Rețeta celor mai delicioși cozonaci

Cozonac-domnesc-cu-nuca-si-halva-un-cozonac-pufos-deosebit-cu-impletituri

Dimensiune font:

| 23-12-2022 14:26

Deliciosul cozonac este nelipsit de la masa de Paști însă este extrem de important să știm cum facem un aluat de cozonac după rețeta veche a bunicii. Gospodinele țin cont de câteva trucuri pentru a face un aluat fraged cu care vor pregăti cei mai buni cozonaci de casă.

Gustul cozonacului de odinioară poate fi readus la masă dacă avem în vedere rețeta tradițională de preparare a unui aluat de cozonac. Iată secretele unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși și aromați.

Cum să pregătești cel mai bun aluat de cozonac după rețeta bunicii
Când vine vorba de gustosul cozonac, gospodinele se întrec în tot felul de rețete rafinate și spectaculoase. Unele doamne optează pentru un cozonac pufos ca la bunica în timp ce altele preferă să pregătească pentru masa de Paști un delicios cozonac fără frământare.

Pentru a-i impresiona pe cei de la masă, putem pregăti și un cozonac îmbătat sau o gustoasă prăjitură cu aluat răzuit, pe placul celor mici. Ideal la masa de Paști este și cozonacul opărit, care își menține prospețimea mai mult timp.

Când vine vorba de aluatul de cozonac, acesta poate fi făcut foarte rapid acasă după rețeta veche a bunicii. Fie pregătim un aluat fraged cu untură, fie unul frământat cu borș, la final vom obține cel mai bun cozonac de casă.

Pentru aluatul de cozonac, bunica ținea cont de câteva reguli. De aceea, tot mai multe gospodine preferă să facă aluatul după rețeta de odinioară pentru a obține cei mai buni cozonaci, pufoși și aromați.

Există câteva trucuri care ne ajută să facem un aluat perfect. De exemplu, vasul în care se frământă aluatul trebuie să fie călduț. Acesta se clătește cu apă fierbinte, apoi se șterge foarte bine și se adaugă în el ingredientele pentru aluatul de cozonac.

De asemenea, pentru o culoare galbenă a aluatului se folosesc doar ouă de găină. Când se pregătește maiaua din drojdie, laptele trebuie să fie călduț. Un alt truc important este acela că făina trebuie cernută foarte bine înainte de a o folosi la preparatea aluatului fraged.

Un alt secret al bunicii este acela că aluatul nu trebuie frământat ore întregi. Acesta se frământă până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini, apoi se lasă la dospit într-un loc călduros. 

Toate aceste trucuri din rețeta tradițională a bunicii ne vor ajuta să pregătim acasă cel mai bun aluat de cozonac.

Rețeta unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși și gustoși
Pentru a pregăti acasă cei mai buni cozonaci ca în vremea bunicii, trebuie să știm cum să facem un aluat fraged de cozonac. Dacă ținem cont de câteva trucuri simple, vom obține la final cozonaci de casă gustoși, aromați și pufoși.

Aluatul de cozonac se face foarte ușor acasă și avem nevoie de 500 g de făină de calitate, 100 ml de lapte de vacă, 25 g de drojdie proaspătă, 70 g de zahăr, 2 ouă, 70 g de unt, esență de vanilie, sare, 2 linguri de ulei de floarea soarelui și coajă rasă de lămâie sau portocală.

Mai întâi se pune drojdia într-o cană și se dizolvă în puțin lapte călduț. Într-un vas mare se pune făina și se adaugă drojdia.

Într-un bol se bat bine gălbenușurile de ou împreună cu zahărul și laptele. Se pune o linguriță de esență de vanilie și coaja rasă de lămâie sau de portocală și se amestecă bine. Compoziția obținută se pune în vasul cu făină și drojdie, se adaugă puțină sare și se amestecă.

Ulterior, se adaugă untul la temperatura camerei și 2 linguri de ulei de floarea soarelui, apoi se amestecă toate ingredinetele și se începe frământarea aluatului.

Când aluatul de cozonac devine elastic și nu se mai lipește de mâini, se lasă la dospit timp de o oră într-un loc călduros. După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în bucăți și se începe pregătirea lui pentru cozonacii pufoși și delicioși.

Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta veche a bunicii, vom face acasă cel mai bun aluat de cozonac. Astfel, ne vom bucura la final de gustul unor cozonaci aromați, pufoși și gustoși, iar aromele inedite ne vor aminti de vremea copilăriei și de bucatele tradiționale de odinioară.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Avocado este fruct sau legumă?
22/11/2024 14:06

Sunt versatile, sănătoase si cea mai gustoasă parte a oricărei mese pe bază de plante. Dar avocado este fruct sau legumă? Desigur, este clar că cea mai bună modalitate de a manca avocado este pe pain ...

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
22/11/2024 13:06

  Consumul de alimente picante poate declansa o serie de reactii: un val de euforie, un ritm cardiac accelerat, o limbă amortită, un dezastru gastro-intestinal, un moment de criză existentială si la ...

Cele mai apreciate rețete de sarmale de post
21/11/2024 15:30

Cu rădăcini adanc infipte in traditia culinară romanească, sarmalele sunt vedetele meselor festive, iar in perioada postului, retetele ingenioase de sarmale fără carne atrag atentia gurmanzilor. În ...

Panettone – Deliciul italian al sărbătorilor
20/11/2024 16:16

Panettone este mai mult decat un desert; este o traditie culinară italiană ce a cucerit intreaga lume. Originar din Milano, acest cozonac cu textură aerată si arome delicate de fructe confiate si citrice ...

Negrese de post. Dulciuri simple, pline de aromă și poveste
20/11/2024 15:44

Cand vorbim despre deserturi fără ouă, lapte sau unt, multe persoane isi imaginează dulciuri lipsite de farmec sau gust. Totusi, negresele de post sunt dovada vie că traditia culinară romanească si cre ...

Delicii de post. Arta simplității în farfurie
19/11/2024 14:05

În timpuri in care mesele sunt adesea dominate de preparate complexe si arome sofisticate, postul reinvie frumusetea simplitătii. Mancărurile de post, aparent modeste, spun povesti despre rădăcini, cr ...

Ouăle ne fac mai deștepți. Un studiu vine cu dovezi
18/11/2024 12:57

Ouăle ne fac mai destepti. Un studiu vine cu dovezi Un studiu recent arată că ouăle nu sunt doar "rele" din cauza colesterolului ci, suprinzător, si extrem de benefice pentru creier si procesul ...

Istoria turtei dulci: de la delicatese medievale la deserturi moderne
15/11/2024 13:23

Turta dulce, cu aroma sa inconfundabilă de scortisoară, cuisoare si ghimbir, evocă nostalgii si povesti in preajma sărbătorilor de iarnă. Însă putini cunosc istoria fascinantă a acestui desert, ca ...

Murăturile, deliciul acrișor cu beneficii pentru sănătate
08/11/2024 13:29

Murăturile sunt una dintre cele mai iubite traditii culinare din Romania si nu doar pentru gustul lor acrisor si revigorant, ci si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătătii. De la castravetii c ...

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
06/11/2024 12:29

Importanta pestelui in alimentatie. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte? Fără indoială, in comparatie cu celelalte produse animale, pestele prezintă unele avantaje, dar si multe probleme. &Icir ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei