Mario Monti se bucură de sprijinul Vaticanului
Dimensiune font:
criza politică din Italia, campania electorală în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare din februarie 2013, angajamentul politic al lui Mario Monti, care a primit sprijinul Vaticanului, şi atacurile fostului premier italian Silvio Berlusconi împotriva programului electoral al profesorului de economie s-au aflat ieri pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Peninsulă
„Vaticanul este de partea lui Monti”, titrează La Repubblica. Potrivit cotidianului de la Roma, premierul demisionar Mario Monti - care a debutat pe Twitter în noaptea de Crăciun cu două mesaje în care a comunicat: „Împreună am salvat Italia de la dezastru. Acum va trebui să renovăm politica” - şi-a asigurat joi şi sprijinul „oficial” al Vaticanului, printr-un articol publicat de Osservatore Romano, cotidianul Sfântului Scaun, care a scris că Monti „doreşte să recupereze sentimentul înalt şi nobil al politicii”.
Cotidianul Vaticanului mai scrie că „Monti, anunţând angajamentul său direct în politică, are intenţia să deschidă a doua fază a unui program de reforme de care Italia are nevoie. O perspectivă de care toate partidele va trebui să ţină cont”, în timp ce ultimele sondaje difuzate în Italia premiază angajamentul electoral al profesorului Monti, persoana „care a impus sacrificii semnificative, dar pe care italienii le-au înţeles”, relatează cotidianul Sfântului Scaun, preluat de La Repubblica.
Acest articol publicat de Osservatore Romano marchează un moment important în politica italiană: Vaticanul şi Biserica catolică italiană abandonează sprijinul acordat până acum forţelor de centru-dreapta conduse de fostul premier Silvio Berlusconi şi trec de partea lui Mario Monti şi a programului său electoral, de centru.
La Vatican, toţi sunt de partea lui Monti, inclusiv papa Benedict al XVI-lea, care a instaurat un raport direct cu profesorul de economie. Acest raport direct dintre Monti şi Suveranul Pontif este înlesnit de unul dintre principalii colaboratori ai profesorului, Andrea Riccardi, ministrul cooperării internaţionale, fondator al comunităţii catolice Sant'Egidio de la Roma, „una din puţinele persoane din lume care îşi pot permite să-l sune pe papa pe mobil”, precizează La Repubblica.
Premierul în exerciţiu, Mario Monti, are în program întâlniri cu liderii partidelor de centru şi cu câţiva miniştri din cabinetul său demisionar, printre care Corrado Passera, ministrul dezvoltării economice, şi Andrea Riccardi, ministrul cooperării internaţionale. Aceştia îl vor însoţi în „noua aventură politică”, pe care „Il Professore” are intenţia să o planifice cu mare atenţie, programând campania sa electorală şi interviurile pe care le va acorda posturilor de televiziune publice şi private din Italia şi în care va anunţa amănunte legate de mişcarea sa politică de centru. Intenţia lui Monti ar fi aceea de a se prezenta cu liste unice la Camera Deputaţilor şi la Senat la alegerile parlamentare programate pe 24 şi 25 februarie 2013, potrivit La Repubblica.
Între timp, Uniunea de Centru (UdC) a anunţat că va sprijini programul politic al lui Monti, sintetizat în cele 25 de pagini publicate pe Internet duminica trecută. Dintr-un sondaj comandat recent de mişcarea politică de centru Italia Futura (Italia Viitoare), a antreprenorului Luca Cordero di Montezemolo, reiese că noua mişcare politică de centru a lui Mario Monti ar avea deja o forţă semnificativă şi ar putea obţine circa 20% dintre preferinţele de vot ale electoratului italian, relatează principalul cotidian roman amintit.
„Monti este sprijinit de Vatican, dar Berlusconi continuă să atace”, titrează Corriere della Sera, din Milano, care scrie că, în ultimul său interviu, acordat joi postului public de televiziune Rai Uno, fostul premier italian Silvio Berlusconi a invitat din nou partidul populist de dreapta Liga Nordului la o alianţă electorală cu partidul său, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), şi a vorbit din nou despre Mario Monti, despre care a spus că „intră în politică pentru că se simte o persoană de rang inferior”. Il Cavaliere a adăugat că nu se teme de Monti, care „este un protagonist oarecare al politicii italiene, un politician demn de Evul Mediu”.
Berlusconi a criticat din nou măsurile de austeritate decise de guvernul Monti, care au cauzat „o înrăutăţire a crizei economice” şi care i-au convins pe italieni „să consume mai puţin”. Magnatul media, în vârstă de 76 de ani, a mai atacat „Agenda Monti”, programul politic al profesorului de economie, bazat pe „politica de austeritate impusă în Europa de Germania”, a declarat Il Cavaliere, declaraţie subliniată de principalul cotidian milanez.
„Se naşte mişcarea politică Pentru Agenda Monti, a fost ales şi simbolul electoral”, titrează La Stampa din Torino, care scrie că senatorul pe viaţă Mario Monti va purta convorbiri decisive cu toate partidele de centru, care vor sprijini programul său electoral. Monti încearcă să îi coopteze în viitoarea sa echipă şi pe actualul ministru de externe, Giulio Terzi, şi pe ministrul de interne, Annamaria Cancellieri, opinează principalul cotidian torinez.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau