

5. Cum anticipați că vor reacționa pasagerii la o posibilă scumpire a biletelor? Vor căuta alternative de transport sau vor reduce numărul zborurilor? Există riscul de a scădea cererea de călătorii cu avionul în Bacău, orașul unde operați acum zboruri?

Cum au reacționat de fiecare dată. Pasagerii își vor regândi planurile de vacanță și vor evita un transport costisitor cu avionul. Cum s-a întâmplat în această vară, mulți dintre ei au ales turismul național și alte metode alternative de transport (mașină personală, trenuri sau autobuze).

În ceea ce privește baza noastră operațională din Bacău, nu prevedem o scădere semnificativă a traficului deoarece acesta se bazează pe călătorii sezoniere necesare profilului nostru de pasageri (vizite la rude sau prieteni și cei ce muncesc în Europa).

6. Cum credeți că vor reacționa companiile aeriene low-cost sau cele mai mici în fața acestor schimbări? Va deveni competiția mai acerbă sau vom vedea o consolidare a pieței?

Competiția este deja distorsionată în defavoarea operatorilor mici care nu se pot angaja într-o competiție pe termen lung cu operatorii mari low-cost precum Wizz Air sau Ryanair care practică o politică de dumping ce depășește pragul maxim legal cu scopul de a scoate operatorii mici de pe rutele concurente.

Cu toate că reglementările în domeniu de principiu stimulează concurența loială, există multe alte probleme în industrie în principal în ceea ce privește libertatea de contractare unde mulți dintre furnizorii ce dețin monopol pe piața de consumabile (roți sau frâne) nu doresc să lucreze direct și cu operatorii mici, oferind discounturi considerabile tot operatorilor mari fapt ce adâncește și mai tare prăpastia concurențială creată în mod artificial.

7. Există voci care susțin că o taxă pe kerosen ar putea să afecteze negativ industria aviatică și implicit cea turistică, fără a produce un impact semnificativ asupra mediului. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, soluții alternative mai eficiente pentru reducerea emisiilor de carbon din aviație?

Taxa pe kerosen nu este altceva decât un alt mod de a crește costurile de trai ale europenilor pentru că acest lucru va duce la scumpiri în masă generate de costurile operaționale crescute cu lanțurile de aprovizionare pe calea aerului. Așadar este normal că această măsură nu va avea niciun impact asupra mediului mai ales că nu industria aviatică este cea care poluează semnificativ, aceasta fiind doar 2% din totalul emisiilor globale, dar cu toate acestea sectorul aviatic este cel mai penalizat din punct de vedere al protecției mediului.

8. Ce măsuri tehnice sau operaționale implementați în cadrul companiei pentru a eficientiza consumul de combustibil și pentru a reduce amprenta de carbon?

Măsurile implementate de DAN AIR sunt de natură tehnică operațională și avem în vedere în primul rând identificarea rutelor optime în raport cu fenomenele meteo din spațiul aerian în care zburăm, dar și instruirea echipajelor cu privire la efectuarea unor proceduri cum ar fi coborârea continuă care menține motoarele aeronavei la un regim de funcționare redus și implicit reduce consumul de combustibil.

9. Anticipați că unele rute sau destinații mai puțin profitabile ar putea fi afectate în urma creșterii costurilor legate de combustibil? Ar putea anumite destinații turistice să devină mai puțin accesibile pentru călători? Care ar fi acestea?

Întotdeauna rutele mai lungi vor fi mai puțin profitabile deoarece va exista un consum mai mare de combustibil. Este considerat că zborurile care prezintă un echilibru între costurile de operare și câștigurile financiare sunt cele care au în medie o durată de zbor de 1.5h, așadar orice zbor care se situează sub sau peste această medie au o rată de profitabilitate mai scăzută.

Cu siguranță sunt multe destinații turistice care vor deveni mai scumpe, în special cele din Europa unde se aplică aceste taxe suplimentare, în condițiile în care în afara Uniunii aceste taxe nu există, așadar țările care nu sunt membre ale UE pot oferi tarife mai mici la pachetele de vacanțe deoarece și costurile lor de operare sunt mai mici, nefiind nevoite să plătească taxele stabilite la nivel comunitar.

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Mobilizare în Câmpulung: un copil a fost dat dispărut, autoritățile solicită ajutorul publicului
02/05/2025 21:50

Copil de 6 ani dispărut in Campulung – autoritătile cer sprijinul populatiei Un copil de 6 ani este căutat de politie in Campulung, după ce a dispărut vineri, 2 mai, din zona blocului in care locuie ...

Se strânge lațul în cazul furtului tezaurului dacic – detalii de ultimă oră
02/05/2025 20:53

  Un Peugeot galben, implicat in furtul artefactelor romanesti de la Muzeul Drents Un autoturism Peugeot de culoare galben strălucitor a fost folosit pentru fuga in cazul furtului unor artefacte de valo ...

F-16 cu probleme tehnice în Bulgaria: sistem defect și suspiciuni privind software-ul
02/05/2025 19:29

 Bulgaria a receptionat un nou avion F-16, insă acesta nu poate fi operat din cauza unei defectiuni tehnice, relatează FOCUS, citat de Rador Radio Romania. Problema a fost identificată la unul dintre s ...

Trump își face ziua ca un lider suprem: armata în stradă, paradă uriașă
02/05/2025 13:58

  Armata SUA pregăteste o posibilă paradă militară de amploare pe 14 iunie, de ziua lui Donald Trump Planuri detaliate ale armatei americane, obtinute de Associated Press, indică pregătiri pentru o ...

Alertă meteo pe litoral: Rafale de vânt de până la 70 km/h în Constanța și Tulcea
02/05/2025 11:19

 Cod galben de vant puternic pe litoralul romanesc Meteorologii au emis vineri o avertizare Cod galben de vant puternic pentru mai multe localităti din judetele Constanta si Tulcea, aflate pe litoralul M ...

Anchetă la RATBV: aproape 30 de angajați reținuți pentru furt
02/05/2025 11:15

 28 de soferi RATBV arestati preventiv pentru furt de combustibil Parchetul de pe langă Judecătoria Brasov a anuntat joi că 28 de soferi ai Regiei Autonome de Transport Brasov (RATBV) au fost arestati ...

Donald Trump recunoaște oficial invazia Rusiei în Ucraina
02/05/2025 07:00

Presedintele american Donald Trump a acceptat pentru prima dată, intr-un document oficial, formularea potrivit căreia ofensiva Rusiei asupra Ucrainei este o „invazie la scară largă”, relatează The Tele ...

A început votul în diaspora. S-a deschis prima secție de vot
02/05/2025 06:31

Procesul electoral pentru alegerea viitorului presedinte al Romaniei a debutat oficial joi, 1 mai 2025, odată cu deschiderea primei sectii de votare din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22:00, ora Romaniei. As ...

Acordul SUA-Ucraina pe metale rare - Ucraina ar putea aştepta şi un deceniu pentru a obţine venituri
02/05/2025 06:21

Rezultatul financiar al acordului privind metalele rare convenit intre Ucraina si Statele Unite va dura probabil un deceniu sau mai mult, deoarece investitorii se confruntă cu numeroase obstacole in ceea ce pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei