Revista presei internaţionale – 17 decembrie

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 17-12-2024 20:28

 Tensiunile din Orientul Mijlociu, posibilitatea unei păci în Ucraina și perspectivele Europei pe fondul instabilității interne și externe se regăsesc iarăși printre principalele teme de interes ale presei internaționale.


„Conducătorul de facto al Siriei, Ahmad al-Sharaa, a declarat luni că toate facţiunile înarmate vor fi dizolvate” și „numai armata siriană va putea purta arme”, transmite BBC. Între timp, „administraţia semi-autonomă kurdă din nord-estul Siriei a cerut încetarea luptelor şi începerea unui dialog naţional cuprinzător cu noii conducători de la Damasc”. Noua șefă a diplomației UE, Kaja Kallas, a declarat luni că le-a dispus unor diplomați europeni „să meargă în Siria și să ia contact cu noua conducere”, consemnează agenția italiană ANSA, precizând că și unii actori regionali își vor relua legăturile cu Damascul, mai exact Qatarul își va redeschide marți ambasada, iar Iranul „în curând”. Ziarul turc Milliyet ne lămurește în privința intențiilor altei puteri regionale: „normalizarea Siriei nu va fi ușoară într-un timp scurt. Un lucru e sigur.

Ce se va face în Siria de acum înainte nu se va face fără Turcia. Vizita-surpriză la Damasc a lui Ibrahim Kalin, șeful Serviciului Național de Informații al Turciei (MIT), i-a arătat acest lucru întregii lumi”. Până la clarificarea situației din Siria, există temeri cu privire la un efect de contaminare în vecini. Site-ul israelian Ynet News e îngrijorat în special de Iordania și Cisiordania. Șefii serviciilor secrete israeliene s-au deplasat la Amman pentru a discuta stabilitatea regatului în fața unei potențiale insurecții. Iar Autoritatea Palestiniană se luptă încă de sâmbătă în trei orașe din Cisiordania cu bande palestiniene înarmate, între care și membri ai organizațiilor teroriste Hamas și Jihadul Islamic Palestinian. Autoritatea i-a cerut Israelului să nu intervină militar în ajutorul ei pentru a nu complica situația, însă armata israeliană se teme de un „efect de domino”. Trăgând linie, The Financial Times apreciază că Turcia și Israelul au acționat primele pentru a „profita de căderea regimului Assad”, astfel încât Netanyahu și Erdoğan au intrat într-o competiție pentru a deveni cel mai important conducător de mână forte al regiunii. „Israelul și Turcia au armate puternice. Dar Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite sunt cele care dețin artileria grea financiară. Orice curs va decide Riadul să ia, ar putea influența Orientul Mijlociu mult mai profund decât acțiunile lui Erdoğan și Netanyahu”.


Lupta antiteroristă a Israelului e îngreunată de un război propagandistic paralel. „Ministrul de externe israelian Gideon Sa’ar l-a acuzat luni de antisemitism pe premierul irlandez Simon Harris, apărând decizia Israelului de a-și închide ambasada de la Dublin”, informează agenția Reuters. Scandalul se referă la susținerea de către Dublin a unor proceduri anti-israeliene în instanțe internaționale, vizând inclusiv acuzația de „genocid”. „Harris a calificat decizia drept profund regretabilă și a declarat că Irlanda va apăra mereu drepturile omului și dreptul internațional.” Săptămânalul britanic The Spectator îi dă dreptate Israelului, subliniind că „tot ce a ajuns să meargă rău în Irlanda modernă e rezumat de faptul că ea e lăudată de Hamas și criticată de Israel. Irlanda a fost felicitată de acea armată de antisemiți care a comis cel mai grav masacru contra evreilor de după Holocaust, în timp ce patria evreilor care a fost victima acelui asalt barbar i-a întors spatele.

Când primești semne de dragoste de la niște teroriști rasiști și de respingere de la victimele lor înseamnă că a venit momentul introspecției”. Un alt derapaj pe aceeași temă, de data aceasta la organizații internaționale pentru drepturile omului, e semnalat în cotidianul israelian Haaretz de către o fostă responsabilă a ONG-ului Human Rights Watch. Angajați evrei ai filialei din Israel a Amnesty International au adus argumente juridice contra unui raport al organizației care acuză Israelul de genocid în Gaza, drept pentru care Amnesty i-a atacat public, insinuând printre altele că sunt rasiști. Autoarea arată că de fapt întreaga mișcarea de astăzi a drepturilor omului e „tot mai dogmatică”, similară cu McCarthyism-ul anilor ’50 din SUA. Concluzia ei e că nimic bun nu „se poate întâmpla când instituțiile sunt corupte, puterea e lipsită de constrângeri, iar frâiele sunt în mâna ideologiei”.

Cotidianul britanic The Telegraph ne reamintește că „promovarea necontenită a unor date dubioase și distorsionate din surse teroriste” nu poate fi fundația unor opinii obiective. Cercetătorul Andrew Fox a analizat aceste date, constatând că așa-zisul „minister al sănătății” al Hamas își măsluiește considerabil bilanțurile. Bărbații apți de luptă uciși în Gaza sunt trecuți pe hârtie drept femei sau copii, iar decesele naturale sunt puse și ele pe seama armatei israeliene. Cum poate întreaga presă – se întreabă Telegraph – să preia cifrele unei „miliții teroriste teocratice” al cărei unic scop e să-i înfățișeze pe israelieni drept niște „ucigași de copii însetați de sânge”?


În privința conflictului din Ucraina atenția presei s-a deplasat de la operațiunile militare la războiul hibrid purtat de Rusia în toată Europa și la posibilitatea păcii. „UE a aprobat al 15-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei”, titrează Rai News, explicând că au fost vizați indivizi, diverse entități și comerțul cu petrol și cu cereale ucrainene furate. Totodată, secretarul general al NATO Mark Rutte îi va primi miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Bruxelles, unde acesta se va întâlni și cu alți demnitari ai statelor NATO, cât și ai UE. Ziarul ungar Magyar Nemzet speculează că „Trump și Orbán ar putea pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina”, bazându-se însă nu pe ceva concret, ci pe simple declarații politice ale congresmanului republican Mike Waltz, propus de Donald Trump consilier de securitate națională. „Rusia întrerupe comunicațiile mobile și datele de urmărire a navelor în Marea Baltică, punând în pericol navele și aprovizionarea cu energie pentru a testa modul în care vor reacționa puterile occidentale”, a declarat un amiral polonez, citat de Reuters.

„Vorbim de un comportament agresiv al Rusiei. Încearcă să ne perturbe viețile. De asemenea, ne testează pe noi, pe noi ca alianță pentru a vedea cât de departe pot merge”, a afirmat el. Cum răspund europenii când „Putin își intensifică războiul din umbră bazat pe sabotaje, asasinate și dezinformare” aflăm din cotidianul american The Washington Post. „Decidenții occidentali au observat recent o intensificare apreciabilă a campaniei hibride purtate de Kremlin în toată Europa, dar nu reușesc să conceapă contramăsuri care ar putea descuraja agresiunea rusă. Deocamdată s-au concentrat mai mult pe măsuri defensive: schimburi de informații și spionaj mai bune, denunțuri mai ferme la adresa Moscovei și consolidarea infrastructurii.”


Între timp, Europa se confruntă și cu probleme interne. Noul premier numit de președintele francez Emmanuel Macron, François Bayrou, are programate luni și marți consultări cu partidele în încercarea „dificilă” de a forma o mare coaliție, scrie Le Monde. Prioritățile lui sunt bugetul pe 2025 și o înțelegere cu stânga pentru a evita o nouă moțiune de cenzură. Bayrou și-a comparat el însuși sarcina cu o ascensiune pe Himalaia. Euronews precizează că prima lui întâlnire a fost cu Jordan Bardella și Marine Le Pen de la Reuniunea Națională, „de extrema dreaptă”, care promiseseră că nu vor bloca noul guvern înainte de a-i asculta propunerile. Extrema stângă, în schimb, La France Insoumise, a refuzat o consultare cu noul premier. Agenția americană Bloomberg detaliază că Le Pen a plecat cu o părere „mai bună” după întâlnirea cu Bayrou, afirmând că a simțit că a fost „ascultată” cu adevărat.

„Opțiunea de a se întâlni cu Le Pen reflectă influența tot mai mare pe care o are ea după alegerile anticipate din iulie care au împărțit parlamentul în trei grupuri, dintre care nici unul majoritar.” BBC îl consideră pe Bayrou „unul dintre cei mai experimentați politicieni ai Franței”, care „impune mult respect pe tot cuprinsul spectrului politic”, deși nu vede cum va putea evita el „aceleași capcane în care a căzut predecesorul lui, Michel Barnier”. Cotidianul britanic The Guardian sesizează însă că „ecuația parlamentară s-a modificat” de la recenta cădere a cabinetului Bernier. Socialiștii au realizat între timp că simpatizanții lor sunt nemulțumiți de alianța partidului cu extrema stângă, astfel că acum caută să se apropie de Macron. Iar Verzii sunt dispuși la un „pact de neagresiune” cu premierul în schimbul unor concesii procedurale în legislativ. Dacă în Franța situația s-ar putea teoretic debloca, în Germania guvernul tocmai a căzut.

„Cancelarul german Olaf Scholz a pierdut luni votul de încredere în Bundestag”, reține La Libre Belgique. „Scholz îi va cere acum președintelui Frank-Walter Steimeier să dizolve Bundestag-ul pentru a permite convocarea alegerilor anticipate pe 23 februarie.” Portalul european Politico apreciază votul drept „istoric”, ultimul similar având loc în 2005. Verzii, parteneri în guvernul minoritar al lui Scholz, s-au abținut la vot anume pentru a împiedica Alternativa pentru Germania (AfD) de extrema dreaptă să producă o surpriză. O minoritate de parlamentari AfD anunțase că-l va susține pe Scholz, deoarece succesorul lui probabil, creștin-democratul Friedrich Merz, e de așteptat să mărească sprijinul pentru Ucraina. Deutsche Welle preia declarațiile ministrului verde al economiei, Robert Habeck, care a trecut în revistă țările „fără guverne sau cu guverne șubrede: Franța, Belgia, Austria și Olanda”, pentru a evidenția că noul scrutin „nu e o garanție că un nou guvern se va pune în liniște și rapid pe treabă”.

The New York Times observă că guvernul german a căzut în „vremuri periculoase pentru Europa”, „agravând turbulențele politice într-una dintre cele mai puternice economii continentale”. „Războiul din Ucraina s-a intensificat. Președintele ales Donald Trump e pe punctul de a-și prelua funcția, ridicând noi întrebări despre relațiile comerciale și apărarea militară ale Europei. Iar guvernul Franței a căzut luna aceasta. Acum și ce mai mare economie a Europei e în mâinile unui guvern interimar.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Numărul de firme închise în 2024, de 4 ori mai mare decât în 2020. PSD și PNL au distrus economia
18/12/2024 00:16

Economia romanească se află in colaps, iar cifrele nu mint. In 2024, numărul firmelor care si-au inchis portile este de patru ori mai mare decat in 2020, un an marcat de pandemie si restrictii dure. Sub guve ...

'Planul Stoltenberg' pentru Ucraina intră în funcțiune. Nume de cod: NSATU - va avea huburi logistice în Polonia şi România
17/12/2024 21:21

NATO a preluat de la Statele Unite coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina, aşa cum era planificat din mandatul lui Jens Stoltenberg, o măsură considerată ca avand ca scop să protejeze de ...

Comisia Europeană a început o investigație împotriva TikTok legată de alegerile prezidențiale din România
17/12/2024 15:59

Comisia Europeană a initiat marti o investigatie oficială impotriva retelei chineze TikTok pentru o presupusă incălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) in legătură cu obligatia de a evalua si ...

Directorul adjunct al Fiscului Harghita, reținut de procurorii DNA
17/12/2024 13:17

 Directorul adjunct al Inspectiei fiscale din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Harghita a fost retinut de procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu, folosirea ...

Alertă meteo - Cod portocaliu de viscol și cod galben de polei în mare parte din țară/ HARTĂ
17/12/2024 10:51

  Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis marti, 17 decembrie 2024, o serie de avertizări de vreme severă pentru mai multe regiuni ale tării. Vantul puternic, viscolul la altitudini ...

Portalul Libertăţii a repornit, la Timişoara. Se aud, din nou, scandări din timpul Revoluţiei şi zgomotul gloanţelor
17/12/2024 00:27

Instalaţia luminoasă de mari dimensiuni ridicată la Timişoara cu ocazia comemorării a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 a fost pornită, luni seară. Prin Portalul Libertăţii se aud, din nou, ...

Donald Trump joacă pe tot terenul: Anunță negocieri cu Putin și Zelenski
17/12/2024 00:26

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat luni că a văzut imagini cumplite cu moarte şi distrugeri de pe frontul din Ucraina şi va discuta cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Vo ...

Mesaj puternic din Senatul SUA, după alegerile prezidențiale din România: A fost un atac al lui Vladimir Putin
17/12/2024 00:24

Conducerea Comisiei de Politică a Senatului SUA, formată din senatori democrati si republicani, inclusiv Presedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului SUA, a transmis un mesaj puternic prin care ara ...

Vladimir Putin: 430.000 de ruşi s-au înrolat în armată, anul acesta, pentru a lupta în Ucraina
17/12/2024 00:16

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut luni, intr-un discurs la Ministerul Apărării de la Moscova, că numărul mare de ruşi care se inrolează ca voluntari pentru a lupta in războiul din Ucraina schi ...

Cât de eficient este tancul francez pe roți, pe câmpul de luptă
17/12/2024 00:15

Principalele avantaje pe campul de luptă ale tancului francez pe roti AMX-10RC sunt viteza si manevrabilitatea acestuia. De mai bine de un an si jumătate, Fortele de Apărare ale Ucrainei operează pe campul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei