The Guardian scrie despre romanii care culeg sparanghel in Germania: Sunt mai importante recoltele din Vest ca sanatatea lucratorilor din Est?
Dimensiune font:
Amenintarea coronavirusului cu care se confrunta culegatorii de fructe si legume veniti in Occident din Romania carantinata scoate in evidenta inegalitatile din Europa: Sunt mai importante recoltele din Europa de Vest ca sanatatea lucratorilor din Est?
The Guardian a publicat un material amplu despre lucratorii din Romania si modul in care carantina impusa in tara noastra - in contextul pandemiei - afecteaza recoltele din Vest.
"Sparanghelul alb este o delicatesa a lunii aprilie in mare parte din nord-vestul Europei. In Germania, sparanghelul este considerat si "aurul alb", iar recolta din aprilie este celebrata chiar si prin festivaluri dedicate. Doar ca Germania are nevoie de 300.000 de lucratori sezonieri pentru a-si strange recolta de sparanghel. In ultimii 10 ani, majoritatea acestor lucratori a venit din Romania, unde migratia sezoniera este una dintre putinele surse de venit.
Totusi, in aceasta primavara, recolta se loveste de o mare problema: izolarea nationala a Romaniei, in conditiile starii de urgenta, cu politie si armata pe strazi, amenzi pentru persoanele gasite fara declaratia pe propria raspundere sau adeverinta de la angajator.
Oamenii au fost fortati sa accepte interdictia de a iesi din casa dupa ora 22:00.
Si se pare ca aceste masuri au protejat sistemul medical din Romania de un tsunami de cazuri. In ciuda numarului mare de lucratori migranti romani care se intorc din Spania si Italia, fix la varful pandemiei in sudul Europei, ratele infectiei cu coronavirus si ale mortalitatii in Romania sunt, in mare masura, tinute sub control", se arata in articolul citat.
Acord pentru culesul sparanghelului
Publicatia relateaza ca asta a functionat pana in luna aprilie, cand trebuie cules sparanghelul: "Presat de lobby-urile germane pentru agricultura, Guvernul de la Berlin a cerut guvernului roman sa acorde o derogare de la izolarea nationala si sa asigure transporturi aeriene cu lucratori sezonieri".
Guvernul de la Bucuresti a acceptat.
"Asadar, sparanghelul a batut pandemia, chiar daca Germania a interzis anterior accesul in tara muncitorilor straini, iar starea de urgenta in Romania urma sa fie prelungita cu o luna", noteaza publicatia britanica.
Ziarul britanic se refera in continuare la situatia de pe Aeroportul International din Cluj-Napoca, de saptamana trecuta, inainte ca prelungirea starii de urgenta sa fie adoptata de Parlament.
"Ce a urmat a fost o debandada epica, cu mii de muncitori care s-au inghesuit la zboruri low-cost (...) Imaginile au fost socante: o tara in carantina stricta, dar mii de oameni s-au ingramadit in autobuze si intr-un aeroport. Avand in vedere ca majoritatea muncitorilor vin din Suceava, focarul de coronavirus din Romania, putem doar sa speram ca nu se va super-raspandi in Europa", potrivit sursei citate.
Acest aranjament german, un acord intre angajatorii germani si guvernul federal pentru a acoperi sezonul sparanghelului, i-a inspirat si pe cultivatorii din Marea Britanie si Italia, unde recoltele de fructe si legume de primavara si de vara sunt la un pas de colaps, din cauza penuriei de muncitori sezonieri.
"Zboruri programate de la Bucuresti spre Marea Britanie vor duce, saptamana aceasta, sute de muncitori la fermele britanice. In orice caz, multi proprietari de ferme sunt fericiti, pentru ca au acces rapid la 'muncitorii din Est'".
Germanii nu sunt obisnuiti cu munca pe camp
Iata ce spune un fermier german intervievat de tabloidul Bild: "Majoritatea germanilor nu sunt obisnuiti sa lucreze in picioare, pe camp, ore intregi. Se plang de durerile de spate. Romanii si polonezii sunt mai puternici si muncesc si in weekend sau de sarbatori".
"Se pare ca, pe langa un spate puternic, romanii si bulgarii trebuie, de asemenea, sa fie disperati sa lucreze, pentru ca nu indraznesc sa ceara un spor sau o prima "de pandemie", chiar daca angajatorul le cere sa munceasca si 12 ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Pe durata contractului, ei raman la mila angajatorului, cel care are si "puterea" de a organiza intoarcerea in tarile de provenienta a acestor lucratori.
Sindicatele germane au denuntat pactul si cer salarii decente, conditii de munca adecvate si masuri de protectie impotriva coronavirusului. Dar, atunci cand muncitorii romani iau virusul acasa cu ei sau cand le cedeaza spatele, serviciul de sanatate german nu va trebui sa aiba grija de ei.
Angajatorii germani ii vor trimite inapoi acasa, inainte ca cele 115 zile de scutire de la contributiile de securitate sociala sa expire.
Povara tratamentelor va fi suportata de sistemul medical din Romania, acelasi sistem care a pierdut doctori si asistente care au emigrat in Germania", mai scrie The Guardian.
Materialul este semnat de romanii Costi Rogozanu si Daniela Gabor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau