Orașul din SUA înființat de români. Are peste 200.000 de locuitori acum
Dimensiune font:
Există un oraș în Statele Unite ale Americii care a fost fondat de români. Este al doilea cel mai mare oraș din Illinois, după Chicago, care a aderat la Statele Unite ale Americii în anul 1818, devenind cel de-al 21-lea stat. Orașul ridicat de la zero de români s-a dezvoltat puternic, ajungând de la 1200 de locuitori, la peste 200 de mii de suflete.
Orașul american care a fost fondat de români
Statul Illinois s-a alăturat Statelor Unite ale Americii în anul 1818, iar pe acea vreme nivelul de populare era unul foarte scăzut. Autorităție au invitat astfel imigranți, care să populeze statul. Pe aceste meleaguri au venit mulți români, atrași de terenurile mănoase. Ușor, ușor, s-au stabilit peste 1200 de români. Foarte mulți români care au părăsit Imperiul Austriac deciși să trăiască visul american s-au stabilit în Statele Unite ale Americii. Primii români ardeleni au plecat în jurul anului 1840 spre Tărâmul Făgăduinței. Un alt val de emigranți a plecat din Transilvania imediat după Revoluția din 1848, pentru că oamenii erau dezamăgiți de regimul absolutist instaurat în Imperiu.
O parte dintre ei s-au stabilit în anul 1845 pe o parte a râului Fox, denumind localitatea East Aurora, iar alții s-au stabilit pe cealaltă parte a râului, localitate denumită West Aurora. Fiecare oraș ridicat de români în SUA a construit propria biserică romano-catolică care sunt folosite și în ziua de astăzi. După doar trei ani, membrii celor două comunități au decis să se unească, iar din 1857, numele așezării lor a devenit Aurora. S-au ivit ceva probleme atunci când au dorit să înființeze primăria și celelalte instutuții publice. Fiecare parte dorea ca instituțiile respective să fie pe malul ei, așa că au apărut discuțiile contradictorii. Ca un compromis, cele două părți au stabilit ca primăria și celelalte instituții să fie ridicate chiar în mijlocul râului, pe insula Stolp.
Românii sunt minoritari acum
Românii au fost singurii locuitori ai orașului Aurora pentru mult timp, însă dezvoltarea industrială din zonă a început să atragă tot mai mulți imigranți. În doar câțiva ani, numărul locuitorilor a crescut până la 6.000, datorită atelierelor feroviare construite în Aurora. Locurile de muncă oferite de proprietarii acestor ateliere au atras imigranți care veneau din Irlanda, Marea Britanie, Țările Scandinave, Germania, Italia sau Franța.
Cu timpul, orașul american Aurora a ajuns să fie al doilea cel mai mare oraș, după Chicago, din stat. Populația orașului a crescut până la aproximativ 200.000 de oameni. Comunitatea s-a dezvoltat până în anii 1970, când industria feroviară s-a prăbușit pur și simplu, iar orașul a căzut și el. Șomajul a crescut vertiginos și comunitatea și-a revenit de-abia în anii 80, când au fost ridicate parcuri industriale. Românii au ajuns acum să fie minoritari în Aurora, însă din rândurile lor s-au ridicat mai multe personalități, precum senatorul Chris Lausen, din familia Lăuzan, episcopul greco-catolic Vasile Louis Pușcaș, dar și episcopul ortodox Nathaniel Popp
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau